Ελπίδα για τις κακώσεις στο κεφάλι

Ενα φθηνό φάρμακο (τρανεξαμικό οξύ) αυξάνει τα ποσοστά επιβίωσης σε τραυματίες, αποτρέποντας την εξάπλωση αιμορραγιώνΈνα φτηνό και πολύ διαδεδομένο φάρμακο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από συνήθεις κακώσεις στο κεφάλι, σώζοντας έτσι χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «The Lancet».

Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι η χορήγηση τρανεξαμικού οξέος σε ασθενείς με τραύματα στο κεφάλι μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά επιβίωσής τους, εάν γίνει το συντομότερο δυνατό. Το φάρμακο αυτό δεν μπορεί να αναιρέσει τις ζημιές που έχουν ήδη γίνει, δύναται όμως να αποτρέψει μικρές αιμορραγίες να εξαπλωθούν ή να επιδεινωθούν.

Ο καθηγητής Ιαν Ρόμπερτς, ένας από τους συντάκτες της μελέτης, από το London School of Hygiene and Tropical Medicine εξηγεί ότι έως τώρα οι εγκεφαλικές αιμορραγίες αποτελούσαν εξαίρεση στη χορήγηση τρανεξαμικού οξέος, γεγονός που ανατρέπεται μετά τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας.

Ο ίδιος προσθέτει ότι το φάρμακο αυτό μπορεί να σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές παγκοσμίως. Το τρανεξαμικό οξύ περιορίζει την καταστροφή των αιμοφόρων αγγείων και χρησιμοποιείται ήδη για τις περιπτώσεις ατόμων με σοβαρή αιμορραγία που έχουν υποστεί τραύμα σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος.

Τέτοια περιστατικά μπορεί να αφορούν, για παράδειγμα, άτομα που έχουν πέσει θύματα πυροβολισμών ή επίθεσης με μαχαίρι και ως εκ τούτου εμφανίζουν αιμορραγίες στο στήθος ή στην κοιλιακή χώρα, έως και αιμορραγίες γυναικών μετά τον τοκετό.

Δεν ήταν, όμως, έως σήμερα γνωστό εάν το τρανεξαμικό οξύ μπορεί να είναι βοηθητικό για άτομα με τραύματα στο κεφάλι. Οι επιστήμονες καταλήγουν ότι αυτό ισχύει κυρίως για τα περιστατικά ήπιων έως και μέτριων βλαβών.

Οι μελετητές ανέλυσαν δεδομένα για πάνω από 9.000 ανθρώπους από 29 χώρες, που είχαν τραυματιστεί στο κεφάλι. Τρεις ώρες μετά το χτύπημα οι ερευνητές χορηγούσαν τρανεξαμικό οξύ στους μισούς συμμετέχοντες και ένα χάπι placebo στους υπολοίπους.

Το κόστος της συνολικής δόσης ήταν περίπου 7 ευρώ για κάθε άτομο. Αν και με μια πρώτη, γρήγορη ματιά δεν φάνηκε να υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε αυτούς που έλαβαν το placebo και σε εκείνους που πήραν τρανεξαμικό οξύ, περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου εξαρτάται από τη σοβαρότητα της βλάβης. Το φάρμακο δεν ήταν αποτελεσματικό στις περιπτώσεις πολύ σοβαρών τραυμάτων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα