Άκυρα όλα τα εκκαθαριστικά σημειώματα για τις συντάξεις

Τι υποστηρίζει ο Αλ. Μητρόπουλος. Να δοθούν οι πλήρεις αποφάσεις του ΣτΕ ζητούν οι «απόμαχοι» της εργασίαςΡεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Άκυρα είναι όλα τα εκκαθαριστικά σημειώματα που δόθηκαν στους συνταξιούχους στις αρχές Οκτωβρίου λόγω των πρόσφατων αποφάσεων του ΣτΕ, όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής της Ενωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), καθηγητής Αλ. Μητρόπουλος, επιβεβαιώνοντας τα πρόσφατα ρεπορτάζ της «δημοκρατίας».

Την ίδια στιγμή, οργανώσεις συνταξιούχων, όπως το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), ζητούν από τους ανώτατους δικαστές να δώσουν τα ολοκληρωμένα κείμενα των αποφάσεων (μέχρι στιγμής έχουν δοθεί μόνο οι περιλήψεις) για να αποσαφηνιστεί εάν τίθεται ζήτημα αναδρομικών, για ποια χρονική περίοδο και ποιους αφορούν.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΝΥΠΕΚΚ, «η κυβέρνηση, παραβιάζοντας τον νόμο και την απρόσκοπτη λειτουργία της Δικαιοσύνης, ανήρτησε τα Ενημερωτικά Σημειώματα με τις προσωπικές διαφορές την 1η Οκτωβρίου 2019, ενώ οι αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας δημοσιεύθηκαν στις 4 του ίδιου μήνα». Το γεγονός, λοιπόν, ότι η

Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες διατυπώθηκαν τα ποσοστά αναπλήρωσης, βάσει των οποίων έγινε ο επανυπολογισμός των επικουρικών στα μέσα του 2016 και των κύριων συντάξεων στα τέλη του 2018, βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, καθιστά άκυρα τα εκκαθαριστικά σημειώματα, τα οποία είχαν αναρτηθεί μόλις τρεις ημέρες πριν στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ.

Η ΕΝΔΙΣΥ

«Ενώ η ακυρότητα των υπουργικών αποφάσεων ανατρέχει στην ημερομηνία έκδοσής τους, 7 Ιουνίου 2016, τα τυχόν οικονομικά αποτελέσματα που προκύπτουν από την ακυρότητα αυτή, σύμφωνα με το διατακτικό των αποφάσεων του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, γεννώνται “ex nunc”, δηλαδή από τη δημοσίευση των αποφάσεων, 4 Οκτωβρίου 2019 και εφεξής» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΝΥΠΕΚΚ, που καλεί την κυβέρνηση να ακυρώσει άμεσα τα εκκαθαριστικά σημειώματα όλων των συντάξεων.

Από την πλευρά της, η ηγεσία του ΕΝΔΙΣΥ συναντήθηκε με την πρόεδρο του ΣτΕ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου. Ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ Νίκος Χατζόπουλος ζήτησε από την κυρία Σακελλαροπούλου να εκδοθούν άμεσα οι ολοκληρωμένες αποφάσεις του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου, τονίζοντας ότι «πρόκειται για ένα μείζονος σημασίας ζήτημα, που αφορά περίπου 2.500.000 ανθρώπους και τις οικογένειές τους».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΕΝΔΙΣΥ, η πρόεδρος του ΣτΕ απάντησε ότι «οι συγκεκριμένες αποφάσεις είναι για θεώρηση και ότι κάνει προσπάθεια ώστε να τελειώσουν το συντομότερο». Στην ανακοίνωση του ΕΝΔΙΣΥ επισημαίνεται: «Από τις 4 Οκτωβρίου, οπότε και κυκλοφόρησαν οι περιλήψεις των αποφάσεων του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου, έχει ξεκινήσει ένα “γαϊτανάκι” παραπληροφόρησης των συνταξιούχων σχετικά με πληθώρα κρίσιμων ζητημάτων, τα οποία δεν ξεκαθαρίζονται με σαφή και νομικά τεκμηριωμένο τρόπο από τις περιλήψεις.

Το ΕΝΔΙΣΥ καλεί τα μέλη του ΣτΕ να επισπεύσουν την έκδοση των αποφάσεων, ώστε να μπει ένα τέρμα στην αγωνία εκατομμυρίων συνταξιούχων, οι οποίοι κατακλύζονται από έναν καταιγισμό ερμηνειών, εικασιών και εκτιμήσεων, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αντιφατικές και αλληλοσυγκρουόμενες που περισσότερο αποπροσανατολίζουν και μπερδεύουν τους συνταξιούχους πολλαπλασιάζοντας τα ερωτήματά τους και τελικά την αγωνία τους».

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα