Απίστευτες παρανομίες των κομμάτων

Τεράστια κρατικά ποσά, τα οποία προορίζονταν για επιμόρφωση, αξιοποιούνταν για άλλους σκοπούς με κινήσεις που ρίχνουν βαριές σκιές για μαύρο χρήμαMείζον πολιτικό ζήτημα και καταφανείς παραβιάσεις της νομοθεσίας για την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων (με βαριές σκιές ακόμη και για μαύρο χρήμα) προκύπτουν από έγγραφο της Επιτροπής «πόθεν έσχες», που είδε χθες το φως της δημοσιότητας. Το έγγραφο αποδεικνύει περίτρανα ότι τα κόμματα έχουν λαμβάνειν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για… επιμορφωτικούς και ερευνητικούς σκοπούς, τα οποία, ωστόσο, τελικά είτε χρησιμοποιούν για κάλυψη δανειακών αναγκών είτε διοχετεύουν σε άλλες δραστηριότητες, τις οποίες ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει. 

Την ίδια ώρα, αν και παραβιάζουν συστηματικά τον νόμο που αφορά τη διαχείριση των οικονομικών τους, τα κόμματα μένουν στο απυρόβλητο, καθώς η Επιτροπή «πόθεν έσχες» κάνει τα… στραβά μάτια. Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από απαντητικό έγγραφο του προέδρου της επιτροπής Θανάση Μπούρα στο Vouliwatch, σύμφωνα με το οποίο η συντριπτική πλειονότητα των πολιτικών κομμάτων τα οικονομικά έτη 2016 και 2017, παρά όσα προβλέπει ο νόμος 3023/2002, δεν διακίνησαν, ως όφειλαν, το σύνολο των εσόδων ή των δαπανών τους μέσω των ειδικών τραπεζικών λογαριασμών.

Η πρακτική

Επίσης, φαίνεται ότι τα κόμματα επιμένουν στη γνωστή πρακτική να μεταφέρουν για διάθεση στην επόμενη χρήση τα ποσά που λαμβάνουν ως κρατική χρηματοδότηση για επιμορφωτικούς και ερευνητικούς σκοπούς. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι τα ποσά αυτά δεν μπορούν να ελεγχθούν.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η Ν.Δ. έλαβε 875.941 ευρώ για ερευνητικούς σκοπούς, τα οποία παρακρατήθηκαν από τις τράπεζες για χρέη προηγούμενων ετών. Το δε ΚΚΕ τη συγκεκριμένη διετία διακίνησε ποσό άνω των 2.206.000 ευρώ (!) εκτός τραπεζικών λογαριασμών.

Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν διακίνησε ποσά εκτός τραπεζικών λογαριασμών, ωστόσο τη διετία δεν δαπάνησε συνολικά 413.309 ευρώ που έλαβε ως κρατική χρηματοδότηση και τα μετέφερε για διάθεση στην επόμενη χρήση. Ερωτηθείς, πάντως, για την καραμπινάτη παρανομία των κομμάτων, πηγές του προεδρείου της Επιτροπής «πόθεν έσχες» σχολίασαν ότι επί ΣΥΡΙΖΑ η πρώην πρόεδρος Τασία Χριστοδουλοπούλου είχε απευθύνει συστάσεις στα κόμματα, οι οποίες ωστόσο δεν εισακούστηκαν.

Οι ίδιες πηγές διαβεβαίωσαν πως αν διαπιστωθούν παραβιάσεις από 1/1/18, δηλαδή από τον έλεγχο που θα διενεργήσει η επιτροπή με τη νέα σύνθεσή της, ο Θανάσης Μπούρας θα εισηγηθεί την επιβολή προστίμων στα κόμματα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα