Εθνική κρίση βλέπει ο Καραμανλής

Φοβάται πόλεμο ο πρώην πρωθυπουργός;

Προειδοποιεί ότι θα βρεθούμε ενώπιον δύσκολων αποφάσεων στα Ελληνοτουρκικά. Αιχμές κατά ΗΠΑ – Ευρώπης, μήνυμα ότι μόνοι μας πρέπει να τα βγάλουμε πέρα 

■ Εφ’ όλης της ύλης ομιλία σε δραματικούς τόνους από τη ΘεσσαλονίκηΗχηρή παρέμβαση στα εθνικά θέματα και ειδικά στα ελληνοτουρκικά έκανε ο Κώστας Καραμανλής από τη Θεσσαλονίκη, στέλνοντας αυστηρά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, εντός και εκτός Ελλάδας, αλλά και προκαλώντας ερωτήματα για τον προβληματισμό που εξέφρασε τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, τονίζοντας πως η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας θα βασιστεί στις δικές μας δυνάμεις και όχι σε όσους εμφανίζονται ως δήθεν σύμμαχοι.

Κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για τα 80 χρόνια της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (μία δημόσια εμφάνιση έπειτα από καιρό) και καταχειροκροτούμενος από τους παρευρισκομένους ο πρώην πρωθυπουργός εκτίμησε πως «στα χρόνια που έρχονται θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις, οι οποίες θα απαιτήσουν συγκροτημένες πολιτικές, αποφασιστικότητα και τόλμη, θα χρειαστεί να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και να τις εφαρμόσουμε με συνέπεια και πειθαρχία». Σταθερός υπέρμαχος της ενότητας και της συναίνεσης, ο κ. Καραμανλής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην «απροκάλυπτη, σχεδιασμένη και συστηματική» κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας «από τον Εβρο μέχρι την Κύπρο», σημειώνοντας σχετικά με τις αυθαίρετες διεκδικήσεις της Τουρκίας ότι «το πρόβλημα είναι ευρωτουρκικό και όχι αμιγώς ελληνοτουρκικό».

Προσοχή

«Γνωρίζουμε πια πού αποσκοπούν οι στρατηγικές κινήσεις της Αγκυρας. Η εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να συρθεί ούτε να παρασυρθεί από τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας και δεν πρέπει να επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και ετοιμότητα. Γιατί, ας μη γελιόμαστε, η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των εθνικών συμφερόντων μας θα βασιστεί στις δικές μας δυνάμεις. Στην εμπέδωση αρραγούς εθνικού μετώπου και στη διασφάλιση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων μας Δυνάμεων» ανέφερε, με κάποιους να ερμηνεύουν το μήνυμά του ως προειδοποίηση και στην κυβέρνηση.

Ο Κώστας Καραμανλής τάχθηκε υπέρ του διαλόγου, της συνεργασίας και των καλών σχέσεων με όλους τους γείτονές μας, αλλά, όπως είπε, «δεν μας πτοούν απειλές και εκβιασμοί… Η Ελλάδα απορρίπτει την επικράτηση της ισχύος έναντι του δικαίου». Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην «απρόβλεπτη» συμπεριφορά των ΗΠΑ, «που εγείρει ερωτήματα συνέπειας και αξιοπιστίας», υπογραμμίζοντας συγκεκριμένα μείζονα θέματα, όπως η λεγόμενη Αραβική Ανοιξη, οι αντιφάσεις της υπερδύναμης στο ζήτημα της Συρίας και η ανακόλουθη συμπεριφορά της έναντι της Τουρκίας. «Ανταγωνισμοί, περιφερειακές συγκρούσεις, εμπορικοί πόλεμοι και συχνές μεταβολές δυνάμεων, συμπεριφορών και ευθυγραμμίσεων καθιστούν τη διεθνή σκηνή πολύ πιο ασταθή από οποιαδήποτε άλλη φάση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» τόνισε.

Αφησε δε αιχμές και για τη διστακτικότητα της Ε.Ε. να αναλάβει τον ρόλο που της αναλογεί ως ισχυρός παίκτης του διεθνούς συστήματος. «Η σημερινή Ευρώπη εμφανίζεται εσωστρεφής, δυσκίνητη, αδύναμη να πάρει κρίσιμες αποφάσεις και πρωτοβουλίες» ανέφερε και διεμήνυσε προς τους εταίρους: «Συστάσεις και προτροπές που μας καλούν τάχα να “λογικευτούμε και να τα βρούμε”, πολύ δε περισσότερο πιέσεις φίλων, συμμάχων ή εταίρων δεν γίνονται δεκτές, αν προσκρούουν στο εθνικό συμφέρον. Χρέος δικό μας είναι να υπερασπιζόμαστε τα δίκαια και τα συμφέροντα της Ελλάδας. Στη Θράκη, στο Αιγαίο, στην Κύπρο μετριέται η αντοχή του Ελληνισμού. Και πρέπει να πείθει άπαντες ότι αυτή η αντοχή είναι μεγάλη, αποφασισμένη και αμετακίνητη». Εξέφρασε δε την πίστη ότι η νέα κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση των διαστάσεων του προβλήματος και, «όπως ήδη φάνηκε, τη βούληση να κινηθούν γρήγορα και αποτελεσματικά».

Σχετικά με το Προσφυγικό, ο κ. Καραμανλής τόνισε την ανάγκη η Αγκυρα να τιμήσει τη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ενωση, σημειώνοντας πως «οι όποιες κωλυσιεργίες, υπεκφυγές και προσπάθειες περαιτέρω εκμετάλλευσης της κατάστασης εκ μέρους της θα πρέπει να αναγνωριστούν από την Ευρωπαϊκή
Ενωση προς την κατεύθυνση του επανακαθορισμού της στάσης της».

«Δεν αξιοποιήθηκαν στο Σκοπιανό όσα πετύχαμε το 2008»

Τις αδυναμίες της Συμφωνίας των Πρεσπών επεσήμανε ο Κώστας Καραμανλής αναφερόμενος στο Σκοπιανό, 11 χρόνια μετά τη θαρραλέα στάση του στο Βουκουρέστι, στον απόηχο και των εξελίξεων στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. «Το κεκτημένο που πετύχαμε τον Απρίλιο του 2008 με πολύ κόπο και κόστος δεν αξιοποιήθηκε όπως θα έπρεπε. Επρεπε και μπορούσαμε να απαιτήσουμε και να επιτύχουμε πολύ περισσότερα. Οι πρόσφατες εξελίξεις επιβεβαίωσαν ότι άλλοι επείγονταν για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., και αυτοί είχαν ακόμα να αποδείξουν πολλά. Εξάλλου, όπως φάνηκε, τα ζητήματά τους είναι περισσότερα από τα ζητήματα με την Ελλάδα. Και, επίσης, οι εξελίξεις κατέδειξαν, με τον πιο προφανή τρόπο, τις μεγάλες αδυναμίες αυτής της συμφωνίας» σημείωσε.

Διεμήνυσε παράλληλα προς Σκόπια και Αλβανία ότι η ένταξη προϋποθέτει «να εφαρμόσουν πλήρως ευρωπαϊκή συμπεριφορά, ευρωπαϊκές αρχές και αξίες» και προειδοποίησε ότι «η εναρμόνιση με αυτές δεν είναι μια αυτοματοποιημένη διαδικασία. Πρέπει να είναι πλήρης και ουσιαστική. Και δεν μπορεί να είναι συγκυριακή».

Δεν μπορεί, σημείωσε ο κ. Καραμανλής, «να υπόσχεσαι ευρωπαϊκή συμπεριφορά μόνο υπό το δέλεαρ της ένταξης στην Ε.Ε. και στην οποιαδήποτε καθυστέρηση να επαπειλούνται υπαναχωρήσεις. Αυτό θα προκαλούσε πρόσθετες ανησυχίες για το μέλλον. Δεν θα πρέπει κανείς να θεωρεί ότι, υπογράφοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών, παίρνει αυτομάτως εισιτήριο για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Και αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να το συνειδητοποιήσουν όλοι αυτό» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Το ίδιο, είπε, ισχύει και για τη γείτονα Αλβανία, και ειδικότερα για τα ζητήματα που αφορούν την προστασία και τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Ο Κώστας Καραμανλής υπογράμμισε τα «σύννεφα» και στον βαλκανικό περίγυρο και σημείωσε: «Τα δυτικά Βαλκάνια, 20 χρόνια μετά τον τελευταίο πόλεμο στην περιοχή, δυστυχώς παραμένουν μια μαύρη τρύπα στον ευρωπαϊκό χάρτη. Ναι μεν δεν υπάρχουν αιματηρές συγκρούσεις αυτή τη στιγμή, αλλά η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί ουσιαστικά και απομένουν πολλά να γίνουν».

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα