Πάει με… 200 στη Βουλή η ψήφος των αποδήμων

Συμφωνία και με το ΚΚΕ. Επιτυχία της κυβέρνησηςΤον δρόμο για τη Βουλή παίρνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για τους αποδήμους, έχοντας εξασφαλίσει τις απαραίτητες 200 ψήφους, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη χθες στη διακομματική επιτροπή. Η ψήφος των αποδήμων θα συμπεριληφθεί και στη συνταγματική αναθεώρηση.

Μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ανέφερε πως «φαίνεται ότι διαμορφώνεται η κοινή βάση για ένα νομοσχέδιο που θα διευκολύνει την ψήφο των απόδημων πολιτών, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, ώστε να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους» και αναφέρθηκε στα βασικά σημεία της συμφωνίας:

• Δικαίωμα εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους κατοίκων εξωτερικού θα έχουν όσοι απουσιάζουν έως 35 χρόνια από την Ελλάδα και μπορούν με επίσημα κρατικά έγγραφα να πιστοποιήσουν ότι κατά το διάστημα αυτό παρέμειναν τουλάχιστον δύο χρόνια στην Ελλάδα.

• Η ψήφος των ομογενών θα είναι ισότιμη με των υπόλοιπων Ελλήνων και θα προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα.

• Οι απόδημοι θα επιλέγουν υποψηφίους από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, το οποίο θα περιέχει 15 υποψηφίους, έναντι 12 σήμερα.

• Οι απόδημοι θα ψηφίζουν με φυσική παρουσία στα προξενεία και στους χώρους που θα επιλεγούν για τη διαδικασία.

Οι όροι

Η παραμονή στο εξωτερικό έως 30 χρόνια ως προϋπόθεση για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο διαμονής ήταν ένας από τους τρεις όρους που έθεσε από την αρχή το ΚΚΕ, με σκοπό να διασφαλιστεί πως με το νομοσχέδιο θα δοθεί το δικαίωμα ψήφου στην πρώτη γενιά μεταναστών στο εξωτερικό και τη γενιά του brain drain.

Τον όρο αυτόν είχε αποδεχθεί εξαρχής η κυβέρνηση και το ΚΚΕ στη χθεσινή συνεδρίαση υποχώρησε και δέχθηκε την 35ετία αντί 30ετία και ως αποδεικτική διαδικασία για τα δύο χρόνια τα επίσημα κρατικά έγγραφα, π.χ απολυτήριο στρατού, επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα κ.λπ.

Π. Καπετανόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα