Απειλές ( ; ) σε μάρτυρες και εισαγγελείς!

Οι περσινές καταθέσεις για Στουρνάρα από τον (κατηγορούμενο) Μανιαδάκη και η παρωδία των αλληλοδιαψεύσεών τουςΑπό τη 
Μαρία Παναγιώτου

Αλαλούμ επικρατεί πλέον στην προσπάθεια αναζήτησης… πολιτικών σκευωρών γύρω από την υπόθεση Novartis μετά τις νέες αποκαλύψεις, που στο κεντρικό κάδρο έχουν τον καθηγητή της Σχολής Δημόσιας Υγείας, άτυπο σύμβουλο φαρμάκων τριών πρώην υπουργών, πρώην προστατευόμενο μάρτυρα και στη συνέχεια κατηγορούμενο Νίκο Μανιαδάκη και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Σύμφωνα με έγγραφο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς Στυλιανός Μανώλης και Χρήστος Ντζούρας απέστειλαν στις 30 Σεπτεμβρίου κοινή αναφορά στους αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη, με την οποία τους ενημέρωναν ότι ο Νίκος Μανιαδάκης στη διάρκεια των συναντήσεων – καταθέσεων που έδωσε σε αυτούς τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2018 τους είχε κάνει μία σοβαρή καταγγελία.

Συγκεκριμένα, τους γνωστοποίησε πως «τον κάλεσε σε γεύμα στην Τράπεζα της Ελλάδος ο κύριος Στουρνάρας και, όπως μας ανέφερε, του είπε ότι γνωρίζει ότι είναι αυτός ένας εκ των προστατευόμενων μαρτύρων. Τότε του είπε επί λέξει, σύμφωνα με όσα μας μετέφερε, ότι όταν αλλάξει η κυβέρνηση, ο ίδιος από κοινού με άλλα δύο πολιτικά πρόσωπα είχαν αποφασίσει να τσακίσουν τους εισαγγελείς και τους μάρτυρες. Εμείς σε αυτό το άκουσμα τον προτρέψαμε να πράξει τα νόμιμα, εφόσον έκρινε ότι απειλείται».

Εν ολίγοις, ο Νίκος Μανιαδάκης υποστήριξε στους εισαγγελείς Διαφθοράς πως ο κ. Στουρνάρας τον απείλησε. Σχετικά δημοσιεύματα έθεταν, μάλιστα, το ερώτημα εάν όντως φοβήθηκε ο κ. Μανιαδάκης και έκανε τη συγκεκριμένη αναφορά στους εισαγγελείς ή εάν όλο αυτό «στήθηκε» για να φοβηθούν οι ίδιοι εισαγγελείς. Ο Γιάννης Στουρνάρας, όμως, είχε δώσει και αυτός κατάθεση στους αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου τον περασμένο μήνα, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται μετά τις καταγγελίες του αντιεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή περί πολιτικών παρεμβάσεων στην υπόθεση Novartis.

«Τον πιέζουν»

Σε αυτήν είχε αναφέρει πράγματι ότι ο Μανιαδάκης τον επισκέφθηκε μεν στο γραφείο του, αλλά για να του πει πως «τον πιέζουν οι τρεις εισαγγελείς για να δώσει στοιχεία για Σαμαρά, Βενιζέλο, Γεωργιάδη, για να ικανοποιηθούν οι “από πάνω”».

Οσα ακολούθησαν έχουν περίπου τη μορφή κακογραμμένης παρωδίας. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε πολλές ώρες μετά τη δημοσίευση της σχετικής αποκάλυψης ο κ. Στουρνάρας, προσπάθησε να μπλέξει τις υποθέσεις. Υποστήριξε, δηλαδή, πως είναι ανακόλουθο οι εισαγγελείς Διαφθοράς, ενώ γνώριζαν περίπου έναν χρόνο την υποτιθέμενη εκβίασή του, να τον απάλλαξαν από την εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis «σαν να μη συμβαίνει τίποτε!». Το επιχείρημα δεν στέκει ούτε λογικά ούτε νομικά. Πρόκειται για δύο διαφορετικές υποθέσεις. Εφόσον οι εισαγγελείς έκριναν ότι δεν στοιχειοθετείται κατηγορία χρηματισμού του για την υπόθεση Novartis, τότε καλώς την αρχειοθέτησαν.

Η πιθανότητα εκβιασμού μάρτυρα είναι μια διαφορετική υπόθεση, που σωστά δεν εμπόδισε την αρχειοθέτηση της πρώτης. Το επόμενο επεισόδιο της παρωδίας διαδραματίστηκε στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του ANT1 και περιέπλεξε ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Εκεί ο κ. Μανιαδάκης υποστήριξε πως πήγε βέβαια στο γραφείο του κ. Στουρνάρα, αλλά όταν ο διοικητής της ΤτΕ τον ρώτησε εάν είναι προστατευόμενος μάρτυρας, εκείνος το αρνήθηκε και, άρα, δεν έγινε κανένας περαιτέρω διάλογος.

Ο κ. καθηγητής με αυτόν τον τρόπο θέλησε προφανώς να διαψεύσει τους εισαγγελείς Διαφθοράς. Το πρόβλημα είναι ότι στην πραγματικότητα διέψευσε τον κ. Στουρνάρα, ο οποίος στην κατάθεσή του είχε υποστηρίξει πως ο κ. Μανιαδάκης του είχε πει ότι τον πιέζουν οι εισαγγελείς να δώσει στοιχεία για τρία πολιτικά πρόσωπα. Τελικά, γνώριζε ή δεν γνώριζε ο κ. Στουρνάρας ότι ο κ. Μανιαδάκης ήταν προστατευόμενος μάρτυρας; Γιατί πήγε στο γραφείο του και τι είπαν; Ο κ. Μανιαδάκης λέει αλήθεια ή ο κ. Στουρνάρας; Και οι δύο μαζί δεν γίνεται!

Και το ακόμη πιο σημαντικό: Είναι δυνατόν ο κ. Μανιαδάκης να είναι ένας εκ των βασικών μαρτύρων στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής; Μιλάμε πάντα για τον ίδιο άνθρωπο, που όταν ενημερώθηκε ότι βγαίνει από το καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα, προσπάθησε να διαφύγει στο εξωτερικό, στοιβάζοντας σε φορτηγά την οικοσκευή του!

Παπαγγελόπουλος: Η αλήθεια έρχεται στο φως

Στην αντεπίθεση περνά ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, καταγγέλλοντας «παρακρατικές, μαφιόζικες μεθόδους που χρησιμοποιούν οι πραγματικοί σκευωροί και ένοχοι», με αφορμή το παρασκήνιο που αποκαλύπτεται σε αναφορά των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς για την υπόθεση της Novartis.

Στην επίμαχη αναφορά που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τους αντιεισαγγελείς Ε. Ζαχαρή και Λ. Σοφουλάκη, η Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροί της υποστηρίζουν ότι ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας και νυν κατηγορούμενος Νίκος Μανιαδάκης το φθινόπωρο του 2018 (όταν ακόμη ήταν στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων) τούς ενημέρωσε ότι δέχθηκε απειλές από τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος γνώριζε την ιδιότητά του ως προστατευόμενου μάρτυρα. Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της αναφοράς για το οποίο διενεργείται ήδη προκαταρκτική έρευνα, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι «η αλήθεια για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους έρχεται στο φως».

«Οι εκκωφαντικές αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών κορυφώθηκαν με τους ισχυρισμούς του κ. Μανιαδάκη ότι ο κ. Στουρνάρας τού είπε πως όταν αλλάξει η κυβέρνηση, ο ίδιος, ο κύριος Στουρνάρας δηλαδή, με άλλα δύο πολιτικά πρόσωπα είχαν αποφασίσει να τσακίσουν τους εισαγγελείς και τους μάρτυρες» τονίζει ο κ. Παπαγγελόπουλος, επισημαίνοντας ότι «το πρόβλημα, πλέον, δεν είναι θέμα μόνο της Δικαιοσύνης, αλλά έχει μετατραπεί σε πρόβλημα της δημοκρατίας».

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα