Το ρεπορτάζ της ντροπής που «ξεπλένει» τον σφαγέα Ερντογάν

Το ρεπορτάζ της ντροπής, όνειδος για την ελληνική δημοσιογραφία!

Έτσι και μόνο έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το δημοσίευμα της κατά τα άλλα «έγκριτης» εφημερίδας «Τα Νέα» του ομίλου Μαρινάκη προχθές Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019, που παρουσιάζει την κατάσταση σε ένα από τα κέντρα προσφύγων τα οποία έφτιαξε ο Ταγίπ Ερντογάν στα σύνορα με τη Συρία.

Το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των «Νέων», που είχε τίτλο «Στα σύνορα με τους πρόσφυγες» και συνοδευόταν από τη φωτογραφία (της εισόδου προφανώς), όπου δεσπόζει η «μαρκίζα» του Ταγίπ Ερντογάν, είναι κάτι πρωτοφανές για τα δημοσιογραφικά χρονικά, που αναμφίβολα διασύρει τη χώρα ολόκληρη.

Κι αυτό γιατί επί της ουσίας συνιστά «αγιογραφία» για τον Τούρκο πρόεδρο, όταν από τα χέρια του στάζει το αίμα των Κούρδων αμάχων, γυναικών και παιδιών. Αρχίζει το δημοσίευμα που υπογράφει η Αλεξάνδρα Φωτάκη: «Χάταϊ. Μία τουρκική περιφέρεια που κυριολεκτικά στον χάρτη δείχνει να “εισβάλλει” στη Συρία». Μάλλον η συντάκτρια μπέρδεψε το ποιος εισβάλλει που και πώς. Αφού συνεχίζει το άρθρο της λίγο πιο κάτω γράφει: «Όλα τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων -ακόμη και στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης- παίζουν τις εξελίξεις της τουρκικής επιχείρησης στη Βόρεια Συρία, μεταδίδουν αναλύσεις και στόχος είναι φυσικά η τόνωση του ηθικού...».

Δεν υπάρχει αυτό... Ούτε Τούρκοι δημοσιογράφοι δεν θα έγραφαν τέτοια πράγματα. Την εισβολή του τουρκικού στρατού στη Συρία την αναφέρει ως «επιχείρηση», όχι ως εθνοκάθαρση, που είναι το σωστό, και υποστηρίζει ότι τα τουρκικά ΜΜΕ παίζουν αναλύσεις για την «τόνωση του ηθικού». Του ηθικού ποιων; Των Τούρκων στρατιωτών που βομβαρδίζουν αδιακρίτως, σκοτώνουν και εξολοθρεύουν έναν λαό; Θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει τα γραφόμενα ως «μαργαριτάρια» ή να στολίσει τη συντάκτρια λέγοντας ότι είναι «ανιστόρητη».

Προφανώς όμως δεν είναι έτσι. Εδώ πρόκειται για δημοσίευμα μάλλον με σκοπιμότητα. Εν ολίγοις πρόκειται για δημοσίευμα που ντροπιάζει τον ελληνικό λαό. Το θέμα ολόκληρο βρίθει από ισχυρισμούς, φράσεις και ατάκες που παρουσιάζουν μια κατάσταση εξαιρετική, όταν σε πολύ μικρή απόσταση πέφτουν βόμβες, ρουκέτες, κροταλίζουν τα αυτόματα όπλα και πέφτουν νεκροί Κούρδοι άμαχοι από τα πυρά των Τούρκων στρατιωτικών. Οι οικογένειες των νεκρών Κούρδων ή των Σύρων που εκτόπισαν οι τζιχαντιστές, τους οποίους υποστήριξε με όπλα ο Ερντογάν από τις πόλεις και τα χωριά τους, φιλοξενούνται στα κέντρα προσφύγων.

Κι όμως η συντάκτρια των «Νέων» γράφει στη λεζάντα που την εμφανίζει να συνομιλεί με γυναίκα πρόσφυγα: «Οι γυναίκες που απασχολούνται στη χειροτεχνία κεντούν ρούχα και νυφικά, φτιάχνουν υφαντά και κερδίζουν 1.000 λίρες τον μήνα». Δηλαδή, κατά τη δημοσιογράφο της εφημερίδας, οι πρόσφυγες του Μποϊνούγιογουν... καλοπερνούν και αποζημιώνονται από τον Ερντογάν για τη γενοκτονία σε βάρος των συμπατριωτών τους.