Το Ισλαμικό Κράτος έχει νέο χαλίφη!

Ηγέτης των τζιχαντιστών, ο Αλ Κουράσι. Στη δημοσιότητα βίντεο από την αμερικανική επιχείρηση εξόντωσης του Αλ Μπαγκντάντι

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Τον νέο επικεφαλής τους ανακοίνωσαν αργά χθες το απόγευμα οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, μέσω του πρακτορείου προπαγάνδας Amaq. Ο άνδρας που παίρνει τη θέση του -νεκρού έπειτα από αμερικανική επιχείρηση- Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι είναι ο Αμπού Ιμπραήμ αλ Χασέμι αλ Κουράσι.

«Ω, μουσουλμάνοι, ω, μουτζαχεντίν, στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους (...), κλαίμε για τον διοικητή των πιστών Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι» αναφέρεται στο μήνυμα που αναρτήθηκε στην εφαρμογή Telegram, στο οποίο η οργάνωση «υπόσχεται εκδίκηση για τον θάνατο του αρχηγού της». 

Εν τω μεταξύ, αργά το βράδυ της Τετάρτης, το Πεντάγωνο έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες εικόνες από την επιχείρηση εξόντωσης του αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους Αλ Μπαγκντάντι, και ο επικεφαλής των επιχειρήσεων του Πενταγώνου στη Μέση Ανατολή Κένεθ Φρανκ Μακένζι ενημέρωσε τους δημοσιογράφους σχετικά.

Οι αποχαρακτηρισμένες εικόνες και το βίντεο από την επιδρομή του περασμένου Σαββάτου δείχνουν τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις να περικυκλώνουν το κρησφύγετο του επικεφαλής της τζιχαντιστικής οργάνωσης, την ώρα που αμερικανικά αεροσκάφη επιτίθενται σε αντάρτες που βρίσκονται τριγύρω.

Καμουφλάζ

Όπως έγινε γνωστό, ο ηγέτης του Ι.Κ. παρίστανε τον πλούσιο υφασματέμπορο στο χωριό Μπαρίσα, όπου διέμενε, μόλις 6,5 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα. «Πλέον, μοιάζει πολύ σαν ένας χώρος στάθμευσης με μεγάλες λακκούβες» δήλωσε ο Μακένζι για το κρυσφήγετο του Αλ Μπαγκντάντι, επισημαίνοντας ότι ισοπεδώθηκε από τις αμερικανικές βόμβες «για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει κάποιο σημείο που να τον θυμίζει».

Ο Μακένζι είπε επίσης ότι ο Αλ Μπαγκντάντι ζούσε εντελώς απομονωμένος και πως πιθανότατα ούτε μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και άλλων οργανώσεων γνώριζαν πως βρισκόταν εκεί. «Νομίζω πως ο ίδιος χρησιμοποιούσε ένα σύστημα αγγελιοφόρων, που του επέτρεπε να βάλει κάτι σε μια δισκέτα ή σε κάποιο άλλο ηλεκτρονικό μέσο και να έχει κάποιον που θα το μεταφέρει με τη φυσική του παρουσία κάπου αλλού» εξήγησε ο Μακένζι, εκτιμώντας πως ο τζιχαντιστής δεν είχε πρόσβαση σε υπολογιστή και διαδίκτυο.