Σπιναλόγκα: Έτοιμη για τον κατάλογο της UNESCO

Στην τελική ευθεία η ένταξη στη λίστα με τα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς μετά και την επιτόπια αυτοψία των ειδικώνΣτην τελική ευθεία έχει μπει η ένταξη της Σπιναλόγκας στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ένα αίτημα το οποίο κατατέθηκε τον περασμένο Ιανουάριο.

Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκε την περιοχή για επί τόπου αυτοψία σε ό,τι αφορά στοιχεία του φακέλου που έχει κατατεθεί η εκπρόσωπος της UNESCO, αρχιτέκτων και μέλος της ICOMOS Ιταλίας Τeresa Colletta.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγίου Νικολάου Αντώνη Ζερβό, η κυρία Colletta έκανε δύο παρατηρήσεις για τον φάκελο της Σπιναλόγκας. Η πρώτη αφορά την επέκταση της περιοχής ζώνης επιρροής του μνημείου σε όλο τον κόλπο της Ελούντας, δηλαδή σε όλη τη Χερσόνησο της Κολοκύθας, και η δεύτερη τον διαχωρισμό της τιμής του εισιτηρίου σε ζώνες, ούτως ώστε να περιοριστεί η μεγάλη προσέλευση κόσμου τα μεσημέρια.

Συγκεκριμένα επεσήμανε: «Αν είναι εφικτό, να αυξηθεί το εισιτήριο τις μεσημβρινές ώρες και να μειωθεί τα πρωινά και τα απογεύματα, για να μην παρατηρείται συγκεκριμένες ώρες κοσμοσυρροή, όπως γίνεται τώρα τις μεσημβρινές ώρες. Αυτό είναι ουσιαστικό, σωστό και θα βοηθήσει, όπως θα βοηθήσει και η μορφοποίηση ενός προγράμματος στα καΐκια.

Ναι μεν υπάρχει, αλλά θα πρέπει να γίνει πιο συγκεκριμένο, προκειμένου να είναι ελέγξιμος ο αριθμός των επισκεπτών και να αποφεύγεται η κοσμοσυρροή».

Παρατηρήσεις

Όπως είπε ο κ. Ζερβός, ως τις αρχές Νοεμβρίου υπολογίζεται ότι θα φτάσουν και γραπτώς οι παρατηρήσεις που έκανε η κυρία Colletta, ως το τέλος Φεβρουαρίου 2020 θα πρέπει να έχει υποβληθεί ο συμπληρωματικός φάκελος, ενώ το αίτημα θα τεθεί προς ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση της UNESCO τον Ιούνιο του 2020 στην Κίνα. «Το ζήτημα πλέον είναι εθνικό και όχι τοπικό. Ξεπερνάει τα όρια του Αγίου Νικολάου, του Λασιθίου και της Κρήτης, καθώς την προώθηση του θέματος έχει πλέον το υπουργείο, ενώ επιπλέον αυτοί που ψηφίζουν είναι πρέσβεις της UNESCO στις χώρες-μέλη της. Αλλωστε μιλάμε για μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και για μια διαδικασία που αναδεικνύει την ίδια τη χώρα» σημείωσε ο κ. Ζερβός.

Η αυτοψία της εκπροσώπου της UNESCO περιλάμβανε επαφές και με παράγοντες από τον χώρο του τουρισμού, του πολιτισμού και της διοίκησης, καθώς είναι σημαντικό να αποτυπώνεται η στήριξη της τοπικής κοινωνίας στο αίτημα της ένταξης του μνημείου. Επίσης συναντήθηκε με στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπροσώπους τοπικών φορέων και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και με τη συγγραφέα του βιβλίου «Το Νησί» Βικτόρια Χίσλοπ, η οποία έχει βοηθήσει σημαντικά και στη διεκδίκηση της ένταξης της Σπιναλόγκας στον κατάλογο των Μνημείων Κληρονομιάς της UNESCO.

Σημειώνεται ότι τη Σπιναλόγκα τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία, επισκέπτονται ετησίως περισσότερα από 350.000 άτομα, ενώ πέρυσι έφτασαν τα 413.000. Φέτος ως σήμερα ο αριθμός των επισκεπτών αγγίζει τους 400.000 και αναμένεται να φτάσει τα περσινά επίπεδα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα