Σκληρά αντίποινα του Μόσχας για το Ουκρανικό

«Ιερός πόλεμος» ξέσπασε και επίσημα μεταξύ του Πατριαρχείου Μόσχας και της Ελλαδικής Εκκλησίας, μετά την απόφαση για αναγνώριση του Αυτοκέφαλου της Ουκρανικής Εκκλησίας από την Εκκλησία της Ελλάδος

Τα πρώτα αντίποινα των Ρώσων ξεκίνησαν από τη χθεσινή θεία λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος στη Μόσχα. Εκεί ο Πατριάρχης Κύριλλος σταμάτησε να μνημονεύει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο μετά τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Μια πρώτη γεύση από τα αντίποινα που θα ακολουθούσαν είχε δώσει ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, που είχε γνωστοποιήσει την πρόθεση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να σταματήσει την κοινωνία της ευχαριστίας με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Η αντίδραση όμως των Ρώσων δεν σταματά εδώ, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες κυπριακών μέσων, ήδη το Πατριαρχείο της Μόσχας δημιουργεί λίστα επισκοπών της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, οι οποίες δεν συστήνονται για επίσκεψη από τη Ρωσική Εκκλησία.

Στην ουσία με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί μια μαύρη λίστα από ελληνικές μητροπόλεις.

Άλλωστε, η Σύνοδος της Ρωσικής Εκκλησίας είχε ξεκαθαρίσει πως δεν θα ευλογήσει προσκυνηματικά ταξίδια σε εκείνες τις επισκοπές της Εκκλησίας της Ελλάδος, των οποίων οι επίσκοποι θα εισέλθουν σε λειτουργική κοινωνία με εκπροσώπους της νέας Εκκλησίας στην Ουκρανία.

Αντίδραση υπήρξε και από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο για τη διακοπή του μνημοσύνου του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου από τον Πατριάρχη Μόσχας, ο οποίος, σύμφωνα με ανακοίνωση, χαρακτήρισε τη στάση του τελευταίου απαράδεκτη.