Δωράκια με φωτογραφικές διατάξεις

Από όλους τους τομείς της οικονομίας επελέγησαν προς ενίσχυση αυτοί στους οποίους κινούνται Μαρινάκης – Φέσσας!Από τις
Ντίνα Ιωακειμίδου,
Μαρία Παναγιώτου

Μέρος 2ο

Να κάνουμε την Ελλάδα σπουδαία». Αυτή ακριβώς την έκφραση χρησιμοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης σε τηλεοπτική συνέντευξή του δύο ημέρες προ των εκλογών της 7ης Ιουλίου, αντιγράφοντας το εκλογικό σλόγκαν του Αμερικανού προέδρου Ντ. Τραμπ «Make America great again».

Το πολυνομοσχέδιο όμως που κατατέθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Bουλή και το οποίο φέρει τον τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις» προκαλεί σοβαρά ερωτήματα ως προς τις στοχεύσεις του. Αλήθεια, ποιους επιδιώκει να κάνει σπουδαίους; Ή, πιο σωστά, ποιους θέλει να καταστήσει σπουδαιότερους; Πάντως όχι την ελληνική οικονομία. Και αυτό καθώς η πλειονότητα των διατάξεών του παραπέμπει, όπως σημειώνουν έγκυροι οικονομολόγοι, σε «υπανάπτυκτη χώρα που καταργεί κάθε είδους προστατευτικό πλαίσιο για το δημόσιο συμφέρον και την υγεία των κατοίκων της».

Με το πολυνομοσχέδιο επαναπροσδιορίζεται, μεταξύ άλλων, το άρθρο 3 του προηγούμενου επενδυτικού νόμου 4399 του 2016 που αφορά τους δικαιούχους οικονομικών ενισχύσεων, αποσκοπώντας στην αύξηση του ΑΕΠ και την αύξηση της απασχόλησης. Στόχος θεμιτός και απολύτως αναγκαίος. Μάλιστα, όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου, «Η Ελλάδα αποτελεί χώρα της Ε.Ε. με ιδιαίτερα χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα και αποτελεί το φτωχότερο κράτος-μέλος από τις δυτικές Δημοκρατίες. Κατατάσσεται στην 20ή θέση ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Επιπλέον ο πληθυσμός γερνάει ταχύτατα εξαιτίας της μετανάστευσης πολλών νέων που μετά τις σπουδές τους αναζητούν επαγγελματικές ευκαιρίες εκτός της χώρας. Στην εξέλιξη αυτή συμβάλλει το γεγονός ότι η χώρα διατηρεί το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης του πληθυσμού στην Ε.Ε παρά την αύξηση της, κυρίως χαμηλών προδιαγραφών και αποδοχών, απασχόλησης τα τελευταία χρόνια».

Πώς, αλήθεια, θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος;

Η απάντηση δίνεται ως εξής: Από τον νόμο 4399/2016 διαγράφεται η αναφορά «ταχυδρομικές και ταχυμεταφορικές». Τι σημαίνει αυτό; Οτι εντάσσονται δραστηριότητες που είχαν αποκλειστεί από την ενίσχυσή τους, δηλαδή και από χρήματα του Ελληνα φορολογουμένου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι ταχυδρομικές υπηρεσίες στο πλαίσιο της υποχρέωσης καθολικής υπηρεσίας που αφορούν εφημερίδες και περιοδικά του πρακτορείου Αργος, συμφερόντων του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, καθώς και υπηρεσίες ταχυμεταφορών, όπως η ACS του προέδρου του ΣΕΒ Θ. Φέσσα και η ACT, επίσης του Μαρινάκη! Αλήθεια, χρήζουν ενισχύσεων οι συγκεκριμένες οικονομικές δραστηριότητες;

Τον περασμένο Σεπτέμβριο από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στα ΕΛ.ΤΑ., έκανε λόγο για «βόμβα που κληροδοτήθηκε», ενώ το περασμένο έτος ο πρόεδρος του ΣΕΒ σημείωσε πως τα ΕΛ.ΤΑ. «θυμίζουν την περίπτωση της πάλαι ποτέ κρατικής Ολυμπιακής Αεροπορίας, πλην όμως τα ελλείμματά τους είναι σχετικά μικρότερα».

Δηλώσεις που πολύ πιθανό να προεικονίζουν την παράδοση για ακόμη μία φορά κερδοφόρων δραστηριοτήτων δημόσιων οργανισμών στρατηγικού χαρακτήρα στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα αντί πινακίου φακής και τη μετακύλιση βεβαίως του κόστους στους Ελληνες φορολογουμένους. Πρώτη φορά θα είναι;

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα