«Ειμαστε μπροστά σε εθνικούς διχασμούς»

Το όνομά του έχει «παίξει» κατά καιρούς πότε για πρωθυπουργός σε μεταβατική κυβέρνηση, πότε για αρχηγός κόμματος. Ο λόγος για τον σερ και ακαδημαϊκό Βασίλειο Μαρκεζίνη. Που έπειτα από αρκετό καιρό έσπασε τη σιωπή του και με δήλωσή του (antibaro.gr) παρεμβαίνει στα δημόσια πράγματα χτυπώντας καμπανάκι και μιλώντας «για τεράστιο κίνδυνο ενός νέου εθνικού διχασμού», ο οποίος -κατά τον ίδιο- μπορεί να υπερβεί σε αγριότητα και πολυπλοκότητα τους αντίστοιχους του 1915 και 1945.

 

Ο κ. Μαρκεζίνης επιβεβαιώνει παράλληλα ότι τον τελευταίο καιρό είχε δεχτεί προτάσεις για εμπλοκή του στα πολιτικά πράγματα (όπως είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία») αλλά εκείνος αντιστάθηκε, παρ' όλο που ήταν και επαναλαμβανόμενες και δελεαστικές.

 

Ο ακαδημαϊκός στη δήλωσή του επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η κατάσταση έχει χειροτερεύσει: «ως προς το οικονομικό σκέλος έχει γίνει ανυπόφορη για πολλούς. Ταυτόχρονα ο κοινωνικός ιστός έχει κατακερματιστεί» και προσθέτει:

 

«Με δισταγμό, λοιπόν, δημοσιοποιώ τη βαθιά μου ανησυχία για τους διχασμούς οι οποίοι αναπτύσσονται στη χώρα μου. Πράγματι, για πρώτη φορά στην πρόσφατη Ιστορία αντιμετωπίζουμε όχι έναν, αλλά τρεις απαράδεκτους διχασμούς μεταξύ:

 

• Πολύ πλουσίων και πεινασμένων συμπατριωτών μας.

 

• Της Δεξιάς και της Αριστεράς παράταξης, οι οποίες εκφράζονται ακραία και τείνουν στον αλληλοσπαραγμό.

 

• Κατηγόρων, οι οποίοι επιδιώκουν έναν αυξανόμενο αριθμό κατηγορουμένων.

 

Ο ελληνικός λαός δικαίως ζητάει τη διεξαγωγή έρευνας για το αμαρτωλό παρελθόν και την απόδοση δικαιοσύνης για το κακό που υπέστη από τους υψηλότερους αξιωματούχους της χώρας. Ομως θα πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση απέναντι στον τεράστιο κίνδυνο ενός νέου εθνικού διχασμού ο οποίος μπορεί να υπερβεί σε αγριότητα και πολυπλοκότητα τους αντίστοιχους του 1915 και 1945.

 

Το κοινωνικό υλικό είναι έτοιμο να εκραγεί και βρίσκεται στα χέρια του ελληνικού λαού. Αυτός είναι λόγος ο οποίος με κάνει να παραμένω ο μοναδικός κήρυκας της ανάγκης για Εθνική Συμφιλίωση, πριν να είναι πολύ αργά. Η πεποίθησή μου αυτή είναι ακλόνητη, όμως οι ελπίδες μου μειώνονται», σημείωσε ο κ. Μαρκεζίνης.

 

 

Νίκος Ελευθερόγλου

Ετικέτες: