«Συμβιβασμός για το Κόσοβο, όχι ταπείνωση»

Τετ α τετ με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ είχε ο πρόεδρος της Σερβίας. Μήνυμα Πάλμερ στις Βρυξέλλες για Σκόπια - Τίρανα

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Με έντονα παρεμβατική διάθεση κατέφθασε χθες στο Βελιγράδι ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τα δυτικά Βαλκάνια Μάθιου Πάλμερ, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Παρεμβατική διάθεση, η οποία αποτυπώθηκε στις δηλώσεις του, στη διάρκεια των οποίων έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για το «μεγάλο ιστορικό λάθος» της Ε.Ε. να μην προβεί στην έγκριση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τα Σκόπια και την Αλβανία.

Η συζήτηση Βούτσιτς και Πάλμερ, εντούτοις, επικεντρώθηκε κυρίως στο ζήτημα της προσέγγισης ανάμεσα σε Σερβία και Κόσοβο και στις διμερείς σχέσεις τους, με τον Σέρβο πρόεδρο να δηλώνει αργότερα ικανοποιημένος από τη συνάντηση με τον Αμερικανό αξιωματούχο.

Χαρακτηριστικά, ο Βούτσιτς, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ανέφερε ότι έγινε ανοιχτή συζήτηση για όλα τα θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, τον ρόλο των ΗΠΑ στην επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου και τις εξελίξεις στην περιοχή.

«Είχαμε μια ανοιχτή συζήτηση, κατά την οποία εξέφρασα στον κ. Πάλμερ την αποφασιστικότητά μας να βρεθεί λύση στο θέμα του Κοσόβου. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα, σε δυο τρεις μήνες, θα διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να συνεχιστεί ο διάλογος Βελιγραδίου - Πρίστινας» είπε συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Σερβίας, τονίζοντας παράλληλα τη βούληση και την ανάγκη που υπάρχει για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν θα επιτρέψει την ταπείνωση της Σερβίας.

Το μήνυμα

«Διαμήνυσα στον κ. Πάλμερ ότι η Σερβία είναι έτοιμη για συμβιβασμό, αλλά δεν είναι πρόθυμη να ανεχθεί την ταπείνωση των Σέρβων στο Κόσοβο και γενικότερα την ταπείνωση του σερβικού λαού» δήλωσε ο ηγέτης της Σερβίας.

Ακολούθως, ο Μάθιου Πάλμερ διαβεβαίωσε με τις δηλώσεις του ότι οι ΗΠΑ θα συμβάλουν εποικοδομητικά στην επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου μέσα από διάλογο. Εξέφρασε την άποψη ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των δυτικών Βαλκανίων θα διευκόλυνε την επίλυση πολλών προβλημάτων, γι’ αυτό και παραμένει προτεραιότητα της αμερικανικής διπλωματίας.

Τόνισε δε πως είναι ανάγκη να δοθεί νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων μετά την άρνηση των Βρυξελλών να εγκρίνουν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και τα Τίρανα.

«Η Ε.Ε. με τη μη έγκριση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία έκανε, κατά την άποψή μας, ένα μεγάλο ιστορικό λάθος και έστειλε ένα κακό μήνυμα σε ολόκληρη την περιοχή» επισήμανε χαρακτηριστικά ο Πάλμερ, αποκαλύπτοντας ουσιαστικά τον ρόλο που επιδιώκει να διαδραματίσει στην ευρύτερη περιοχή η Ουάσινγκτον.