Απόφαση «σταθμός» για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Το Δικαστήριο της Ε.Ε. επιτρέπει στους Πολωνούς να ζητήσουν τη μετατροπή των δανείων τους σε εγχώριο νόμισμαΜια ιδιαιτέρως κομβική απόφαση που δημιουργεί παράθυρο διεκδικήσεων και για χιλιάδες Ελληνες δανειολήπτες έλαβε χθες το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Συγκεκριμένα, απεφάνθη υπέρ των Πολωνών δανειοληπτών που είχαν λάβει στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο, επιτρέποντάς τους να ζητήσουν από τα πολωνικά δικαστήρια τη μετατροπή των δανείων τους σε εγχώριο νόμισμα!

Σύμφωνα με αναλυτές, η απόφαση του δικαστηρίου ευνοεί μεγάλο μέρος των Πολωνών δανειοληπτών με συγκεκριμένο τύπο στεγαστικού δανείου σε ξένο νόμισμα και θα επιτρέψει στους δανειολήπτες να ζητήσουν από τα δικαστήρια της χώρας τους τη μετατροπή των στεγαστικών δανείων τους στο πολωνικό ζλότι.

«Η θέση των Πολωνών καταναλωτών που είχαν στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο ενισχύθηκε από την απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε.» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Πολωνίας Γέρζι Κιετσίνσκι στους δημοσιογράφους. Επηρεασμένοι από τα χαμηλότερα επιτόκια, περίπου 700.000 Πολωνοί που πήραν στεγαστικά δάνεια σε ξένα νομίσματα, κυρίως στο ελβετικό φράγκο, πληρώνουν σήμερα πολύ μεγαλύτερες δόσεις από ό,τι ανέμεναν, μετά την εκτίναξη της ισοτιμίας του ελβετικού νομίσματος έναντι του ζλότι.

Απώλεια κερδών

Στις τράπεζες με τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια δανείων σε ξένο νόμισμα περιλαμβάνονται θυγατρικές της Santander, της BCP, της BNP Paribas και της Commerzbank καθώς και των μεγαλύτερων πολωνικών τραπεζών PKO BP και Getin Noble Bank.

Οι μετοχές των τραπεζών ενισχύθηκαν πριν από την απόφαση, λόγω των προσδοκιών ότι αυτή θα ευνοούσε τις τράπεζες, αλλά τελικά έχασαν τα περισσότερα από τα κέρδη τους μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

Αξίζει, μάλιστα, να υπογραμμιστεί πως στην απόφασή του το δικαστήριο ανέφερε ότι αν μετά την άρση των καταχρηστικών όρων των δανειακών συμβάσεων «η φύση του κύριου υπό συζήτηση θέματος είναι πιθανόν να αλλάξει, ως προς το ότι αυτές δεν θα αναφέρονται πλέον σε ξένο νόμισμα, ενώ θα εξακολουθούν να έχουν επιτόκιο που θα βασίζεται στην ισοτιμία του νομίσματος αυτού, η νομοθεσία της Ε.Ε. δεν αποκλείει την ακύρωση των συμβάσεων αυτών».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα