Εκβιάζει με το πετρέλαιο ο διάδοχος της Σ. Αραβίας

Ζήτησε διεθνή συμμαχία κατά του Ιράν, αλλιώς προέβλεψε άνοδο των τιμών σε αδιανόητα υψηλά επίπεδα

Aπειλητικός και δυσοίωνος εμφανίστηκε ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης, προειδοποιώντας ότι οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να αυξηθούν αλματωδώς σε «αδιανόητα υψηλά επίπεδα», εφόσον ο κόσμος δεν ενωθεί για την αποτροπή του Ιράν, τονίζοντας ωστόσο ότι ο ίδιος θα προτιμούσε μια πολιτική, παρά μια στρατιωτική λύση. 

«Εάν ο κόσμος δεν αναλάβει σθεναρή και αταλάντευτη δράση για την αποτροπή του Ιράν, θα δούμε περαιτέρω κλιμακώσεις που θα απειλήσουν παγκόσμια συμφέροντα» υποστήριξε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος.

«Ο εφοδιασμός με πετρέλαιο θα αντιμετωπίσει προβλήματα και οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν αλματωδώς σε αδιανόητα υψηλά επίπεδα που δεν έχουμε ξαναδεί στη διάρκεια της ζωής μας» προειδοποίησε ο Μπιν Σαλμάν στη συνέντευξη που παραχώρησε στη δημοφιλή εκπομπή «60 Minutes» του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS.

Η εκπομπή μαγνητοσκοπήθηκε πριν από μία εβδομάδα και μεταδόθηκε την Κυριακή.

Μεταξύ άλλων, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δήλωσε πως συμφωνεί με την άποψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο οποίος υποστήριξε ότι οι επιθέσεις της 14ης Σεπτεμβρίου, που προκάλεσαν τεράστιες ζημιές στο μεγαλύτερο διυλιστήριο του κόσμου και μείωσαν τον παγκόσμιο εφοδιασμό με πετρέλαιο κατά 5%, αποτελούσαν «πολεμική» ενέργεια.

Όπως ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έτσι και ο πρίγκιπας διάδοχος κατηγόρησε το Ιράν, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι θέλει μια ειρηνική διευθέτηση. Σύμφωνα με τον Μπιν Σαλμάν, η παγκόσμια οικονομία θα διέτρεχε τεράστιο κίνδυνο να καταρρεύσει στην περίπτωση που ξεσπούσε πόλεμος μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν.

Επιβεβαίωση

Τη θέληση του Βασιλείου του Κόλπου για ειρηνική διευθέτηση της κρίσης φαίνεται να επιβεβαιώνει έμμεσα και ο εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης Αλί Ραμπιεΐ, ο οποίος δήλωσε χθες ότι η Σαουδική Αραβία έχει στείλει μηνύματα στον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί μέσω των ηγετών άλλων χωρών.

«Μηνύματα από τους Σαουδάραβες παρουσιάστηκαν στον Χασάν Ροχανί από ηγέτες κάποιων χωρών» επισήμανε ο Ραμπιεΐ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ILNA. «Αν οι Σαουδάραβες ακολουθούν πραγματικά μια αλλαγή στάσης, το Ιράν το χαιρετίζει» πρόσθεσε.