«Έσβησε» ο συνθέτης του έρωτα

Έφυγε από τη ζωή στα 85 του ο «πατέρας» του Νέου Κύματος και  χιλιάδων επιτυχιών Γιάννης ΣπανόςAπεβίωσε χθες, σε ηλικία 85 ετών, ο Γιάννης Σπανός, ο μουσικός που πρώτος έφερε το Νέο Κύμα στην ελληνική μουσική τη δεκαετία του ’60.

Ο Γιάννης Σπανός γεννήθηκε στο Κιάτο Κορινθίας το 1934. Ο γονείς του, εύποροι, δεν στάθηκαν ιδιαίτερο εμπόδιο στην κλίση του για τη μουσική, που φάνηκε από πολύ νωρίς. Από το Ελληνικό Ωδείο στην Κόρινθο, πιανίστας στη Σχολή Χορού Ηρώς Σισμάνη, έπαιζε ατέλειωτες ώρες, με αποτέλεσμα να πάθει ζημιά στα δάχτυλά του.

Μετά το στρατιωτικό και την εκμάθηση ξένων γλωσσών εγκατέλειψε τη Νομική και σε ηλικία 20 ετών εγκαθίσταται στο Παρίσι. Η παρέα των καλλιτεχνών της αριστερής όχθης του Σηκουάνα τον συναρπάζει. Εκεί γνώρισε τη Nouvelle Vague, την τζαζ μουσική και έκανε τον ακομπανιαντέρ σε πολλούς διάσημους τραγουδιστές, ξεκινώντας από τον Σερζ Γκενσμπούργκ. Στη δισκογραφία μπήκε το 1964 με το τραγούδι «Μια αγάπη για το καλοκαίρι» που ερμήνευσε η Καίτη Χωματά.

Ο Μιχάλης Βιολάρης, η Πόπη Αστεριάδη, η Αρλέτα, η Καίτη Χωματά, η Αλέκα Μαβίλη ήταν οι φωνές που χρησιμοποίησε για να βγει ο νέος ήχος που ήθελε και να ξεκινήσει ένα ολόκληρο ρεύμα, το οποίο πρώτος ο ίδιος απεκάλεσε και πρότεινε στον Πατσιφά να το αποκαλέσουν Νέο Κύμα, μετάφραση από το γαλλικό Nouvelle Vague.

Οι δίσκοι

Μετά το Νέο Κύμα ακολουθούν οι σημαντικοί δίσκοι του όπως οι τρεις «Ανθολογίες», «Εκείνο το καλοκαίρι» (Α΄ Βραβείο Μουσικής Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1971) και η «Οδός Αριστοτέλους».

Εκείνη την εποχή αρχίζει να μεταστρέφει τη μουσική του και την οδηγεί προς τα λαϊκά, με έναν εντελώς δικό του φιλτραρισμένο ήχο, απεξαρτημένο από τους βαρείς δρόμους» της Ανατολής. Σ’ αυτό έπαιξε ρόλο και ο Τάκης Λαμπρόπουλος, ο έτερος πυλώνας του ελληνικού τραγουδιού, με τον οποίο υπέγραψε συμβόλαιο για την Columbia.

Οι Γιώργος Ζαμπέτας, Βίκυ Μοσχολιού, Χάρις Αλεξίου, Ελένη Δήμου, Κώστας Καράλης, Γιάννης Πάριος, Μανώλης Μητσιάς, Αλέκα Κανελλίδου, Γιώργος Νταλάρας, Αλκηστις Πρωτοψάλτη, Τάνια Τσανακλίδου ερμήνευσαν τραγούδια του, σε στίχους σπουδαίων στιχουργών, όπως οι Λευτέρης Παπαδόπουλος, Γιώργος Παπαστεφάνου, Κώστας Κωτούλας, Πυθαγόρας, Μάνος Ελευθερίου, αλλά και ποιητών, όπως ο Βασίλης Ρώτας, ο Γιώργος Βιζυηνός, ο Νίκος Καββαδίας, ο Μίλτος Σαχτούρης.

Τα πιο γνωστά τραγούδια του είναι: «Σαν με κοιτάς», «Οδός Αριστοτέλους», «Σπασμένο καράβι», «Μια φορά θυμάμαι μ’ αγαπούσες», «Μαρκίζα», «Είπα να φύγω», «Βροχή και σήμερα», «Θα με θυμηθείς», «Στην αλάνα», «Μια Κυριακή» κ.ά.

Επίσης, έγραψε μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα