Αγωγή σε Μηταράκη - ΕΦΚΑ από απόμαχο της εργασίας λόγω φτώχειας

Ζει εδώ και τρία χρόνια μόνο με την προσωρινή σύνταξη!

Αγωγή κατά του υφυπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων Νότη Μηταράκη και της διοίκησης του ΕΦΚΑ, με την οποία διεκδικεί αποζημίωση 20.000 ευρώ για ηθική βλάβη, υπέβαλε πρώην εργαζόμενος δήμου, ο οποίος, αντιμετωπίζοντας προβλήματα υγείας που έχουν οξυνθεί λόγω της τραγικής οικονομικής κατάστασής του, προσπαθεί εδώ και περίπου τρία χρόνια να επιβιώσει με μια κουτσουρεμένη προσωρινή σύνταξη. 

Ο εν λόγω συνταξιούχος αποτελεί έναν από τους περίπου 30.000 «απόμαχους της εργασίας» που προσπαθούν να τα φέρουν βόλτα με προσωρινές συντάξεις, έχοντας απέναντί τους ένα κράτος που αρνείται να τους αποδώσει, ως οφείλει, τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής. Οπως τονίζει στην αγωγή που έκανε την περασμένη Τρίτη, τον Φεβρουάριο του 2017 κατέθεσε αίτηση συνταξιοδότησης. Ομως έως σήμερα από τον ΕΦΚΑ του αποδίδεται μόνο η προσωρινή (631,21 ευρώ τον μήνα καθαρά) αντί περίπου του διπλάσιου ποσού, όπως αναφέρει, το οποίο έπρεπε να του είχε αποδοθεί ως «οριστική σύνταξη». Μάλιστα, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα, οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν του έχουν απαντήσει πότε θα λάβει την οριστική. Δεδομένου ότι δεν έχει άλλα έσοδα και τα πάγια μηνιαία έξοδά του αναλογούν σε 635 ευρώ τον μήνα (ενοίκιο, λογαριασμοί, ιατρικά έξοδα και δαπάνες μετακίνησης και σίτισης), όπως αναφέρει, εδώ και περίπου τρία χρόνια ζει «σε αφόρητη κατάσταση ένδειας».

Στο δικόγραφο υποστηρίζει, επίσης, ότι δανείζεται από φίλους για να ζήσει, καθώς και πως «όλα τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει (όπως η νόσος υπερλιπιδαιμίας) συνδέονται άμεσα και αποκλειστικά με τη χρονίζουσα και μετέωρη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ζήτημα της οριστικής συνταξιοδότησής του».

Με αφορμή την αγωγή του συνταξιούχου, ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκος Χατζόπουλος δήλωσε στη «δημοκρατία» ότι «όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν στα χρόνια της κρίσης, αφού πρώτα μας εξαθλιώνουν, στη συνέχεια μας αρρωσταίνουν. Δεν έχουμε να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας αναμένοντας 40 μήνες για τις οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης. Και όλα αυτά επειδή δεν μας δίδονται τα αυτονόητα. Από αξιοπρεπείς εργαζομένους μάς κατάντησαν ζήτουλες συνταξιούχους. Κύριε Μηταράκη, έπρεπε από χθες να είχαν δοθεί οι οριστικές συντάξεις μας».

Ν. Χατζητσάκος