Οι εκλογές θα κρίνουν την επόμενη μέρα του Brexit

Αν ο Τζόνσον πετύχει ευρεία νίκη, θα έχει απόλυτη ελευθερία κινήσεωνΣε δύσκολη εξίσωση εξελίσσεται η υπόθεση του Brexit. Οι εκλογές που θα διεξαχθούν στις 12 Δεκεμβρίου στη Βρετανία θα κρίνουν την επόμενη ημέρα. Σε περίπτωση που ο Μπόρις Τζόνσον πετύχει ευρεία νίκη, θα έχει ελευθερία κινήσεων για να εγκριθεί η συμφωνία αποχώρησης στην οποία κατέληξε με την Ευρωπαϊκή Ενωση. 

«Στις εκλογές αυτές υπάρχουν δύο επιλογές: ο Τζόνσον ή όχι ο Τζόνσον» λέει ο Τζον Κέρτις, πολιτικός αναλυτής και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Στράθκλαϊντ. Ο Κέρτις προβλέπει ότι τα μικρά κόμματα, όπως το SNP και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, θα εκλέξουν πάνω από 100 βουλευτές και πως τα δύο μεγάλα κόμματα θα υποστούν μεγάλες απώλειες. Θεωρεί, επίσης, ότι θα χρειαστεί ένα θαύμα για να κερδίσουν τις εκλογές οι Εργατικοί, οι οποίοι στις δημοσκοπήσεις είναι πίσω από τους Τόρις, που προηγούνται με 10 μονάδες διαφορά.

Συμφωνία

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ εκτιμά ότι η πρόσβαση του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης «θα είναι ανάλογη με τις δεσμεύσεις που θα αναληφθούν ως προς την εφαρμογή ισότιμων κανόνων του παιχνιδιού».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Le Figaro» ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι «η συμφωνία την οποία είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε είναι μηδέν δασμοί, μηδέν ποσοστώσεις, μηδέν ντάμπινγκ. Η πρόσβαση στις αγορές μας θα είναι ανάλογη με τις δεσμεύσεις που θα αναληφθούν ως προς την εφαρμογή ισότιμων κανόνων».

Στο μεταξύ, μια έγκριτη βρετανική ομάδα προβληματισμού μελέτησε τη συμφωνία που σύναψε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον με την Ε.Ε. για το Brexit και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η οικονομία της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 3,5% σε σύγκριση με ενδεχόμενη παραμονή της εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (NIESR) αναφέρει ότι η συμφωνία θα επιφέρει στο Ηνωμένο Βασίλειο ένα πλήγμα περίπου 70 δισ. λιρών ετησίως, ενώ ο μέσος Βρετανός θα δει τα εισοδήματά του να συρρικνώνονται κατά 1.100 λίρες τον χρόνο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα