Σενάρια για νέες ελαφρύνσεις μέσω του υπερπλεονάσματος!

«Παράθυρο» από τον Σταϊκούρα για επιπλέον θετικά μέτρα φέτος και το 2020 μέσω της… πολιτικής επιδομάτων που επέκρινε η Ν.Δ. επί ΣΥΡΙΖΑΑνοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα θετικά μέτρα, τόσο φέτος όσο και το 2020, εφόσον υπάρξει δημοσιονομικό περιθώριο, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Εάν προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος απ’ αυτόν που εκτιμάμε σήμερα και κλείνουμε τον Προϋπολογισμό του 2020, μπορεί να αξιοποιηθεί ενδεικτικά για την προκαταβολή φόρου, το τέλος επιτηδεύματος ή την αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» δήλωσε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ1. Φλερτάροντας ανοιχτά πλέον με την «πολιτική των επιδομάτων», που προηγουμένως η Ν.Δ. αποδοκίμαζε, ο υπουργός Οικονομικών είπε ειδικά για φέτος: «Εάν τον Νοέμβριο υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια να υπερκαλύψουμε τον στόχο, προφανώς αυτός ο δημοσιονομικός χώρος θα αξιοποιηθεί. Το πώς θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό».

Ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης με διευρυμένα κριτήρια και ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη. Την ίδια ώρα, μίλησε αναλυτικά για σειρά θεμάτων:

• Για τις πάγιες οφειλές επιβεβαίωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ισχύσει από 01/01/2020 νέα ρύθμιση σε 24-48 δόσεις, η οποία θα συμπεριληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο και θα καλύπτει οφειλές που δημιουργήθηκαν από τη νέα χρονιά, προβλέποντας εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

• Για το αφορολόγητο όριο υπογράμμισε ότι δεν σχεδιάζεται μείωση, αλλά αντιθέτως αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων μιας οικογένειας. Οσον αφορά την οριζόντια αύξηση του ορίου δαπανών με πλαστικό χρήμα στο 30% του ετήσιου εισοδήματος, προκειμένου να κατοχυρωθεί το αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους, ανέφερε ότι «τα χαμηλότερα στρώματα πραγματοποιούν ήδη το 45% των συναλλαγών τους με ηλεκτρονικό χρήμα», συνεπώς δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα για να καλύψουν το αυξημένο όριο.

• Για τις συντάξεις διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση αναμένει τις οριστικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, τις οποίες θα σεβαστεί με βάση τα δημοσιονομικά περιθώρια.

• Για τη λεγόμενη «13η σύνταξη» ανακοίνωσε πως θα δίνεται σταθερά από το 2020 κάθε Δεκέμβριο.

• Για την ένταξη στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών περιοχών που βρίσκονται σήμερα εκτός δήλωσε ότι «κάποιοι μπορεί να πληρώσουν περισσότερο για ακίνητα που δεν φορολογούνται ή φορολογούνται πολύ χαμηλά», αλλά δεσμεύτηκε ότι δεν θα πληρώσουν παραπάνω ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις φτωχότερες περιοχές, επισημαίνοντας ότι για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης πρέπει να ενταχθούν οι ακριβές περιοχές.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα