«Συγγνώμη» κατόπιν εορτής για τα μνημόνια

Ομολογία Μοσκοβισί για λάθη και παραλείψεις κατά της Ελλάδας στη διευθέτηση της κρίσηςΓια λόγους που δύσκολα κανείς μπορεί να καταλάβει, ο επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πιερ Μοσκοβισί έχει πολιτογραφηθεί… φιλέλληνας! Ο άνθρωπος που φαινομενικά στεκόταν στο πλευρό της Ελλάδας, ενώ στο παρασκήνιο εξαντλούσε τα περιθώρια της ισχύος του προκειμένου να συμμορφώνονται με τις άγριες μνημονιακές επιταγές που εξαθλίωσαν τον λαό οι πρόθυμες κυβερνήσεις, μας άφησε χθες (πολιτικούς) χρόνους. Φρόντισε, όμως, να συντηρήσει τον μύθο του και δεν μας αποχαιρέτησε με… άδεια χέρια.

Στο κύκνειο άσμα του ως επίτροπος, μια και από 1ης Νοεμβρίου παραδίδει στον επόμενο, ο κ. Μοσκοβισί ζήτησε κατόπιν εορτής μια έμμεση συγγνώμη -ή έτσι τουλάχιστον εκλήφθηκε από τους γονατισμένους Ελληνες- για όσα συνομολόγησε εις βάρος τους, προκειμένου να σωθούν οι γαλλογερμανικές τράπεζες, όπως έχει πανηγυρικά δηλώσει ακόμη και ο Κώστας Σημίτης.

Στον βραχύ απολογισμό του, ενώπιον των δημοσιογράφων, παραδέχθηκε με μισόλογα ότι έγιναν λάθη ή παραλείψεις κατά τη θητεία του, φέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ελλάδα, όπου οι αποφάσεις «θα μπορούσαν να έχουν ληφθεί πιο γρήγορα ή πιο δημοκρατικά». Πέσαμε δηλαδή θύματα δημοσιονομικού τροχαίου…

Μέσα από τα υπολογισμένα λόγια του, καθένας από εμάς μπορεί βάσιμα να συμπληρώσει την εικόνα και να φανταστεί κάτω από ποιο καθεστώς ωμών εκβιασμών και ανυπόφορων πιέσεων η χώρα σύρθηκε να υπογράψει τρία διαδοχικά Μνημόνια με όρους αποικίας.

Βεβαίως, δεν μπορούμε να είμαστε παραπονούμενοι… Κατά καιρούς, όποτε η συνείδησή τους τούς ενοχλεί, διάφοροι εκπρόσωποι των δανειστών βγαίνουν δημόσια και αποκαλύπτουν πλευρές του ζοφερού παρασκηνίου που προκάλεσε στην Ελλάδα πολεμικού χαρακτήρα απώλειες, εν καιρώ ειρήνης.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Μοσκοβισί θυμήθηκε τις ευαισθησίες του, ποντάροντας στη γενναιοδωρία των Ελλήνων. Τον περασμένο Αύγουστο, όταν η χώρα απαλλάχθηκε οριστικά από τον βραχνά των Μνημονίων (για να μπει σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης…), και τότε ο κραταιός επίτροπος βρήκε την ευκαιρία να ομολογήσει ότι έγιναν «λάθη στη διάρκεια αυτών των πολύ μακρών χρόνων», κάνοντας λόγο για μηχανισμούς αλληλεγγύης «που δημιουργήθηκαν κάπως υπό την πίεση της κρίσης και δεν ήταν εκούσιοι μηχανισμοί»…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα