Σφαγή με διεθνή ασυλία

Ο παρανοϊκός Ερντογάν δολοφονεί αμάχους και η Δύση κάνει τα στραβά μάτια
Απίστευτες βαρβαρότητες στη Συρία. Βομβάρδισαν Αμερικανούς, αλλά ο Τραμπ αντί να αντιδρά το βάζει στα πόδια. Απέδρασαν τζιχαντιστές από τις φυλακές
Τους άνοιξε η όρεξη! Θέτουν στο στόχαστρο Ρόδο και Κω

Η Θέση μας: ΟΝΝΕΔ Πεντέλης και εποικισμός

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη βόρεια Συρία, καθώς, την ώρα που η Τουρκία βομβαρδίζει αμάχους και οι χερσαίες δυνάμεις της μαζί με τους Σύρους πολιτοφύλακες που τη στηρίζουν επιδίδονται σε βαρβαρότητες, ο πρόεδρος Τραμπ αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα και ο Ασαντ στέλνει τον συριακό στρατό στην εμπόλεμη ζώνη.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Κούρδο αξιωματούχο, η συριακή κυβέρνηση και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις διεξήγαγαν χθες συνομιλίες σε ρωσική βάση της Συρίας, όπου αποφασίστηκε η ανάπτυξη του συριακού στρατού στα εδάφη της βόρειας Συρίας «για να αντιμετωπίσει την τουρκική επίθεση» στο συριακό έδαφος.

Στο μεταξύ, δύο ημέρες μετά τις διαβεβαιώσεις ότι οι ΗΠΑ «δεν εγκαταλείπουν τους συμμάχους τους» στη Συρία, ο πρόεδρος Τραμπ -αντιμετωπίζοντας πλέον ένα τεράστιο αδιέξοδο- διέταξε την απόσυρση όλων των αμερικανικών στρατευμάτων που βρίσκονται στην περιοχή.

Η απόφαση του Τραμπ έρχεται μετά την επίθεση που δέχτηκαν την περασμένη Παρασκευή από δυνάμεις των Τούρκων οι Αμερικανοί στρατιώτες των ειδικών επιχειρήσεων που εδώ και μήνες βρίσκονται σε παρατηρητήριο έξω από το Κομπάνι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πενταγώνου, τα αμερικανικά στρατεύματα δέχτηκαν επίθεση με πυρά, ενώ σημειώθηκε και μια έκρηξη. Από την επίθεση δεν υπήρξαν θύματα, ενώ το τουρκικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε ότι οι Τούρκοι στρατιώτες διεξήγαγαν επίθεση εναντίον των Αμερικανών, υποστηρίζοντας ότι «βρίσκονταν σε άμυνα».

Δικαιολογίες για την απόφαση

Την ίδια ώρα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Εσπερ δήλωσε στην εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου CBS News «Face the Nation» ότι ο Αμερικανός πρόεδρος κατέληξε στην απόφαση να αποσύρει τελικά τους 1.000 στρατιώτες που βρίσκονται στη βόρεια Συρία το περασμένο Σάββατο έχοντας σαφείς ενδείξεις ότι η Τουρκία σχεδιάζει να διευρύνει τη στρατιωτική επιχείρησή της στο εσωτερικό της Συρίας νοτιότερα από το αρχικό σχέδιο, καθώς επίσης και προς τα δυτικά.

Στο μεταξύ η αμερικανική κυβέρνηση -διά στόματος του υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνιούτσιν- προειδοποίησε την Αγκυρα ότι έρχονται «πολύ σημαντικές» κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας. Αντιδρώντας η Αγκυρα τόνισε ότι θα ανταποδώσει «οποιοδήποτε μέτρο» ληφθεί σε βάρος της. Η Τουρκία «δεν θα τερματίσει» την επιχείρησή της παρά τις «απειλές», διαβεβαίωσε και ο πρόεδρος Ερντογάν. Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν μεταξύ Αμερικανών και Τούρκων, στο κάδρο μπήκε και η Ρωσία, η οποία, αφού είχε αρνηθεί να υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδίκαζε την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, χθες ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι η Συρία πρέπει να ελευθερωθεί από την ξένη στρατιωτική παρουσία κι αυτό αφορά όλες τις χώρες! Υπενθυμίζουμε ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει μεγάλη στρατιωτική δύναμη στη Συρία με τις ευλογίες του προέδρου Ασαντ.

Φρικαλεότητες! Εκτελούν εν ψυχρώ πολίτες στη μέση του δρόμου

Την ώρα που τα τουρκικά στρατεύματα προελαύνουν στη βόρεια Συρία, δύο ξεχωριστά βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταγράφουν τις φρικαλεότητες των φιλότουρκων πολιτοφυλάκων, οι οποίοι προχώρησαν σε εν ψυχρώ εκτελέσεις 9 πολιτών στη μέση του δρόμου.

Το πρώτο βίντεο -στο οποίο δεν φαίνεται η εκτέλεση- δείχνει δύο άνδρες με πολιτικά, γονατισμένους στο έδαφος, με έναν μαχητή από πάνω τους να τους σημαδεύει με το όπλο. Το δεύτερο βίντεο δείχνει καθαρά την εκτέλεση ενός άνδρα επίσης με πολιτικά, τον οποίο, παρόλο που κείτεται νεκρός στο έδαφος, ένας αντάρτης εξακολουθεί να πυροβολεί.

Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται η γενική γραμματέας του κόμματος «Μελλοντική Συρία» Χεβρίν Χαλάφ και ο οδηγός της. Την ίδια ώρα, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) συγκρούονταν με τουρκικά στρατεύματα και παραστρατιωτικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Αγκυρα στη βασική οδική αρτηρία Μ4 και σε βάθος 30 χιλιομέτρων από τη συνοριακή γραμμή Τουρκίας – Συρίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας της Τουρκίας, οι στρατιωτικές δυνάμεις υπό τουρκική ηγεσία απέκτησαν τον έλεγχο του αυτοκινητοδρόμου Μ4, της βασικής οδικής αρτηρίας που ενώνει τη δυτική με την ανατολική πλευρά της περιοχής της βόρειας Συρίας η οποία ελέγχεται από τους Κούρδους, κόβοντας ουσιαστικά την πρόσβαση στην πόλη Κομπάνι.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 26 άμαχοι έχασαν χθες τη ζωή τους στη βόρεια Συρία από τους βομβαρδισμούς και τα πυρά των τουρκικών δυνάμεων, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι 525 Κούρδοι πολιτοφύλακες του YPG έχουν «εξουδετερωθεί» από τότε που ξεκίνησε η επιχείρηση.

Στην πόλη Ρας αλ-Αϊν, στα τουρκοσυριακά σύνορα, τουλάχιστον 10 πολίτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιδρομής της τουρκικής αεροπορίας, η οποία έπληξε φάλαγγα αμάχων και δημοσιογράφων, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Ερντογάν, οι δυνάμεις της Τουρκίας και οι σύμμαχοί της έχουν καταλάβει μια περιοχή 109 τετραγωνικών χιλιομέτρων και 21 χωριά, καθώς και τη στρατηγικής σημασίας μεθοριακή πόλη Ρας αλ-Αϊν.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι τα τουρκικά στρατεύματα κατέλαβαν το δυτικό και το κεντρικό κομμάτι της πόλης Ταλ Αμπιάντ Την ίδια ώρα, τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι πάνω από 130.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από περιοχές γύρω από τις πόλεις Ταλ Αμπιάντ και Ρας αλ-Αϊν λόγω των συγκρούσεων.

Επιστρέφει ο τρόμος! Δραπετεύουν από τις φυλακές τζιχαντιστές

Με τρόμο παρακολουθεί η Δύση το ενδεχόμενο της αναγέννησης της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος από τις στάχτες των Κούρδων μαχητών, που εστιάζουν στην επίθεση την οποία δέχονται από την Τουρκία στα βορειοανατολικά της Συρίας.

Όπως ανακοίνωσαν χθες οι κουρδικές Αρχές, 785 μέλη οικογενειών που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος (Ι.Κ.) δραπέτευσαν από στρατόπεδο το οποίο φρουρούσαν συριακές δυνάμεις, ενώ πέντε τζιχαντιστές δραπέτευσαν από τη φυλακή Ναβκούρ, κοντά στην πόλη Καμισλί, έπειτα από αεροπορικές επιθέσεις της Τουρκίας, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης», είδηση που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε «παραπληροφόρηση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 12.000 Σύροι και Ιρακινοί μαχητές του Ι.Κ., όπως και 2.500-3.000 ξένοι, που προέρχονται από 54 χώρες, παραμένουν υπό κράτηση στις επτά φυλακές υψίστης ασφαλείας των Κούρδων.

«Μισθοφόροι»

Αναφορικά με τη δραπέτευση από το στρατόπεδο, οι κουρδικές ημιαυτόνομες Αρχές, κάνοντας ουσιαστική αναφορά στους αντάρτες της Συρίας που υποστηρίζονται από τον τουρκικό στρατό, ανέφεραν ότι «μισθοφόροι» επιτέθηκαν κατά της φρουράς του στρατοπέδου όπου κρατούνταν «στοιχεία του Ι.Κ.» και άνοιξαν τις πύλες.

Νωρίτερα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ανακοινώσει ότι περίπου 100 άνθρωποι -γυναίκες που συνδέονται με το Ι.Κ. και τα παιδιά τους- δραπέτευσαν από το στρατόπεδο, το οποίο φρουρούνταν από συριακές δυνάμεις υπό κουρδική ηγεσία. Επικαλούμενος πηγές στην πόλη Αϊν Ισα, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντουλραχμάν δήλωσε ότι επικρατούσε «καθεστώς αναρχίας» στο εσωτερικό του στρατοπέδου.

Η Τουρκία, από την πλευρά της, πιστεύει ότι περισσότεροι από 1.000 μαχητές του Ι.Κ. κρατούνται στην περιοχή της βορειοανατολικής Συρίας και εκτιμά ότι οι περισσότεροι είναι ξένοι τζιχαντιστές από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ενώ ο πρόεδρος του τουρκικού Κοινοβουλίου Μουσταφά Σεντόπ κάλεσε την Ευρώπη να πάρει πίσω τους πολίτες της που είχαν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος. Το θέμα ανησυχεί πρώην και νυν αξιωματούχους και στις ΗΠΑ, με τον πρώην υπουργό Αμυνας, Τζιμ Ματίς να προειδοποιεί πως το Ι.Κ. «θα επανακάμψει» αν η Ουάσινγκτον δεν συνεχίσει την «πίεση».

{{-PCOUNT-}}32{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα