Ωμές απειλές Ερντογάν: Θα στείλουμε στην Ευρώπη 3.600.000 πρόσφυγες

Πατώντας την άβουλη Ευρωπαϊκή Ενωση -για πολλοστή φορά- στο Προσφυγικό, ακριβώς δηλαδή εκεί όπου πονά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε και χθες μέσω απειλών να εργαλειοποιήσει το ζήτημα...

... προκειμένου να ισχυροποιήσει κι άλλο τη θέση του, ενώ η επιχείρηση με την κυνική ονομασία «Πηγή ειρήνης» βρίσκεται σε εξέλιξη στη βορειοανατολική Συρία. Είχε προηγηθεί η προειδοποίηση των Ευρωπαίων προς τον «σουλτάνο» να μην περιμένει καμιά οικονομική βοήθεια, αν η Αγκυρα αποφασίσει να μεταφέρει στη βορειοανατολική Συρία τους πρόσφυγες που ήδη φιλοξενεί στα εδάφη της.

«Θα ανοίξουμε τις πύλες και θα σας στείλουμε 3.600.000 πρόσφυγες» απείλησε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του προς τους βουλευτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην τουρκική πρωτεύουσα, τονίζοντας πως αυτό θα συμβεί, αν οι ευρωπαϊκές χώρες τολμήσουν να χαρακτηρίσουν ως «κατοχή» την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε ακόμη μια χλιαρή τοποθέτησή της απέναντι στις επεκτατικές διαθέσεις του «σουλτάνου», τόνιζε ότι η Τουρκία πρέπει να αναλογιστεί ότι η προσπάθειά της για ένταξη στην Ε.Ε. απαιτεί την ευθυγράμμισή της με την εξωτερική πολιτική της Ενωσης!

Η Κομισιόν

«Αν η Τουρκία βλέπει σοβαρά τις φιλοδοξίες της (για ένταξη στην Ε.Ε.), αυτό είναι το μονοπάτι που θα πρέπει να ακολουθήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της Κομισιόν - με τη δήλωση να αποτελεί μάλλον... ψιλά γράμματα για την Αγκυρα. Σε σχέση με το Προσφυγικό βέβαια -όχι άδικα- πολλοί βάζουν στο τραπέζι της συζήτησης και το θέμα των τζιχαντιστών.

Μιλώντας χθες σε εκπροσώπους του Τύπου, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνιζε ότι η Αγκυρα θα έχει ευθύνη μόνο για τους κρατούμενους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονται στην περιοχή, με την ολοκλήρωση της στρατιωτικής της εισβολής, ενώ ανέφερε ότι θα ζητήσει από τις χώρες από τις οποίες οι φυλακισμένοι τζιχαντιστές προέρχονται να τους επαναπατρίσει.

Πάντως, διόλου ελπιδοφόρα για το τι μέλλει γενέσθαι με το θέμα ήταν η τοποθέτηση του Ντόναλντ Τραμπ, που είπε πως δεν ανησυχεί, γιατί «αν αποδράσουν (οι τζιχαντιστές), στην Ευρώπη θα πάνε, δεν θα έρθουν στις ΗΠΑ»!