Brexit: Τρίμηνη παράταση και κάλπες 12 Δεκεμβρίου

Ο Τζόνσον έπεισε την αντιπολίτευση μετά το πράσινο φως από τον ΚόρμπινΣας λέω αντίο και θα προσεύχομαι για εσάς». Με αυτή τη φράση ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ενέκρινε και επίσημα την αναβολή του Brexit έως τα τέλη Ιανουαρίου 2020 και αποχαιρέτησε τους φίλους Βρετανούς… «Η .Ε.Ε. των 27 ενέκρινε επισήμως την παράταση.

Μπορεί να είναι η τελευταία. Σας παρακαλούμε, χρησιμοποιήστε με τον καλύτερο τρόπο αυτόν τον χρόνο» έγραψε στο twitter.

Την ίδια ώρα η Βρετανία οδεύει προς τη διεξαγωγή εκλογών τον Δεκέμβριο, και συγκεκριμένα στις 12 του μήνα, αφού το στοίχημα του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να άρει το αδιέξοδο του Brexit με πρόωρες εκλογές κέρδισε την υποστήριξη αντιπολιτευόμενων κομμάτων.

Ο δρόμος για εκλογές τον Δεκέμβριο άνοιξε μετά τη συμφωνία του επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν. Ο Κόρμπιν δήλωσε πως η προϋπόθεση του αποκλεισμού του ενδεχομένου ενός Brexit χωρίς συμφωνία υφίσταται κι έτσι θα υποστηρίξει τη διεξαγωγή εκλογών.

Τροπολογία

Ωστόσο δεν θέλησε να διευκολύνει τη ζωή του αντιπάλου του και κατέθεσε τροπολογία για τη διεξαγωγή εκλογών στις 9 Δεκεμβρίου, η οποία όμως καταψηφίστηκε από 315 βουλευτές και υπερψηφίστηκε μόλις από 295.

Βασικός παράγοντας για την πρόταση του Κόρμπιν ήταν οι διακοπές των Χριστουγέννων, καθώς τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούσαν εκλογές πριν από τις διακοπές των φοιτητών.

Οι πρώτες μετά το 1923 εκλογές που θα διεξαχθούν στη Βρετανία κοντά στα Χριστούγεννα αναμένεται να είναι πολύ απρόβλεπτες: το Brexit έχει κουράσει και εξοργίσει τους ψηφοφόρους, ενώ έχει αποδυναμώσει το εκλογικό Σώμα των δύο μεγάλων κομμάτων, των Συντηρητικών και των Εργατικών.

Ο Τζον Κέρτις, γνωστός δημοσκόπος, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο πανεπιστήμιο του Στραθκλάιντ, στη Γλασκόβη, και ο άνθρωπος που προέβλεψε το Brexit το 2016, μιλώντας στο LBC είπε ότι τα μικρότερα κόμματα, όπως το SNP και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, θα κερδίσουν πάνω από 100 έδρες στη νέα Βουλή.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα