Άγριος καβγάς μεταξύ Μητσοτάκη – Τσίπρα

Κόκκινη γραμμή Κυριάκου στη μετωπική για το άσυλο με τον Τσίπρα, που άρχισε τις κορόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματαH βραδυφλεγής βόμβα του Μεταναστευτικού βρέθηκε στο επίκεντρο της οξείας αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, οι οποίοι διασταύρωσαν έπειτα από αρκετό καιρό τα ξίφη τους στη Βουλή με αφορμή το νομοσχέδιο για το άσυλο. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας πως με την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και τον γρήγορο διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών θα αποσυμφορηθούν τα νησιά και θα αποτραπούν νέες ροές, με τον Αλέξη Τσίπρα να καταγγέλλει καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και ότι «η κράτηση και ο περιορισμός της ελευθερίας καθίσταται κανόνας και όχι εξαίρεση».

Ο πρωθυπουργός, πάντως, από την πλευρά του ξεκαθάρισε πως «δεν θα ανοίξουμε τις πόρτες της χώρας μας για να τους υποδεχθούμε όλους. Oσοι παρελκυστικά θα ζητούν άσυλο, αλλά θα προσβάλουν τη χώρα, δεν έχουν χώρο στην Ελλάδα», προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι «καμία σπιθαμή των νερών μας δεν θα μείνει χωρίς έλεγχο».

Ο ίδιος επιτέθηκε με δριμύτητα στον ΣΥΡΙΖΑ, καυτηριάζοντας τις πολιτικές που υιοθέτησε στη διαχείριση του Μεταναστευτικού, όπως, μεταξύ άλλων, η «φάμπρικα», όπως την αποκάλεσε, που είχε στηθεί με το μετατραυματικό στρες για να χαρακτηρίζονται όλοι ευάλωτοι.

«Παραλάβαμε από εσάς μια διαδικασία τρύπια – σουρωτήρι. Οπου ο καθένας επικαλούνταν την ευαλωτότητα σε συνεργασία με διάφορες ύποπτες ΜΚΟ για να μπορεί να μετακινείται στην ενδοχώρα. Δεν γνωρίζατε γι’ αυτή τη φάμπρικα που έχει στηθεί με τις ΜΚΟ και τους ιδιώτες γιατρούς που χορηγούσαν “αβέρτα κουβέρτα” βεβαιώσεις για μετατραυματικό στρες;» ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο τελευταίος, αν και δεν απάντησε στην επίμαχη κριτική, κατηγόρησε τη Ν.Δ. για επιτελική ανικανότητα στη διαχείριση του Προσφυγικού, λέγοντας ότι υιοθετεί την «ακραία εθνικιστική γραμμή», δημιουργώντας «ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιδράσεις στους τοπικούς πληθυσμούς».

Ιδεοληψίες

Μίλησε δε για ιδεοληπτικό νομοσχέδιο που δυσχεραίνει τη ζωή στους αιτούντες άσυλο, βάζοντάς τους διαδικαστικά εμπόδια, μετατρέποντας την κράτησή τους από έσχατο μέτρο σε κανόνα, αυστηροποιώντας τη γνωμάτευση της ευαλωτότητας και παραβλέποντας «το καθολικό δικαίωμα στην εκπαίδευση και την υποχρέωση του κράτους να παρέχει πρόσβαση στην Παιδεία σε όλα τα παιδιά».

Κάλεσε, μάλιστα, την κυβέρνηση να συμπεριλάβει στην απόδοση ΑΜΚΑ όλες τις κατηγορίες δικαιούχων. «Με ακροδεξιές κουτοπονηριές, με εθνικιστικά ψεύδη και δεξιά καταστολή δεν μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει το προσφυγικό ζήτημα» είπε, προσθέτοντας ότι «κανένας Ορμπαν, κανένας Σαλβίνι, κανένας Μητσοτάκης δεν μπορεί να εμποδίσει τον άνθρωπο που πίσω του έχει φωτιά, σπαθί, πόλεμο».

Την ίδια ώρα, ο τέως πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Ν.Δ. έχει υιοθετήσει «μια ολισθηρή για τα εθνικά συμφέροντα» λογική συμψηφισμού της προσφυγικής κρίσης με μείζονα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά οργισμένος ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας συμψηφισμός και ότι σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν κάνει εκπτώσεις στα εθνικά ζητήματα για να κατευνάσει την Τουρκία στο μεταναστευτικό ζήτημα.

Η κόντρα, πάντως, μεταφέρθηκε και στο Σκοπιανό, με τον Αλέξη Τσίπρα να μιλά για εμπόριο πατριωτισμού της Ν.Δ. όχι μόνο με το Προσφυγικό, αλλά και με τη Συμφωνία των Πρεσπών, εκτιμώντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «θα παρακαλάει σε λίγο τον αρχηγό του VMRO να μην ακυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών» και προτρέποντάς τον να απευθυνθεί στην Ντόρα Μπακογιάννη, που προειδοποίησε για τους κινδύνους ακύρωσης της συμφωνίας.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα