Συναγερμό σήμανε ο Καραμανλής

Δεύτερη ηχηρή παρέμβαση (από το Λονδίνο) με «άρωμα» προεδρίας
Μίλησε με θάρρος για τον κίνδυνο αλλοίωσης του πληθυσμού και της εθνικής ταυτότητας, ενώ κατακεραύνωσε πάλι Ε.Ε., ΗΠΑ και Τουρκία
Γιατί προβλέπει δύσκολες μέρες για όλο τον δυτικό κόσμο

Η Θέση μας: Οθωμανικό φεστιβάλ η γιορτή για το 1821

Μανιφέστο (με άρωμα Προεδρίας) για τις παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα στις μέρες μας κατέθεσε ο Κώστας Καραμανλής σε μια εφ’ όλης της ύλης παρέμβασή του στην 9η διετή συνάντηση του City του Λονδίνου, που συμπίπτει με την 35η επέτειο του Κέντρου Ναυτιλίας, Εμπορίου και Χρηματοοικονομικών.

Ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε το έλλειμμα ηγεσίας του δυτικού κόσμου (κάτι που θα μπορούσε να ερμηνευτεί σε ό,τι αφορά τα καθ’ ημάς και ως αιχμή για τους κυρίους Μητσοτάκη και Τσίπρα), ενώ υπογράμμισε τους κινδύνους για τη δημοκρατία από τις κοινωνικές ανισότητες και τη γεωπολιτική αστάθεια, καθώς και την αδυναμία της Δύσης να εγγυηθεί τη διεθνή ασφάλεια.

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην αυξανόμενη ένταση στις διεθνείς σχέσεις και φωτογράφισε την Τουρκία ως κύρια απειλή για την ειρήνη στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. «Η Τουρκία δείχνει ότι γίνεται σταθερά μια αναθεωρητική χώρα, με άλλα λόγια ένας πιθανός ταραξίας στην ευρύτερη περιοχή. Η συμπεριφορά της στο Αιγαίο ενισχύει ακόμα περισσότερο αυτήν την αίσθηση» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος δεν παρέλειψε να απονείμει τα εύσημα στην κυβέρνηση για την προθυμία της να δράσει γρήγορα και τολμηρά στις μεταρρυθμίσεις μετά την οδυνηρή εμπειρία της δεκαετίας της κρίσης.

Ο πρώην πρωθυπουργός μιλώντας για τον «κόσμο που αλλάζει» περιέγραψε με μελανά χρώματα την αστάθεια του δυτικού κόσμου. «Η Δύση ολισθαίνει σε μια όλο και πιο αμήχανη θέση» υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής, αναφερόμενος στη μειωμένη ισχύ των ΗΠΑ ως ηγετικής δύναμης, σε συνδυασμό με την «απογοητευτική αδυναμία» της Ε.Ε. να αναλάβει διεθνή ρόλο.

«Εισερχόμαστε σε μια φάση σχετικής πολυπολικότητας, ενισχυμένης μη προβλεψιμότητας και αυξανόμενης αβεβαιότητας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής, αναφερόμενος στην άνοδο της Κίνας, της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας. Μάλιστα εξέφρασε την ανησυχία του ότι ο ανταγωνισμός των ΗΠΑ και της Κίνας μελλοντικά δεν θα περιοριστεί μόνο στο εμπόριο ή στην τεχνολογία. «Ενας νέος αγώνας εξοπλισμών φαίνεται πιθανός» είπε ο κ. Καραμανλής και σε συνδυασμό με τις ανησυχητικές εξελίξεις για τα πυρηνικά όπλα, ουσιαστικά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για μια ευρύτερη πολεμική ανάφλεξη.

Ο κ. Καραμανλής επέκρινε τις ΗΠΑ για την επιβολή δασμών, έκανε αναφορά στο «ακραίο σενάριο» της αποχώρησης των Αμερικανών από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και ενέταξε στο ίδιο πλαίσιο της αμφισβήτησης του ελεύθερου διεθνούς εμπορίου τον ευρωσκεπτικισμό.

Υπογράμμισε ότι μακροπρόθεσμα ένας εμπορικός πόλεμος θα υπονομεύσει τόσο τις ΗΠΑ όσο και την Ευρώπη, και σημείωσε ότι «οι δασμοί χρησιμοποιούνται ως μέσο για να επιβραδυνθεί η οικονομική άνοδος της Κίνας και να ελεγχθεί η αυξανόμενη δύναμη ενός γεωπολιτικού ανταγωνιστή. Αυτή η τριβή είναι επίσης συστημική. Αφορά ιδεολογίες και τον τρόπο επιχειρηματικής δραστηριότητας. Σε μικρότερο βαθμό, ο ανταγωνισμός με την Ε.Ε. αντανακλά επίσης γεωπολιτικούς υπολογισμούς».

Εκτενείς αναφορές έκανε ο κ. Καραμανλής στις κοινωνικές ανισότητες και εστίασε στο γεγονός ότι η αναταραχή και η εξέγερση δεν προκαλούνται πρωτίστως από τη φτώχεια, αλλά από τη σύγκριση με τους προνομιούχους, φέρνοντας ως παράδειγμα τα «κίτρινα γιλέκα» στη Γαλλία.

Στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης όλων αυτών των προκλήσεων που καταλήγουν να απειλούν τη σταθερότητα του δημοκρατικού πολιτεύματος, εστίασε στην ανάγκη της συνεργασίας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και των χωρών, θέτοντας το θέμα μιας ηγεσίας «που θα ενεργεί με τόλμη και θα εκφράζεται με ειλικρίνεια και θέρμη».

«Οι απαιτητικοί καιροί απαιτούν διορατικότητα, αποφασιστικότητα, σεβασμό προς τους ανθρώπους και βλέμμα στραμμένο στο μακροπρόθεσμο» τόνισε ο Κώστας Καραμανλής.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα