Αφαίμαξη με τις εισφορές για τους επαγγελματίες

Επιστρέφουν 215.000.000 ευρώ και τους παίρνουν πίσω 1 δισ. από το «τρελό» σύστημα υπολογισμού του ν. ΚατρούγκαλουΣε ετήσια «αφαίμαξη» των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών έχει μετατραπεί η παράλογη διαδικασία εκκαθάρισης των εισφορών τους, η οποία γίνεται κάθε χρόνο με βάση τα σχετικά άρθρα του νόμου Κατρούγκαλου (τα οποία πρόσφατα κρίθηκαν ως αντισυνταγματικά από το ΣτΕ). Είναι ενδεικτικό ότι λόγω της εκκαθάρισης φέτος ο ΕΦΚΑ θα επιστρέψει συνολικά 215.193.494,99 ευρώ σε 264.631 μη μισθωτούς, ενώ από περίπου 300.000 θα πρέπει να έχει πάρει έως το τέλος περίπου 1 δισ. ευρώ!

Η διαδικασία εκκαθάρισης των εισφορών για τους μη μισθωτούς, όπως καθορίστηκε από τον νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387 του 2016), ήταν εξαρχής παράλογη και έτσι παραμένει. Από το 2017 και μετά κάθε χρόνο οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες καλούνται, λόγω της αβελτηρίας με την οποία στήθηκε αυτό το σύστημα, να διευθετήσουν όποιες διαφορές σε σχέση με τις εισφορές που κατέβαλαν το αμέσως προηγούμενο έτος με βάση τα εισοδήματα που είχαν δύο χρόνια πριν!

Σε κάποιους από αυτούς προκύπτουν πιστωτικά υπόλοιπα, δηλαδή επιστροφές, οι οποίες είτε τους επιστρέφονται είτε συμψηφίζονται με μελλοντικές υποχρεώσεις τους. Στους υπολοίπους (στη μεγάλη πλειονότητά τους) διαμορφώνονται χρεωστικά υπόλοιπα, όπως συνέβη και φέτος.

Συγκεκριμένα, με βάση τις πληροφορίες, από τη διαδικασία εκκαθάρισης των εισφορών του 2018, για τη μεγάλη πλειονότητα των μη μισθωτών ασφαλισμένων προέκυψε συνολικό χρεωστικό της τάξης του 1 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό έχουν αρχίσει να το επιστρέφουν όσοι διαπίστωσαν από τα μέσα του καλοκαιριού ότι τους προκύπτουν νέα χρέη μετά το τέλος της διαδικασίας που έκανε ο ΕΦΚΑ για το υπό εξέταση έτος. Η επιστροφή του χρέους άρχισε να γίνεται από τα τέλη Αυγούστου και όσοι έχουν χρεωστικό υπόλοιπο για τις εισφορές του 2018 θα πρέπει να το έχουν καταβάλει στο σύνολό του, σε συνολικά πέντε μηνιαίες δόσεις, έως τα τέλη Δεκεμβρίου.

Αντίθετα, το πιστωτικό υπόλοιπο στο σύνολο 264.631 μη μισθωτών για τους οποίους προέκυψε ότι το 2018 κατέβαλαν περισσότερες εισφορές από αυτές που κανονικά τους αναλογούσαν ανήλθε σε 215.193.494,99 ευρώ. Από αυτά, 100.695.867,69 ευρώ ήδη μπήκαν στους λογαριασμούς 86.187 ελεύθερων επαγγελματιών. Τα υπόλοιπα θα επιστραφούν στους εναπομείναντες 178.444 δικαιούχους ή θα συμψηφιστούν με μελλοντικές υποχρεώσεις τους έως το τέλος του έτους.

Πλέον, οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι περιμένουν να δουν το περιεχόμενο του νομοθετήματος που ετοιμάζουν οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας (αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως τα μέσα Δεκεμβρίου, το αργότερο) για την καθιέρωση ενός νέου τρόπου υπολογισμού των εισφορών τους, με την ελπίδα ότι θα επανέλθουν σε μια «λογική κανονικότητα». Οι ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου, βάσει των οποίων διαμορφώθηκε το ισχύον σύστημα, κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές από το ΣτΕ πρόσφατα και είναι δεδομένο ότι εφαρμόζονται τελευταία φορά.

Το νέο σύστημα, σύμφωνα με τις έως στιγμής πληροφορίες, θα επαναφέρει σε έναν βαθμό τις ασφαλιστικές κατηγορίες βάσει των ετών ασφάλισης, οι οποίες θα αναπροσαρμόζονται ανά πενταετία ή δεκαετία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα