Τα μαζεύει τώρα ο «σουλτάνος» από τη βόρεια Συρία!

Συμφωνία ΗΠΑ – Τουρκίας (έπειτα από δίωρο τετ α τετ του Πενς με τον Ερντογάν) για κατάπαυση πυρός 120 ωρώνΑπό τη
Θεανώ Καρούτα

Σε συμφωνία για κατάπαυση πυρός διάρκειας πέντε ημερών στη Συρία φαίνεται ότι κατέληξαν ΗΠΑ και Τουρκία μετά τη δίωρη, κεκλεισμένων των θυρών, συνάντηση του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κι ενώ παραμένει αμφίβολο εάν ο «σουλτάνος» θα τηρήσει αυτή τη φορά τα συμφωνηθέντα, ο Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να κάνει μια ανάρτηση-γρίφο στο twitter. «Εξαιρετικά νέα από την Τουρκία. Ευχαριστώ τον Ερντογάν. Εκατομμύρια ζωές θα σωθούν» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος σχολιάζοντας τη συνάντηση των δύο.

Όπως εξήγησε ο Πενς, η Τουρκία θα παύσει για 120 ώρες τη στρατιωτική της επιχείρηση ώστε να επιτρέψει την απόσυρση των δυνάμεων της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG. «Όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις αναστέλλονται» τόνισε, διευκρινίζοντας ότι η στρατιωτική επιχείρηση θα τερματιστεί όταν η απόσυρση ολοκληρωθεί. Εντούτοις, σύμφωνα με το Reuters, Τούρκος αξιωματούχος δήλωνε χθες ότι η Αγκυρα πήρε ακριβώς αυτό που ήθελε από τη συνάντηση που είχε ο Πενς με τον Ερντογάν. 

Ενα εικοσιτετράωρο νωρίτερα, με ύφος που προκαλεί θυμηδία, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απευθύνθηκε με επιστολή στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αντί να του… τρίξει τα δόντια, αναφέρθηκε σε αυτόν με γλώσσα καφενείου, ζητώντας του να μην παριστάνει τον σκληρό και να μη γίνεται ανόητος.

«Ας δουλέψουμε για να κλειστεί μια καλή συμφωνία» πρότεινε ο Ρεπουμπλικάνος ένοικος του Λευκού Οίκου σε αυτήν την επιστολή, έκτασης τεσσάρων παραγράφων, το περιεχόμενο της οποίας αποκαλύφθηκε χθες, Τετάρτη, και η αυθεντικότητά της -που από πολλούς αμφισβητήθηκε λόγω του απίστευτου περιεχομένου της- επιβεβαιώθηκε από την αμερικανική προεδρία. Η επιστολή εστάλη στον πρόεδρο της Τουρκίας την ημέρα που ο Ερντογάν διέταξε να εξαπολυθεί η επίθεση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία.

«Δεν θες να ευθύνεσαι για τη σφαγή χιλιάδων ανθρώπων και δεν θέλω να ευθύνομαι για την καταστροφή της τουρκικής οικονομίας, στην οποία θα προχωρήσω αν χρειαστεί. Εχω δουλέψει πολύ σκληρά για να λύσω ορισμένα από τα προβλήματά σου» συνέχισε ο Τραμπ. «Μην παριστάνεις τον σκληρό. Μη γίνεσαι ανόητος» παρότρυνε τον Ερντογάν προσθέτοντας στο τέλος: «Θα σου τηλεφωνήσω αργότερα».

Από πολιτική άποψη η επιστολή του Τραμπ αποτελεί αναμφίβολα μια προσπάθεια να κατευνάσει την κατακραυγή εντός και εκτός χώρας που προκάλεσε η απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βόρεια Συρία, εξέλιξη που πρακτικά άνοιξε τον δρόμο για την τουρκική εισβολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, o Τούρκος πρόεδρος πέταξε την επιστολή του Αμερικανού ομολόγου του «στα σκουπίδια». Οπως επισήμαναν πηγές της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν «έλαβε την επιστολή, την απέρριψε και την πέταξε». Η φρασεολογία του Αμερικανού προέδρου προκάλεσε εντυπώσεις και στο Κρεμλίνο, που έσπευσε να επικρίνει το ύφος της επιστολής. «Δεν συναντά κανείς συχνά τέτοια φρασεολογία στην αλληλογραφία μεταξύ ηγετών κρατών» τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα