«Άβατο» και για το... Airbnb!

Κράτος εν κράτει οι αναρχικοί στα Εξάρχεια, κυνηγούν και την... ανάπτυξη

Τα Εξάρχεια, παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις δίνει καθημερινά η κυβέρνηση, παραμένουν άβατο. Μία ολόκληρη περιοχή στα χέρια των αναρχικών, με την εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά και την τωρινή, να μην αναλαμβάνει την ευθύνη να «καθαρίσει» αυτή την περιοχή και να την ξαναδώσει πίσω στους πολίτες της.

Πέρα από τα καθημερινά περιστατικά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η «χάρη» των Εξαρχείων έφτασε έως και το BBC, σύμφωνα με το οποίο το γκέτο της περιοχής δεν αντιμετωπίζει καθόλου θετικά την πλατφόρμα ενοικίασης κατοικιών Airbnb σε μια προσπάθεια να πολεμήσει τον εξευρωπαϊσμό.

Το εκτενές ρεπορτάζ του BBC αναφέρεται και στον βανδαλισμό κατοικιών μέσα στον Σεπτέμβριο στην περιοχή των Εξαρχείων, ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε δημοσιεύσεις της ομάδας «Exarcheia Tourism», μία εκ των οποίων ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τουρίστες του Instagram, οι αστυνομικοί δεν θα σας σώσουν. Δεν είστε ευπρόσδεκτοι εδώ ούτε και ασφαλείς».

Οι αναρχικοί, κοινώς, δεν θέλουν την αύξηση των τουριστών του Airbnb που συντελείται στα Εξάρχεια, καθώς, σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, προκαλείται άνοδος των ενοικίων, ενώ δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι τον εξευγενισμό της περιοχής τους, αφού επιθυμούν εκείνοι να κουμαντάρουν τα Εξάρχεια.

Οι άνθρωποι που απαρτίζουν την ομάδα «Exarcheia Tourism» δηλώνουν ξεκάθαρα ότι μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εναντιώνονται στο gentirification, που ουσιαστικά σημαίνει τη σταδιακή αναβάθμιση μιας υποβαθμισμένης συνοικίας μέσω της αγοράς και της ανακαίνισης των κατοικιών.

Μάλιστα, ο ιδρυτής της ομάδας έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που θεωρεί ιδανικό αποτέλεσμα να αφήνουν οι τουρίστες άσχημα σχόλια στις σχετικές ιστοσελίδες, με στόχο να αποθαρρύνουν όλους τους υπολοίπους να επισκεφθούν την περιοχή για οποιοδήποτε λόγο.

Το BBC φιλοξενεί δηλώσεις του ιδρυτή αυτής της απαράδεκτης ομάδας, που προφανώς η αύξηση του τουρισμού ξεβολεύει και εκείνον και τους ομοίους του.

Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το να σε διώχνουν από τα σπίτια είναι απαράδεκτο. Τα ενοίκια διπλασιάζονται. Δωμάτια που χρησιμοποιούνταν με 200 ευρώ τώρα διαφημίζονται με 600 ευρώ. Είναι φυσικό ότι όταν οι άνθρωποι αναλάβουν ευθεία δράση θα βάλουν στο στόχαστρο ανθρώπους που θεωρούν ότι καταστρέφουν τη γειτονιά. Δεν είμαστε εναντίον του τουρισμού. Είμαστε εναντίον του οικονομικού μοντέλου του τουρισμού που διαλύει πόλεις».

Η περιοχή φέρεται ότι έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό Airbnb στην Αθήνα και τα ενοίκια συνεχώς αυξάνονται. Σύμφωνα με έρευνα, από το 2016 έχουν αυξηθεί έως και 30% πάνω και αυτό έχει προκαλέσει τον θυμό των αναρχικών, που ψάχνουν τρόπους να διώξουν τους τουρίστες.