«Παράνομα τα εκκαθαριστικά που θα αποστείλει ο ΕΦΚΑ»!

Μητρόπουλος: Προσπαθούν να νομιμοποιήσουν τις περικοπέςΡεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Παράνομα χαρακτηρίζει τα αναλυτικά εκκαθαριστικά σημειώματα τα οποία αναμένεται να δοθούν από αύριο σε περίπου 1.700.000 συνταξιούχους από τον ΕΦΚΑ ο πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ, ο καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος, επιβεβαιώνοντας το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο της «δημοκρατίας» την περασμένη Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της Ενωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας, καταρχάς τα ενημερωτικά σημειώματα θα πρέπει επί της ουσίας να είναι νέες συνταξιοδοτικές αποφάσεις, όπως προβλέπεται από τον νόμο Κατρούγκαλου για τον επανυπολογισμό που, δήθεν, έγινε στα τέλη του 2018. Ωστόσο, από αυτά που μέχρι στιγμής ήρθαν στη δημοσιότητα μέσω «διαρροών» φαίνεται ότι απλά καταγράφονται -επί της ουσίας «νομιμοποιούνται»- οι περικοπές των νόμων που ήδη έχουν κριθεί ως αντισυνταγματικοί από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

«Καλούνται οι συνταξιούχοι να νομιμοποιήσουν ουσιαστικά τις περικοπές των συντάξεών τους από τους ν. 3863/2010, 3865/2010, 4024/2011, 4051/2012 και 4093/2012 των υπουργών Λοβέρδου, Κουτρουμάνη και Βρούτση, οι οποίες όμως έχουν ήδη κριθεί αντισυνταγματικές με τις υπ’ αριθ. 2287-2290/2015 αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ και απαιτούν, εδώ και χρόνια, τη συμμόρφωση του κράτους προς αυτές» δήλωσε χαρακτηριστικά, χθες, ο Αλ. Μητρόπουλος.

Το θέμα των «λάθος εκκαθαριστικών» αποκάλυψε η «δημοκρατία» την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα και με τις αιτιάσεις του μέλους της διοικούσας επιτροπής του ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ και ειδικευμένου επί των ασφαλιστικών Κώστα Νικολάου, τα εκκαθαριστικά σημειώματα που πρόκειται να δοθούν από τον ΕΦΚΑ είναι εκ των προτέρων λάθος, δεδομένου ότι δεν έχουν γίνει οι διορθώσεις των «παλαιών» κύριων συντάξεων, δηλαδή δεν έχουν επανέλθει στα προ των περικοπών του 2012 επίπεδα, όπως καθορίζεται, αναδρομικά από τον Ιούνιο του 2015, από τις αμετάκλητες -πλην όμως εκκρεμών εδώ και 4,5 έτη ως προς την εφαρμογή τους- αποφάσεων του ΣτΕ.

«Οι συνταξιούχοι ή οι κληρονόμοι τους αναμένουν νέα συνταξιοδοτική απόφαση και όχι “σημειώματα” που νομιμοποιούν τις μνημονιακές περικοπές, όπως έχει ζητήσει και ο Συνήγορος του Πολίτη» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του κ. Μητρόπουλου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα