«Ορατός κίνδυνος για θερμό επεισόδιο»

Ο Πρ. Προδρόμου αναλύει τις κινήσεις της Κύπρου ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνεχείς έκνομες πράξεις των ΤούρκωνΓια τουρκική εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ και για κίνδυνο «θερμού επεισοδίου» μίλησε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα τις κινήσεις της Λευκωσίας προκειμένου να σταματήσει η Αγκυρα τις έκνομες πράξεις της, που παρεμποδίζουν την Κύπρο στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της και την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων της.

«Είναι μια εισβολή στα ύδατα της Κύπρου, σίγουρα, η οποία το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι αμφισβητεί και παρεμποδίζει την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας» τόνισε ο κ. Προδρόμου σε τηλεοπτική συνέντευξή του αναφορικά με την τουρκική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και την επιχειρούμενη γεώτρηση στο Οικόπεδο 7. Απαντώντας, μάλιστα, σε ερώτηση για τον κίνδυνο πρόκλησης επεισοδίου στην περιοχή, τόνισε ότι «επεισόδιο είναι και όταν μπαίνουν τουρκικά πλοία σε οριοθετημένο τεμάχιο», χωρίς να αποκλείσει το «θερμό επεισόδιο».

Για τις κινήσεις του «Γιαβούζ» ο κ. Προδρόμου είπε ότι η Λευκωσία τις παρακολουθεί στενά. Σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετώπισε η τουρκική πλευρά σε προηγούμενες έκνομες δραστηριότητες στα δυτικά της Κύπρου εξήγησε πως δεν πρόκειται για κάτι τυχαίο και ότι ήταν αποτέλεσμα των κυπριακών ενεργειών.

Μέτρα

«Ένα από τα μέτρα που πήρε έγκαιρα η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν να αποτρέψει άλλες εταιρίες με τεχνογνωσία να συνεργαστούν (με την Τουρκία) και φαίνεται ότι αυτό έχει αποτέλεσμα». Απέδωσε δε τις προκλήσεις της Αγκυρας στην ενίσχυση των συνεργασιών της Κύπρου και της Ελλάδας με άλλες χώρες της ανατολικής Μεσογείου, όπως είναι η Αίγυπτος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Προδρόμου εξήγησε ότι η Τουρκία ενοχλείται ιδιαίτερα από τη συνεργασία και τη σθεναρή στάση της Αιγύπτου «διότι η Αίγυπτος είναι μια ισχυρή χώρα, διεθνής δύναμη και διακυβεύεται εκεί αυτό το οποίο προσπαθεί να κάνει ο κ. Ερντογάν: ηγεμόνευση και ποδηγέτηση του ισλαμικού χώρου».

Τέλος, αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Ντόναλντ Τουσκ στην Κύπρο, λίγες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο θα απασχολήσει η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

«Κύπριος» δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έναντι των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. «Εκφράζω την πλήρη αλληλεγγύη μου στην Κύπρο» σημείωσε. Τη στήριξή της στην Κύπρο εξέφρασε για άλλη μία φορά η Ιταλία, με τον πρωθυπουργό της χώρας Τζουζέπε Κόντε να καταδικάζει τις τουρκικές προκλήσεις, όπως έγραψε στο twitter λίγη ώρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Νίκο Αναστασιάδη. Λάβρος κατά της Τουρκίας και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, τονίζοντας πως «η Τουρκία σχοινοβατεί και θα πέσει».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα