Ποινικά κολάσιμη (και πάλι) η καθύβριση θρησκεύματος

Επανέρχεται στον Ποινικό Κώδικα το αδίκημα που απάλειψε ο ΣΥΡΙΖΑ και επισύρει φυλάκιση έως δύο ετώνΠέπλο προστασίας στο θρησκευτικό αίσθημα που πλήττεται από κακόβουλες βλασφημίες άπλωσε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, κατά τη δεύτερη ανάγνωση του σχεδίου νόμου για τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε πως επανέρχονται τα αδικήματα της κακόβουλης βλασφημίας και της καθύβρισης των θρησκευμάτων, για τα οποία, μάλιστα, προβλέπεται φυλάκιση έως δύο έτη και τα οποία είχαν καταργηθεί το καλοκαίρι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν τέθηκε σε ισχύ ο νέος Ποινικός Κώδικας.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 198 του Π.Κ. προέβλεπε φυλάκιση έως δύο έτη για όποιον «κακόβουλα καθυβρίζει τον Θεό», ενώ «όποιος (…) εκδηλώνει με βλασφημία έλλειψη σεβασμού προς τα θεία τιμωρείται με φυλάκιση έως τριών μηνών».

Αντίστοιχα, το άρθρο 199 του Π.Κ. περί καθύβρισης θρησκευμάτων προέβλεπε πως «όποιος δημόσια και κακόβουλα καθυβρίζει την Ορθόδοξη Εκκλησία ή άλλη θρησκεία ανεκτή στην Ελλάδα τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη».

«Με αυτόν τον τρόπο θεραπεύουμε τα πάντα και δημιουργούμε τις συνθήκες ώστε φαινόμενα που αποτέλεσαν κορυφαία σημεία της επικαιρότητας το τελευταίο διάστημα να αντιμετωπίζονται με τον συγκεκριμένο τρόπο» σημείωσε για την επαναφορά των επίμαχων αδικημάτων ο υπουργός Δικαιοσύνης, για τα οποία επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε κριθεί στις αιτιολογικές εκθέσεις ότι «δεν προσβάλλουν κανένα υπαρκτό κοινωνικό μέγεθος και επομένως δεν συνιστούν αξιόποινες πράξεις».

Ωστόσο, τα άρθρα του Ποινικού Κώδικα περί περιύβρισης νεκρού, αλλά και διασάλευσης της θρησκευτικής ειρήνης, τα οποία είχαν καταργηθεί από 1ης Ιουλίου επί ΣΥΡΙΖΑ, δεν επανήλθαν στις κολάσιμες πράξεις. Το γεγονός αυτό προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια και στους κόλπους της Εκκλησίας, που περίμενε να επανέλθουν, όπως η κακόβουλη βλασφημία και η καθύβριση των θρησκευμάτων.

«Κατάπτυστη»

Αυτό που προκαλεί αλγεινή εντύπωση και προσβάλλει το ορθόδοξο αίσθημα των Ελλήνων είναι η τοποθέτηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Σπύρου Λάππα, ο οποίος έκανε λόγο για κατάπτυστη διάταξη, λέγοντας με περίσσιο θράσος «σοβαρά πιστεύετε ότι ο Θεός έχει ανάγκη από εισαγγελική προστασία» και μιλώντας για διατάξεις που ανήκουν σε μεσανατολικά και ασιατικά φονταμενταλιστικά κράτη.

Ενοχλημένη η Εκκλησία: Αφήνουν ατιμώρητα πιο σοβαρά «εγκλήματα»

Η Εκκλησία φέρεται δυσαρεστημένη από όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας για επαναφορά της ποινής διετούς φυλάκισης για εξύβριση των θείων. Δύο πιο κρίσιμες διατάξεις, η περιύβριση νεκρού και η διασάλευση της θρησκευτικής ειρήνης, ωστόσο, δεν επανήλθαν στις κολάσιμες πράξεις. Η επιδερμική και με επικοινωνιακούς όρους επαναφορά διατάξεων του Ποινικού Κώδικα περί των θείων προκαλεί ενόχληση στην Εκκλησία.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την κατάργηση του έβδομου κεφαλαίου του Ποινικού Κώδικα (Π.Κ.) άνοιξε μια επικίνδυνη κερκόπορτα, που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση κρουσμάτων ρατσιστικής βίας με θρησκευτικό υπόβαθρο και συνακόλουθα στη θρησκευτική αυτοδικία.

Το έβδομο κεφάλαιο του Π.Κ., σύμφωνα με νομικούς κύκλους που μίλησαν στη «δημοκρατία», αφορά τις διατάξεις που δρουν κατασταλτικά και προληπτικά, ώστε το κράτος με την απειλή της ποινικής μεταχείρισης να αποτρέπει τις θρησκευτικές συγκρούσεις και τελικά να προστατεύει την κοινωνική ειρήνη και την κοινωνική συνοχή.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Δικαιοσύνης επιχείρησαν να θεραπεύσουν αυτή την επικίνδυνη ιδεοληψία της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά επιδερμικά. Σύμφωνα με τους ίδιους νομικούς κύκλους, με την κατάργηση των άρθρων 198 έως και 201 νομοθετήθηκε η πλήρης ατιμωρησία ρατσιστικών επιθέσεων κατά όλων των θρησκειών και όχι μόνο χριστιανικών στόχων.

Επιπλέον, όσο συνεχίζουν να μην είναι κολάσιμες η περιύβριση νεκρών και η τυμβωρυχία μνημάτων τόσο θα μένουν ατιμώρητα πρόσωπα όπως ο «πατέρας Κλεομένης», που βανδάλισε το μνημείο του Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων στη Λάρισα, οι δράστες που κατέστρεψαν το μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ή όσοι πραγματοποιούν βανδαλισμούς σε εβραϊκές συναγωγές, μουσουλμανικά τζαμιά ή και σε χριστιανικά και άλλων θρησκειών νεκροταφεία.

Αντ. Τριανταφύλλου

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα