Εμβόλιο για όλα τα στελέχη της γρίπης

Ερευνητές εντόπισαν ένα αντίσωμα που είναι ικανό να προστατεύσει τους ανθρώπους από όλες τις μορφές του ιού

Σοβαρές ελπίδες για την ανάπτυξη καθολικού εμβολίου κατά της γρίπης, το οποίο θα είναι αποτελεσματικό για όλα τα στελέχη του ιού, δημιουργεί ανακάλυψη ερευνητών του Washington University στις ΗΠΑ. Η ερευνητική ομάδα του δρα Ali Ellebedy εντόπισε ένα αντίσωμα το οποίο στα πειραματόζωα που δοκιμάστηκε όχι μόνο τα προστάτεψε, αλλά και τα γιάτρεψε από όλα τα στελέχη του ιού της γρίπης.

Ειδικότερα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το αντίσωμα με την κωδική ονομασία 1G01 επιτίθεται στη νευραμινιδάση, μια πρωτεΐνη η οποία βρίσκεται στην επιφάνεια του ιού της γρίπης και τον βοηθά να αναπαραχθεί μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό «Science», για να διαπιστώσουν την αποτελεσματικότητα του 1G01 οι επιστήμονες χώρισαν ποντικούς σε δύο ομάδες, σε συνεργασία με ερευνητές του Icahn School of Medicine at Mount Sinai της Νέας Υόρκης.

Στην πρώτη χορήγησαν το αντίσωμα 1G01 και στη συνέχεια τούς έκαναν ενέσεις με θανατηφόρες δόσεις και από τα 12 γνωστά στελέχη του ιού της γρίπης σε ανθρώπους και ζώα. Στη δεύτερη ομάδα έκαναν του ίδιου τύπου ενέσεις με όλα τα στελέχη του ιού της γρίπης, αλλά χωρίς να τους χορηγήσουν το 1G01. Περίμεναν τρεις ημέρες για να εκδηλωθεί η γρίπη και στη συνέχεια τούς χορήγησαν το αντίσωμα 1G01.

Παρατήρησαν ότι στην πρώτη ομάδα το 1G01 μπλόκαρε τις πρωτεΐνες νευραμινιδάσες σε όλα τα στελέχη του ιού της γρίπης, με αποτέλεσμα οι ποντικοί να μην αρρωστήσουν. Προς μεγάλη τους έκπληξη διαπίστωσαν ότι το αντίσωμα ήταν αποτελεσματικό εναντίον όλων των στελεχών του ιού, ακόμη και όταν η γρίπη είχε εκδηλωθεί, καθώς οι άρρωστοι ποντικοί της δεύτερης ομάδας γιατρεύτηκαν μετά τη λήψη του 1G01. Αυτό, σύμφωνα με την έρευνα, σημαίνει ότι, αν και οι κλινικές μελέτες που θα γίνουν στο μέλλον δώσουν εξίσου θετικά αποτελέσματα, οι ερευνητές θα μπορέσουν να δημιουργήσουν ένα εμβόλιο που θα είναι αποτελεσματικό για όλες τις μορφές γρίπης.