«Καψώνια» στις ΗΠΑ από τον Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν θα συναντήσει Πενς και Πομπέο, για να αλλάξει τελικά γνώμη και να τους… κάνει τη χάρηΑπό τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Σε ευθεία σύγκρουση με τον Λευκό Οίκο -πριν τελικά μαλακώσει τη στάση του- βρέθηκε χθες το πρωί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στο άκουσμα της πρόθεσης των Αμερικανών να του ζητήσουν να κηρύξει εκεχειρία και βέβαια κατάπαυση του πυρός στις περιοχές όπου επιχειρεί ο τουρκικός στρατός στη βορειοανατολική Συρία, ο «σουλτάνος» όχι μόνο δήλωνε πως είναι κάθετα αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά υπογράμμιζε πως δεν πρόκειται να συναντηθεί τόσο με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς όσο και με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, που ταξίδευαν χθες για την Τουρκία! 

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στο Sky News, μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), έλεγε πως «δεν θα τους συναντήσω», προσθέτοντας πως οι Πενς και Πομπέο «θα συναντήσουν τους ομολόγους τους. Εγώ δεν θα μιλήσω παρά μόνο στον Τραμπ, αν έρθει»! Ακόμη και για τον Αμερικανό πρόεδρο, όμως, δεν δίστασε να πετάξει τα «καρφιά» του ο «σουλτάνος». Οταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τα tweets του Ντόναλντ Τραμπ, στη διάρκεια της επιστροφής του από το Αζερμπαϊτζάν, ο Ερντογάν είπε χαρακτηριστικά πως πλέον «όταν βλέπουμε τις δηλώσεις που αναρτά στο twitter, φτάνουμε σε ένα σημείο όπου δεν μπορούμε πλέον να τον παρακολουθήσουμε».

Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας όμως, και έπειτα από τα λεκτικά πυρά κατά των ΗΠΑ, φαίνεται πως… κάτι άλλαξε, με αποτέλεσμα η τουρκική προεδρία να γνωστοποιεί το απόγευμα ότι ο Ερντογάν την Πέμπτη θα δει τελικά τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Πενς. Από την πλευρά του, ο Πομπέο, σε συνέντευξή του στο Fox News Business Network, διεμήνυε εντός διπλωματικού πλαισίου πως σκοπός της αντιπροσωπίας των ΗΠΑ είναι η εξεύρεση μιας λύσης στην κατάσταση στη Συρία και όχι η ρήξη των σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας. «Εχουμε κάθε προσδοκία ότι θα συναντηθούμε με τον πρόεδρο Ερντογάν» τόνιζε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως η κατάσταση στη Συρία είναι «περίπλοκη».

Τι θα πετύχουν οι Αμερικανοί από τις επαφές τους με τον Ερντογάν είναι κάτι που πρέπει πρώτα να καταγραφεί – έστω σε επίπεδο δηλώσεων σήμερα. Το μόνο βέβαιο είναι πως ο «σουλτάνος» χθες έλαβε πρόσκληση από τον Βλαντιμίρ Πούτιν να επισκεφθεί τη Μόσχα εντός των επόμενων ημερών.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει τις διφορούμενες δηλώσεις. «Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο είναι κομμάτι των Κούρδων, όπως γνωρίζετε, είναι πιθανότατα χειρότερο σε όρους τρομοκρατίας και μια μεγαλύτερη τρομοκρατική απειλή με πολλούς τρόπους από όσο το Ι.Κ.» είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο.

Μάλιστα υποστήριξε ότι δεν έδωσε στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την έγκρισή του για μια στρατιωτική επίθεση, όπως τον κατηγορούν: «Δεν του έδωσα το πράσινο φως, και όταν το λέτε αυτό είναι πολύ παραπλανητικό» είπε. Την ίδια ώρα ο Ερντογάν ανακοίνωνε ότι ετοιμάζει κυρώσεις εναντίον των Αμερικανών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα