Μέγας ευεργέτης των Σκοπίων

Ο μοιραίος Τσίπρας επέστρεψε στον τόπο του (εθνικού) εγκλήματος
■ Ο Ζάεφ υποδέχτηκε χθες τον τ. πρωθυπουργό με τιμές… ήρωα. Τα «φιλαράκια» έσμιξαν και πάλι

Η Θέση μας: Όχι άλλα κίνητρα λαθρομετανάστευσης

Οι «κολλητοί» όχι μόνο ξανάσμιξαν στα Σκόπια, αλλά έπεσαν κυριολεκτικά ο ένας στην αγκαλιά του άλλου λέγοντας… -και συμφώνησαν- ότι «έγραψαν ιστορία». Ασφαλώς, η Συμφωνία των Πρεσπών θα μείνει στην Ιστορία για την προδοσία σε βάρος της Ελλάδας και της Μακεδονίας μας.

Ο λόγος για τους Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, τους δύο πρωταγωνιστές της συμφωνίας προδοσίας, οι οποίοι συναντήθηκαν πάλι χθες στη γειτονική χώρα και το κλίμα ανάμεσά τους ήταν πολύ θερμό, με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό να κάνει σαν… παιδάκι, ξεναγώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στο γραφείο του. 

Άλλωστε, ο σκοπός του ταξιδιού του κ. Τσίπρα ήταν να βάλει πλάτη στον «κολλητό» του για να περάσει στα… σαλόνια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αν και υπάρχουν ακόμη και τώρα κάποιες αντιδράσεις από τις Βρυξέλλες. Οι δύο έστειλαν λοιπόν το μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι «πλέον ήρθε η ώρα η Ε.Ε. να ανάψει πράσινο φως στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Παράλληλα η επίσκεψη έγινε σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία και οι δύο περιμένουν με αρκετή αγωνία τα νέα από τη Νορβηγία, καθώς έχουν προταθεί για το Νόμπελ Ειρήνης 2019. Και μάλιστα από ευρωπαϊκά κέντρα και νατοϊκούς μηχανισμούς αλλά και από τους ηγέτες των Σοσιαλιστών – Δημοκρατών, των Πρασίνων και της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ούντο Μπούλμαν, Σκα Κέλερ και Γκάμπι Τσίμερ, αντίστοιχα. Επίσης, 33 ευρωβουλευτές απ’ όλες τις πτέρυγες με επιστολή τους προς τη Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ τούς προτείνουν για το βραβείο.

Τα συμφέροντα

Για μια συμφωνία εν τέλει η οποία μόνο θεωρητικά προάγει τη φιλία, καθώς στην πράξη υπαγορεύτηκε από τον βορειοατλαντικό παράγοντα και το Βερολίνο – για τα δικά τους όμως γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.

Οι κύριοι Ζάεφ και Τσίπρας στη χθεσινή τους συνάντηση επανέλαβαν το παραμύθι τους, ότι δηλαδή η Συμφωνία των Πρεσπών «δημιούργησε νέα δυναμική στην περιοχή και έθεσε τις σχέσεις των χωρών σε στρατηγική βάση».

Ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει σήμερα το πρωί σε συνεδρία με θέμα «Τα επόμενα βήματα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση για τα δυτικά Βαλκάνια – Πώς διαμορφώνεται το βαλκανικό τοπίο μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών», με τη συμμετοχή του Ζάεφ και ενός άλλου «φίλου» από τα παλιά, του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος, επειδή αναζητεί ρόλο στο ευρωπαϊκό πολιτικό στερέωμα, δεν χάνει ευκαιρία να βρεθεί σε διεθνή συνέδρια.

Η ημερίδα, που διοργανώνει το βρετανικό περιοδικό «The Economist», διεξάγεται λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στις 17 Οκτωβρίου, οπότε αναμένεται να συζητηθεί η έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη των Σκοπίων και της Αλβανίας στην Ε.Ε.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του αναμένεται να κάνει εκτενή αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, στη λογική ότι αυτή διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο περιφερειακής συνεργασίας και συνύπαρξης στα Βαλκάνια.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα