Δείκτης άνοιας, η περιφέρεια της μέσης

Η νόσος σχετίζεται με την παχυσαρκία, αλλά η Μάζα Σώματος δεν δείχνει με ακρίβεια τα επίπεδα λίπους, λένε ερευνητέςΗ περιφέρεια της μέσης δείχνει με μεγαλύτερη ακρίβεια τα επίπεδα λίπους στο σώμα μας συγκριτικά με τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), ιδιαίτερα μεταξύ των ηλικιωμένων, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η έρευνα αυτή, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Obesity», είναι η πρώτη μεγάλης κλίμακας που εξετάζει τη σχέση μεταξύ περιφέρειας της μέσης στην ύστερη ενήλικη ζωή και της εμφάνισης άνοιας.

«Για όλους τους επιστήμονες που ασχολούνται με τη γηριατρική, την παχυσαρκία και την άνοια η έρευνα αυτή δίνει έμφαση στην περιφέρεια της μέσης ως παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση άνοιας που σχετίζεται με την παχυσαρκία» είπε ο Χάι Τζιν Γιου, συντάκτης της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Γκούρο της Κορέας.

Ορισμένες παλαιότερες έρευνες δεν βρήκαν καμία σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και άνοιας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τώρα, ο ΔΜΣ δεν είναι ένας καλός δείκτης μέτρησης της παχυσαρκίας, γιατί δεν μπορεί να κάνει διάκριση μεταξύ λίπους και μυϊκής μάζας.

Η συγκεκριμένη έρευνα συνέλεξε δεδομένα από 872.082 συμμετέχοντες ηλικίας 65 ετών και άνω, που συμμετείχαν στις διαγνωστικές εξετάσεις για την άνοια μέσα στο έτος 2009.

Πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις με τους συμμετέχοντες, κατά τις οποίες οι ίδιοι ρωτήθηκαν σχετικά με την ηλικία τους, το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ και τα επίπεδα σωματικής άσκησης. Η έρευνα χρησιμοποίησε την ασφάλεια υγείας που είχαν οι συμμετέχοντες ως δείκτη της οικονομικής τους κατάστασης.

Μετρήθηκαν επίσης ο ΔΜΣ, το βάρος σε κιλά και η περίμετρος της μέσης στο στενότερο σημείο της κατά την ελάχιστη αναπνοή.

Διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες των οποίων η περίμετρος της μέσης τους ήταν πάνω από 90 εκ. για τους άνδρες και πάνω από 85 για τις γυναίκες παρουσίαζαν αυξημένο κίνδυνο άνοιας ανεξαρτήτως των άλλων παραγόντων (ΔΜΣ, αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη, λειτουργία του ήπατος και παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής). Παράλληλα φάνηκε ότι αυτοί που ήταν λιποβαρείς διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο άνοιας συγκριτικά με εκείνους που είχαν φυσιολογικό βάρος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα