Ερντογάν μαινόμενος για τους Αρμενίους…

«Χωρίς αξία» χαρακτήρισε ο «σουλτάνος» το ψήφισμα της Βουλής των ΗΠΑ για την αναγνώριση της γενοκτονίαςΑπό την 
Έλενα Στάθου-Ελευθερόγλου

Tην οργή της Τουρκίας και προσωπικά του προέδρου Ερντογάν προκάλεσε το ιστορικό ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, η οποία αναγνώρισε επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1915. 

Η απόφαση υιοθετήθηκε την Τρίτη το βράδυ, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής, με συντριπτική πλειοψηφία 405 βουλευτών από τους 435, σε μια σπάνια σύμπλευση Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων. Για να αποτελέσει την επίσημη θέση των ΗΠΑ, η γενοκτονία θα πρέπει να αναγνωριστεί με αντίστοιχο ψήφισμα και από τη Γερουσία, ενώ στη συνέχεια να επικυρωθεί από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Τη στήριξή του στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων είχε εκφράσει λίγο πριν την προγραμματισμένη ψηφοφορία ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ. «Καλώ τους συναδέλφους μου να εξετάσουν αμέσως και να υποστηρίξουν ένα ψήφισμα που παρουσίασα με τον γερουσιαστή Μενεντέζ για να αναγνωρίσουμε επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων και να απορρίψουμε όλες τις μορφές άρνησης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έξαλλος ο πρόεδρος Ερντογάν χαρακτήρισε «χωρίς αξία» το ψήφισμα και τόνισε πως η Τουρκία δεν το αναγνωρίζει. Κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως «στη θρησκεία μας η γενοκτονία είναι απαγορευμένη. Θεωρούμε αυτή την κατηγορία τη μεγαλύτερη προσβολή απέναντι στον λαό μας». Την ίδια ώρα, η Άγκυρα κάλεσε για εξηγήσεις τον Αμερικανό πρέσβη στην Τουρκία.

Από την πλευρά της, η Αρμενία ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για το «ιστορικό ψήφισμα», ενώ ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν σημείωσε στο twitter ότι η απόφαση αυτή «είναι ένα θαρραλέο βήμα προς την αλήθεια και τη δικαιοσύνη στην ιστορία, που θα προσφέρει επίσης παρηγοριά σε εκατομμύρια απογόνους των επιζώντων της Γενοκτονίας των Αρμενίων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικό ρόλο στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την αμερικανική Βουλή φαίνεται ότι έπαιξε η διάσημη τηλεπερσόνα Κιμ Καρντάσιαν, η οποία εδώ και χρόνια έδινε μάχη γι’ αυτό. Παράλληλα, εκτός από την αρμενική διασπορά, ενεργοποιήθηκαν για το συγκεκριμένο ψήφισμα ελληνικές, εβραϊκές και χριστιανικές οργανώσεις των ΗΠΑ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα