Ασπίδα έναντι της Τουρκίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εγγυώνται τα σύνορά μας μέσω του υπουργού Εξωτερικών τους
■ Ο Μάικ Πομπέο επιβεβαίωσε πανηγυρικά δημοσίευμα της «δημοκρατίας»: «Να είστε βέβαιοι ότι θα δράσουμε για να προστατεύσουμε τις βασικές αξίες κυριαρχίας»

Η Θέση μας: Η μεγάλη ληστεία στις συντάξεις

Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλαν οι Αμερικανοί διά στόματος του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον εγγυάται τα σύνορα Ελλάδας και Κύπρου, επιβεβαιώνοντας παλαιότερο δημοσίευμα της «δημοκρατίας». 

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας από την Αθήνα, όπου βρέθηκε για επίσημη επίσκεψη, δεν μάσησε τα λόγια του, την ώρα, μάλιστα, που η Ευρώπη παρατηρεί παθητικά τους Τούρκους να ξεσαλώνουν στην κυπριακή ΑΟΖ και τους Ρώσους να παίζουν τα δικά τους παιχνίδια.

Σε αυστηρό τόνο διεμήνυσε στην τουρκική πλευρά ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν παράνομες γεωτρήσεις στην περιοχή. Είναι, μάλιστα, η πρώτη φορά που ο Μάικ Πομπέο χαρακτηρίζει «παράνομες» τις βλέψεις του τουρκικού κατεστημένου να «τρυπήσει» στα κυπριακά ύδατα.

Συνοπτικά, προσέφερε πλούσια στήριξη και μάλιστα σε μια κρίσιμη φάση κατά την οποία τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα τη χρειάζονταν επειγόντως, καθώς η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει και να εξελιχθεί σε Αττίλα 3.

Μένει, βέβαια, να αποδειχθεί στην πράξη αν η αμερικανική στήριξη θα έχει αποτελέσματα. Πάντως, μια αποστροφή του λόγου του, η οποία πέρασε στα ψιλά, θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως προτροπή σε συνδιαχείριση του ενεργειακού πλούτου. «Μία οικονομική διευθέτηση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία θα είχε το σωστό αποτέλεσμα» είπε στην ΕΡΤ.»

Μελανό σημείο

Μελανό σημείο χαρακτηρίζεται και η αποφυγή οποιασδήποτε αναφοράς σε κυρώσεις κατά της Αγκυρας για τους S-400 και τις ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ, τη στιγμή που υπάρχει μάλιστα το νομοσχέδιο Menendez, με το οποίο οι ΗΠΑ καλούνται πρώτη φορά να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία.

Ως προς την αποφυγή αυτή, υπήρξε ταύτιση με τον κ. Πομπέο και από ελληνικής πλευράς, καθώς δεν έγινε καμία σχετική αναφορά ούτε από τον κ. Μητσοτάκη ούτε από τον κ. Δένδια. Άλλωστε, κάτι ανάλογο διαφάνηκε και στις επαφές του κ. Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, όπου δεν έθεσε καν θέμα Αιγαίου στον Ερντογάν.

Η κυβέρνηση επιλέγει να υποβαθμίσει τις τουρκικές παραβιάσεις, ελπίζοντας σε μείωση των προσφυγικών ροών και στην ύπαρξη καλού κλίματος στις «διαπροσωπικές σχέσεις» Ερντογάν – Μητσοτάκη.

Αυτή η στρατηγική, που συναρτά τη διαχείριση του Μεταναστευτικού από τον «κατευνασμό» του «σουλτάνου», προκαλεί ωστόσο έντονο προβληματισμό όσον αφορά την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, ενώ μεγαλώνει και την απόκλιση από τη Λευκωσία, που επιμένει στις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Το γενικό περίγραμμα, πάντως, της επίσκεψης Πομπέο αποτιμάται θετικά από την Αθήνα. Μήνυμα στήριξης της Ελλάδας εξέπεμψε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», λέγοντας κατά βάση ότι οι Αμερικανοί δεν θα επιτρέψουν νέα Ιμια.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα «τι να περιμένει από τις ΗΠΑ η Ελλάδα σε περίπτωση που τουρκικές δυνάμεις αποβιβαστούν σε ένα ελληνικό νησί», απάντησε: «Να είστε βέβαιοι ότι θα δράσουμε για να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε τις βασικές αξίες της κυριαρχίας ενός κράτους, του κράτους Δικαίου και της προστασίας της ιδιωτικής περιουσίας».

Θέλοντας δε να είναι πιο κάθετος, παραλλήλισε την υπόθεση της Κριμαίας με τις εξελίξεις και τις συνέπειες ενός θερμού επεισοδίου τύπου Ιμίων. Αναφέρθηκε στην περίπτωση της Κριμαίας για να τονίσει πόσο χαρακτηριστική και δυναμική ήταν τότε η αντίδραση των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία.

Τον χαβά του ο «σουλτάνος»

Δεν ίδρωσε το αυτί του Ταγίπ Ερντογάν από τις προειδοποιήσεις του Μάικ Πομπέο. Απτόητος ο Τούρκος πρόεδρος, παρά τη σαφή στήριξη των Αμερικανών σε Ελλάδα και Κύπρο, συνέχισε το βιολί του λέγοντας ότι οι τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ θα συνεχιστούν, ενώ προανήγγειλε και την αγορά τρίτου γεωτρύπανου.

«Συνεχίζουμε αδιάκοπα τις εργασίες γεώτρησής μας στην ανατολική Μεσόγειο. Το γεωτρύπανο «Φατίχ» κατέβηκε κάτω από τα 4.000 μέτρα. Πρέπει να κατέβει κι άλλο» ανέφερε. Σε ομιλία του σε σύνοδο του κόμματός του ο Τούρκος πρόεδρος όχι μόνο δεν έδειξε να θέλει να κάνει βήμα πίσω, αλλά εμφανίστηκε ακόμη πιο προκλητικός. «Το “Γιαβούζ”, το οποίο προσθέσαμε φέτος στον στόλο μας, αφού ολοκλήρωσε την αποστολή του στην Καρπασία, το στείλαμε στη γεώτρηση Μόρφου 1. Το ερευνητικό πλοίο “Ορούτς Ρέις” ολοκλήρωσε το 30% των ερευνών του ανοιχτά της Αττάλειας».

Γεωτρήσεις

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι συνεχίζουν εντατικά τις εργασίες γεώτρησης και έρευνας τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα, προσθέτοντας ότι έχουν πλέον δύο ερευνητικά πλοία και δύο γεωτρύπανα.

«Στο μεταξύ γίνονται διαπραγματεύσεις για ακόμη ένα γεωτρύπανο, θα προστεθεί και αυτό. Με τρία γεωτρύπανα, που θα είναι εξ ολοκλήρου δικά μας, δεν θα έχουμε πρόβλημα αναζητώντας γεωτρύπανα από τη διεθνή αγορά να νοικιάσουμε» δήλωσε. Το ίδιο προκλητικός ήταν και Τούρκος υπουργός Ενέργειας.

Ο Φατίχ Ντονμέζ ανάρτησε φωτογραφία του «Γιαβούζ» μέσα στο τεμάχιο 7. «Το πλωτό γεωτρύπανό μας “Yavuz” έφθασε στην τοποθεσία Guzelyurt 1. Το πλοίο μας θα αρχίσει τις γεωτρήσεις το συντομότερο δυνατόν αφού ολοκληρώσει όλες τις προετοιμασίες του» έγραψε ο Ντονμέζ στο twitter.

Σημειώνεται ότι το δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο, το «Φατίχ», βρίσκεται στα ανοικτά της δυτικής ακτής της Κύπρου.

Μητσοτάκης: Παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα

Τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ έθεσε ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τον Μάικ Πομπέο. Υποδεχόμενος τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί του Σαββάτου, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε με έμφαση -ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών- ότι η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου και εξέφρασε την προσδοκία για «θετική συμβολή των ΗΠΑ» στην περιοχή.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνέδεσε, μάλιστα, τη νέα αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ με τη συνεχώς αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνοντας ότι η ελληνοαμερικανική στρατιωτική συμφωνία υπογράφεται τη στιγμή που η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και η στάση της κυβέρνησης Ερντογάν δεν συνάδει με τη στάση φιλίας και συνεργασίας στην οποία επιμένει η Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στις πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο Οικόπεδο 7 της ΑΟΖ της Κύπρου, υπογραμμίζοντας τόσο το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την ανατολική Μεσόγειο όσο και το ότι «η Κύπρος ζητά το αυτονόητο».

Επενδύσεις

Κατά τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών συζητήθηκε το σύνολο των σχέσεων των δύο χωρών. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε το επενδυτικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ και έκανε συγκεκριμένη αναφορά στην αγορά των Ναυπηγείων Σύρου από την ΟΝΕΧ, στις αμερικανικές πολυεθνικές Pfizer και Cisco, που στοχεύουν να επενδύσουν στο φάρμακο και στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη, στο αμερικανικό ενδιαφέρον για την επένδυση στο Ελληνικό και στην ExxonMobil για τους υδρογονάνθρακες στην Κρήτη.

Σε αυτή την κατεύθυνση ο πρωθυπουργός συνέδεσε τις πολιτικές της κυβέρνησης για τη στήριξη των επενδύσεων, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι ο νέος γύρος στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας και ΗΠΑ συμπίπτει με την εντολή που έδωσε ο ελληνικός λαός στην κυβέρνηση της Ν.Δ. για μια νέα πορεία της χώρας.

Από την πλευρά του, ο κ. Πομπέο ήταν αρκετά συγκρατημένος και φειδωλός ως προς τα γεωπολιτικά ζητήματα, ωστόσο έδωσε «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία και στο μεταρρυθμιστικό πρόσημο της κυβέρνησης.

Χθες οι κ. Πομπέο και Μητσοτάκης πήραν πρωινό μαζί με τις συζύγους τους στο ξενοδοχείο «Hilton» με θέα την Εθνική Πινακοθήκη, η οποία θα επαναλειτουργήσει το 2021 με τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

{{-PCOUNT-}}38{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα