Ο Τραμπ άνοιξε την κερκόπορτα για την Άγκυρα στη Συρία

Οι Αμερικανοί αποχωρούν λέγοντας στους Κούρδους ότι είναι μόνοι και ο Ερντογάν ετοιμάζει εθνοκάθαρσηΑπό τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Ντόμινο -επικίνδυνων- εξελίξεων στη Μέση Ανατολή απειλεί να προκαλέσει η έμμεση στήριξη των ΗΠΑ στην Τουρκία, η οποία από ώρα σε ώρα ετοιμάζεται να εισβάλει στη βορειοανατολική Συρία με την πρόφαση της δημιουργίας «ζώνης ασφάλειας» στην περιοχή. 

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που διακινήθηκαν εχθές τη νύχτα, τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επιδρομές εναντίον κουρδικής βάσης εντός της συριακής επικράτειας. Ωστόσο, κουρδικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι η επίθεση έγινε εντός τουρκικού εδάφους. Την ίδια ώρα (σύμφωνα με το site mignatiou.com) πηγές του αμερικανικού Πενταγώνου άφηναν να διαρρεύσει ότι οι ΗΠΑ σταμάτησαν από χθες τη νύχτα να μοιράζονται με την Τουρκία πληροφορίες και δεδομένα επιτήρησης – αναγνώρισης από το Κοινό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων.

Δύο στόχοι

Σε κάθε περίπτωση, η ακόρεστη επεκτατική όρεξη του «σουλτάνου» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προφανώς δύο στόχους, οι οποίοι βέβαια μόνο με την εγκαθίδρυση της ασφάλειας στην περιοχή δεν σχετίζονται. Κι αυτό γιατί, αφενός, όλοι αντιλαμβάνονται ότι μια τέτοια επιχείρηση, για την οποία μήνες τώρα πιέζουν οι Τούρκοι, θα δώσει την ευκαιρία στην Άγκυρα να επιτεθεί στο κουρδικό στοιχείο και, αφετέρου, θα αναδιαμορφώσει τα σύνορά της στα ανατολικά.

Τα αμερικανικά στρατεύματα άρχισαν να αποσύρονται από τμήματα της βορειοανατολικής Συρίας, όπως επιβεβαίωνε χθες ο Τούρκος πρόεδρος λίγο πριν αναχωρήσει για το Βελιγράδι, τονίζοντας στους δημοσιογράφους στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία μπορεί να αρχίσει «σήμερα ή αύριο».

«Ισως σήμερα ή αύριο είναι η ώρα να ξεκαθαρίσουμε τον δρόμο για τις ειρηνευτικές μας προσπάθειες που έχουν οριστεί και η διαδικασία έχει αρχίσει. Θα διεξάγουμε επίγεια και αεροπορική επιχείρηση» απειλούσε ο Ερντογάν, ο οποίος νωρίτερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, στη διάρκεια της οποίας, σύμφωνα με πληροφορίες, συζήτησαν τόσο για τις επόμενες κινήσεις της Αγκυρας στο Συριακό όσο και για την επίσκεψη του «σουλτάνου» στην Ουάσινγκτον τον Νοέμβριο. Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν χθες πως, ενώ οι Τούρκοι συγκέντρωναν τις δυνάμεις τους στην τουρκοσυριακή μεθόριο, οι αμερικανικές δυνάμεις άρχισαν να αποσύρονται από τις περιοχές κοντά στα τουρκικά σύνορα. Το γεγονός ανακοίνωναν χθες και οι Κούρδοι της Συρίας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου πως μια τουρκική επίθεση θα ξαναφέρει στην περιοχή την απειλή του Ισλαμικού Κράτους. Από την πλευρά τους, ωστόσο, οι Αμερικανοί έσπευδαν να ενημερώσουν τον διοικητή των υπό κουρδική διοίκηση Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα τις υπερασπιστούν πουθενά έναντι των επικείμενων τουρκικών επιθέσεων! Ωρες αργότερα, ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζόναθαν Χόφμαν δήλωνε: «Το υπουργείο κατέστησε σαφές στην Τουρκία, όπως και ο πρόεδρος, ότι δεν επιδοκιμάζουμε μια τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα στηρίξουν ούτε θα εμπλακούν σε οποιαδήποτε τέτοια επιχείρηση». Ταυτόχρονα, όπως επισήμαινε ο Χόφμαν, τόσο ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Εσπερ όσο και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ τόνισαν στους «Τούρκους ομολόγους τους ότι η μονομερής δράση δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την Τουρκία».

Οριοθετημένη τουρκική επέμβαση στη βορειοανατολική Συρία λοιπόν; Την έμμεση στήριξη των ΗΠΑ οι Τούρκοι θα πρέπει να τη θεωρούν μάλλον δεδομένη.

Αυτό στο οποίο ο Ερντογάν, όμως, δεν μπορεί σίγουρα να ποντάρει, αν κρίνει κανείς και από την τοποθέτηση Τραμπ αργά χθες το απόγευμα, είναι μια επίθεση που στόχο της θα έχει τους Κούρδους συμμάχους της Ουάσινγκτον στην περιοχή. Μια τουρκική επέμβαση, όμως, είναι πιθανό να προκαλέσει, εκτός των άλλων, και νέες προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, με την Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα που θα κληθεί ξανά να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος.

«Θα καταστρέψω ολοσχερώς την Τουρκία αν βγει εκτός ορίων»

«Φρένο» στις ορέξεις των Τούρκων που αδημονούν να εισβάλουν στη βόρεια Συρία επιχείρησε να βάλει χθες βράδυ με μήνυμά του στο twitter ο Ντόναλντ Τραμπ, προφανώς επιχειρώντας να δώσει παράλληλα τις απαραίτητες εξηγήσεις σε όσους θεώρησαν ότι αφήνει την Αγκυρα να δρα ανεξέλεγκτα.

Συγκεκριμένα, απείλησε να καταστρέψει ολοσχερώς και να εξολοθρεύσει την τουρκική οικονομία στην περίπτωση που η Τουρκία προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια που ο ίδιος, με την «ανυπέρβλητη σοφία» του, θεωρήσει ότι είναι «εκτός ορίων», μετά την απόφασή του να δώσει διαταγή για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία!

Απειλές

«Όπως έχω δηλώσει στο παρελθόν με απερίφραστο τρόπο, και απλώς επαναλαμβάνω, αν η Τουρκία κάνει κάτι που εγώ, με τη σπουδαία και ανυπέρβλητη σοφία μου, θεωρήσω ότι είναι εκτός ορίων, θα καταστρέψω ολοσχερώς και θα εξολοθρεύσω την οικονομία της Τουρκίας (το ‘χω ξανακάνει!)» έγραψε χαρακτηριστικά στο twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η απόσυρση των στρατευμάτων από τη βορειοανατολική Συρία, όπως αυτή ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο, είχε επικριθεί έντονα και από Δημοκρατικούς αλλά και από Ρεπουμπλικάνους βουλευτές, καθώς εγείρει ανησυχίες ότι ανοίγει τον δρόμο για τουρκική εισβολή και ότι στρώνει τον δρόμο για επίθεση ενάντια στις κουρδικές δυνάμεις, συμμάχους της Ουάσινγκτον.

Ως εκ τούτου, ο Τραμπ πριν από το χθεσινοβραδινό tweet του είχε σπεύσει να δώσει εξηγήσεις για την απόφασή του, σημειώνοντας πως οι ΗΠΑ αναλώθηκαν για πολύ καιρό σε έναν άσκοπο γι’ αυτές πόλεμο και τόνισε πως, όταν απευθύνθηκε στην Ευρώπη για να πάρει στα εδάφη της τους αιχμάλωτους μαχητές του ISIS, η απάντηση ήταν αρνητική.

Κάτι που, όπως υπογράμμισε, τον οδήγησε στην απόφαση να αφήσει πια την Τουρκία, την Ευρώπη, το Ιράν, το Ιράκ, τη Ρωσία και τους Κούρδους να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους!

«Έχει έρθει η ώρα να τελειώνουμε με αυτούς τους γελοίους, ατελείωτους πολέμους, πολλοί εκ των οποίων είναι φυλετικοί, και να φέρουμε τους στρατιώτες μας πίσω στο σπίτι. Θα πολεμήσουμε μόνο εκεί όπου έχουμε όφελος και μόνο για να κερδίσουμε» διαμήνυσε ο Τραμπ.

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα