«Παζάρι» με τις ΗΠΑ για τους δασμούς!

Συνεχείς διαβουλεύσεις για να εξαιρεθούν από τις νέες κυρώσεις (πέραν του ελαιολάδου και της ελιάς) φέτα και ροδάκιναΑπό τον
Β. Παπακωνσταντόπουλο

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν χιλιάδες αγρότες και παραγωγοί, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν από τις 18 Οκτωβρίου δασμούς 25% σε εισαγωγές που αφορούν μια σειρά από ελληνικά αγροτικά προϊόντα, όπως το τυρί, το γιαούρτι, το βούτυρο, οι χυμοί, τα ροδάκινα, οι κονσέρβες ροδάκινου, τα πορτοκάλια και τα λεμόνια. 

Η απόφαση αυτή, μάλιστα, έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία αρκετά ελληνικά προϊόντα έχουν ήδη υποστεί σημαντικό πλήγμα από το εμπάργκο των Ρώσων. Οι επαφές της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με Αμερικανούς αξιωματούχους είναι συνεχείς, σε μια προσπάθεια να εξαιρεθούν από τους νέους δασμούς κι άλλα ελληνικά προϊόντα, πέραν του ελαιολάδου και της ελιάς. Σε συνάντηση που είχε με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών Μανίσα Σινγκ, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας ζήτησε την εξαίρεση της φέτας και του ροδάκινου.

Εμβληματικά

Ο κ. Σκρέκας σημείωσε πως αυτά τα προϊόντα είναι εμβληματικά για την Ελλάδα, εξηγώντας ότι η φέτα ουσιαστικά στηρίζει σχεδόν όλον τον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας στην Ελλάδα, ενώ από τα ροδάκινα και τα μεταποιημένα ροδάκινα ζουν μεγάλες περιοχές της βόρειας Ελλάδας και ακριτικές περιοχές της χώρας. Το ζήτημα θα θέσει εκ νέου στον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης.

Το μείζον ζήτημα των δασμών βρέθηκε στο επίκεντρο και της συνάντησης του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος με τον πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Γκρέγκορι Φλέγκερ. Οπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΑΣΟΕΕ Αλέξανδρος Κοντός, πολλές επιχειρήσεις μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, αρκετές εκ των οποίων είναι συνεταιριστικές, θα βρεθούν σε προφανή οικονομικό αδιέξοδο, διότι οι παραγωγές κονσερβοποιημένων ροδάκινων και φέτας έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και είναι έτοιμες προς εξαγωγή, ενώ χιλιάδες αγρότες, εφόσον δεν πληρωθούν την αξία του παραγόμενου προϊόντος, θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εκμεταλλεύσεις τους.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Οργανώσεων Παραγωγών του νομού Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης ενημέρωσε τον πρόξενο για το πρόβλημα με την παραχθείσα κομπόστα που προορίζεται για την αμερικανική αγορά (είτε απευθείας είτε μέσω Ταϊλάνδης, αφού γίνει πρώτα φρουτοσαλάτα), η οποία πλησιάζει τα 2.000.000 χαρτοκιβώτια.

«Αν δεν φορτωθεί το προϊόν, θα προκληθούν τεράστιες ζημιές, καθώς η απώλεια της αμερικανικής αγοράς σημαίνει απώλεια 40.000 τόνων πρώτης ύλης ροδάκινων που δεν θα μεταποιηθούν, κάτι που θα συμβάλει στην κατάρρευση των τιμών της πρώτης ύλης, πλήττοντας 20.000 αγροτικά νοικοκυριά» τόνισε.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα