«Κλειδώνουν» με NAVTEX περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ για άσκηση με πραγματικά πυρά

Η Τουρκία δεν ξεχνάει τις επιδιώξεις της στην ανατολική Μεσόγειο...

... παρά τη στρατιωτική εμπλοκή της στη Συρία. Εξέδωσε, λοιπόν, τρεις NAVTEX, με τις οποίες δεσμεύει ισάριθμες περιοχές στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ για αεροναυτικές ασκήσεις.

Με την πρώτη δεσμεύει μεγάλη περιοχή νοτίως του Καστελόριζου για άσκηση στις 10 Οκτωβρίου, ενώ με τη δεύτερη NAVTEX επιχειρεί να κάνει ναυτικά γυμνάσια στην περιοχή μεταξύ της Χίου και της Σάμου.

Πρόκειται για παράνομες ενέργειες, με τις οποίες η Αγκυρα προκαλεί και αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Εξίσου παράνομη είναι και η NAVTEX που εξέδωσε για άσκηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ, τη στιγμή μάλιστα που στέλνει το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» να κάνει γεώτρηση στο Οικόπεδο 7.

Ο συνδυασμός των ενεργειών αυτών πιθανόν, όπως εκτιμάται, να αποσκοπεί στο να έχει η Τουρκία μεγαλύτερο αριθμό πολεμικών πλοίων στην περιοχή, πέραν βεβαίως των δύο φρεγατών που συνοδεύουν το γεωτρύπανο.

Ειδικότερα, ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε χθες NAVTEX και «κλειδώνει» θαλάσσια περιοχή μερικές δεκάδες ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Πάφου, σε περιοχή όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, δραστηριοποιείται το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής».

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η οδηγία προς ναυτιλλομένους, οι ασκήσεις με πραγματικά πυρά του τουρκικού πολεμικού ναυτικού θα διεξαχθούν την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου.