Θέατρο του παραλόγου χωρίς τέλος με το Βrexit

Ετοιμοι να δώσουν νέα παράταση έως τον Φεβρουάριο οι Ευρωπαίοι αν δεν υπάρξει συμφωνία

Το Λονδίνο περιμένει τις Βρυξέλλες, οι Βρυξέλλες περιμένουν το Λονδίνο και το θέατρο του παραλόγου για το Brexit συνεχίζεται. Παρά τη -νέα- κοινοβουλευτική ήττα που υπέστη ο Μπόρις Τζόνσον το Σάββατο, με τη Βουλή να ξεκαθαρίζει ότι, ακόμα και να περάσει η συμφωνία, θα πρέπει να ζητήσει παράταση του Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα, ο ίδιος φαίνεται να μην εγκαταλείπει την προσπάθεια. 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έστειλε στην Ε.Ε. δύο επιστολές, ενώ για Βρυξέλλες «ταξίδεψε» και μία τρίτη, συγκεκριμένα ένα διευκρινιστικό έγγραφο του μόνιμου αντιπροσώπου του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε. Στην πρώτη επιστολή Τζόνσον, ωστόσο, η οποία είναι ανυπόγραφη, ο Βρετανός πρωθυπουργός ζητά παράταση της διαδικασίας, ενώ σε μια δεύτερη, την οποία υπέγραψε, κατέστησε σαφές ότι διαφωνεί με την παράταση. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εν συνεχεία, αφού ενημέρωσε πως έλαβε την επιστολή, γνωστοποίησε ότι θα ενημερώσει πλέον τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Πάντως, αργά χθες το βράδυ, σύμφωνα με τους «Sunday Times», κυκλοφόρησε η πληροφορία που θέλει την Ευρωπαϊκή Ενωση να δίνει παράταση στο Brexit μέχρι τον Φεβρουάριο, σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δεν καταφέρει μέσα στην επόμενη εβδομάδα να εξασφαλίσει την έγκριση της Βουλής των Κοινοτήτων για τη συμφωνία που έχει προτείνει.

Νωρίτερα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωναν ότι η Ε.Ε. δεν θα σπεύσει να αποφασίσει σχετικά με το αίτημα Τζόνσον για νέα αναβολή του Brexit και αποφάσισαν να προωθήσουν τη συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να λάβει την απαιτούμενη έγκριση. Το Ευρωκοινοβούλιο συνεδριάζει στο Στρασβούργο αυτή την εβδομάδα.

«Συμπεριφέρεται σαν παιδί. Ο νόμος είναι απολύτως σαφής. Επρεπε να είχε υπογράψει μια επιστολή βάσει του νόμου. Φέρεται σαν παιδί. Και αν, που δεν νομίζω ότι θα συμβεί, αλλά αν αποχωρήσουμε εξαιτίας αυτού που έκανε με τις επιστολές, σε 11 μέρες δεν έχουμε συμφωνία, θα έχει την πλήρη και προσωπική ευθύνη γι' αυτό» δήλωσε ο σκιώδης υπουργός για το Brexit Κιρ Στάρμερ. «Θα αποχωρήσουμε στις 31 Οκτωβρίου. Εχουμε τα μέσα και την ικανότητα για να το κάνουμε. Και όσοι ψήφισαν κατά της εξόδου το έκαναν μόνο για να προσπαθήσουν να εμποδίσουν τη διαδικασία και να την παρατείνουν» δήλωσε ο Μάικλ Γκόουβ, μέλος του υπουργικού συμβουλίου.

Στο ίδιο μήκος και οι δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ ο οποίος επιμένει ότι ο Τζόνσον έχει την πλειοψηφία για να περάσει τη συμφωνία. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σκοτίας αναμένεται να εξετάσει τη Δευτέρα μια προσφυγή με την οποία επιδιώκεται να αναγκαστεί ο Τζόνσον να συμμορφωθεί με τον νόμο Μπεν.