Συμφωνία Λονδίνου - Βρυξελλών για το Brexit

Φούντωναν αργά χθες βράδυ οι φήμες στα μέσα ενημέρωσης της Βρετανίας για την ύπαρξη συμφωνίας ανάμεσα σε Λονδίνο και Βρυξέλλες για το Brexit

Όπως έγραφε δημοσίευμα του «Guardian», ο Μπόρις Τζόνσον (φωτό) προέβη σε σοβαρές υποχωρήσεις αναφορικά με το ζήτημα των συνόρων με την Ιρλανδία, με αποτέλεσμα -όπως σημείωναν πηγές- η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές να βρίσκεται ήδη προ των πυλών εν όψει της διήμερης Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών την Πέμπτη.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως η εφημερίδα έγραφε επιπλέον ότι όλα έχουν αποτυπωθεί σε προσχέδιο συμφωνίας, το οποίο αναμενόταν να δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα το πρωί.

Ειδικότερα, οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών φέρεται ότι έχουν συμφωνήσει στην ύπαρξη τελωνείου στη Βόρεια Ιρλανδία, ιδέα που είχε απορρίψει η Τερέζα Μέι ως «απαράδεκτη», καθώς, όπως είχε τονίσει στους Ευρωπαίους εταίρους, «δεν θα γίνει δεκτή», επειδή αυτό σημαίνει ότι ένα κομμάτι της Βρετανίας θα είναι σε έναν βαθμό χωρισμένο από την υπόλοιπη χώρα ώστε τελικά να αποφευχθούν τα σκληρά σύνορα με την Ιρλανδία.

Νωρίτερα χθες το BBC άναβε... φωτιές μεταδίδοντας την πληροφορία πως η Ε.Ε. εξετάζει το ενδεχόμενο να συγκαλέσει στα τέλη Οκτωβρίου -μια ανάσα δηλαδή πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Οκτωβρίου- νέα, έκτακτη Σύνοδο Κορυφής!

Κι αυτό διότι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι Βρυξέλλες εκτιμούσαν πως είναι μάλλον δύσκολο -αν όχι αδύνατο- μέχρι την Πέμπτη να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευσή τους με την κυβέρνηση της Βρετανίας.