Τα Μνημόνια μας γέρασαν… πρόωρα

Η μείωση εισοδήματος στα νεαρά άτομα επιδεινώνει την εγκεφαλική δραστηριότητα στη μέση ηλικία, σύμφωνα με νέα έρευναH μείωση του εισοδήματος στα νεαρά άτομα μπορεί να επιδεινώσει την εγκεφαλική δραστηριότητα στη μέση ενήλικη ζωή τους, αναφέρει νέα έρευνα, τονίζοντας πως οι μειώσεις εισοδήματος σχετίζονται με αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου, όπως η πρώιμη γήρανση. 

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Neurology» περιέλαβε 3.287 άνδρες και γυναίκες ηλικιών από 23 έως 35 ετών. Το εισόδημά τους καταγράφηκε από το 1990 έως το 2010. Στο τέλος της μελέτης οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τεστ για τη μέτρηση των διανοητικών ικανοτήτων τους και σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου.

«Οι εισοδηματικές διακυμάνσεις καταγράφονται από το 1990 και όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν πως αυτές μπορεί να έχουν διάχυτες επιδράσεις στην υγεία. Παράλληλα, οι πολιτικές εξομάλυνσης της εισοδηματικής αστάθειας στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες έχουν περιοριστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια» δήλωσε η συντάκτρια της έρευνας Λεσίλ Γκρασέ του Ερευνητικού Κέντρου Inserm στο Μπορντό της Γαλλίας.

Η ίδια, μάλιστα, εξήγησε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν πως τα υψηλότερα επίπεδα εισοδηματικών μεταβολών και η μείωση του εισοδήματος συνδέονται με τη γήρανση του εγκεφάλου στη μέση ηλικία.

Διαπιστώθηκε ότι περίπου το ένα τρίτο των συμμετεχόντων είχε βρεθεί αντιμέτωπο με μια πτώση του εισοδήματός του της τάξης του 25%, ενώ 399 ανάμεσά τους είχαν βιώσει δύο ή περισσότερες τέτοιες μειώσεις.

Όσο περισσότερο μειωνόταν το εισόδημα τόσο χειροτέρευαν οι επιδόσεις των συμμετεχόντων σε δοκιμασίες σχετικές με την ταχύτητα της γνωστικής επεξεργασίας, την οργάνωση και τον προγραμματισμό.

Από τις μαγνητικές τομογραφίες φάνηκε ότι ο συνολικός όγκος του εγκεφάλου των ανθρώπων που είχαν βιώσει τη μείωση του εισοδήματός τους ήταν μικρότερος και είχαν λιγότερες συνδέσεις μεταξύ διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές εκτιμούν πως ενδέχεται οι άνθρωποι με μειωμένο εισόδημα να έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, γεγονός που μπορεί να οδηγεί σε λιγότερο αποτελεσματική διαχείριση ορισμένων ιατρικών καταστάσεων, όπως ο διαβήτης, και ανθυγιεινών συμπεριφορών, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα