Ο Τσίπρας πουλάει τρέλα στα Σκόπια

Οικειοποιήθηκε ακόμη και τον Ζορμπά για να υπερασπιστεί την κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών και το ξεπούλημα της ΜακεδονίαςΣτον Νίκο Καζαντζάκη και τον Αλέξη Ζορμπά κατέφυγε ο Αλέξης Τσίπρας, επιλέγοντας να οικειοποιηθεί την καλή… τρέλα του θρυλικού ήρωα του ομώνυμου βιβλίου του μεγάλου συγγραφέα μας. Ο τέως πρωθυπουργός «πούλησε τρέλα», δηλαδή, μέσα στο άγχος που τον διακατέχει να υπερασπιστεί την κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία -δυστυχώς- θα είναι υπόλογος στις μελλοντικές γενιές. 

«Ελεγε ο Αλέξης Ζορμπάς ότι η ελευθερία χρειάζεται και λίγη τρέλα, για να μπορέσεις τελικά να κόψεις το σχοινί που σε δένει. Δεν ξέρω αν εγώ και ο Ζόραν είχαμε αρκετή τρέλα για να προχωρήσουμε στο εγχείρημα της συμφωνίας, πάντως σίγουρα δεν δεχόμαστε ότι ο σεβασμός μας στην Ιστορία σημαίνει ότι οι χώρες μας πρέπει να παραμένουν δεμένες στο παρελθόν» είπε. Ο κ. Τσίπρας τα είπε αυτά στο φόρουμ του «Economist» για τα δυτικά Βαλκάνια, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να ερμηνεύει καταπώς θέλει και τον βολεύει χρυσές σελίδες του ελληνικού πνεύματος. Διότι, βεβαίως, η τρέλα του Ζορμπά ήταν όντως απελευθερωτική, απαλλάσσοντας τον άνθρωπο από αχρείαστες συμβάσεις, καταναγκαστικές και εχθρικές προς την πραγματική φύση του.

Η… τρέλα, όμως, των Πρεσπών υπαγορεύτηκε ευθέως από παρά φύσιν αποφάσεις, που ελήφθησαν εκτός των ελληνικών συνόρων για να εξυπηρετήσουν τα αμερικανικά και τα γερμανικά συμφέροντα. Τους ισχυρούς, δηλαδή, του κόσμου ως προέκταση, τους οποίους ο ήρωας του Καζαντζάκη με τον βίο και την πολιτεία του τους περιφρονούσε επιδεικτικά. Aντιθέτως με τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος μετά τον συμβιβασμό του 2015 υπέστη μετάλλαξη και ακολούθησε κατά γράμμα ό,τι του έλεγαν.

Στο φόρουμ του «Economist», όπου συγκεντρώθηκαν όλοι οι εκπρόσωποι του δυτικού γεωπολιτικού κατεστημένου, ο κ. Τσίπρας παρουσιάστηκε περίπου ως «παράγων», πλέκοντας το εγκώμιο όλων όσων συνέδεσαν το όνομά τους με την υπογραφή αυτής της ανιστόρητης και εθνικά επιζήμιας συμφωνίας. Μεταξύ αυτών, του Νίκου Κοτζιά, ενώ με πολύ θερμά λόγια μίλησε ακόμη μια φορά για τον «φίλο Ζόραν» και τον Σκοπιανό ΥΠΕΞ Νικολά Ντιμιτρόφ.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών σηματοδοτεί μια κρίσιμη καμπή, θετική καμπή για τις ευρωπαϊκές και περιφερειακές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων. Πρώτον, συμβολίζει τη νίκη της διπλωματίας απέναντι στις δυνάμεις του εθνικισμού, της αδράνειας και της εθνικής περιχαράκωσης. Δεύτερον, αναδεικνύει την αξία της Ε.Ε., η ένταξη στην οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της συμφωνίας» σημείωσε ο τέως πρωθυπουργός και έκλεισε την ομιλία του με ένα κρεσέντο αναφορών σε ιστορικά πρόσωπα, τα οποία στις εποχές τους οραματίστηκαν τη γεφύρωση των διαφορών στα Βαλκάνια: από τον Ρήγα Φεραίο, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου μέχρι τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου για τη βαλκανική εξωτερική πολιτική τους εν μέσω Ψυχρού Πολέμου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα