Ελληνικό: Αργούν οι μπουλντόζες!

Σε εκκρεμότητα και άλλες ΚΥΑ για την υπογραφή της συμφωνίας. Τι περιέχει το αναθεωρημένο σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔΕδώ και εβδομάδες είχε ανακοινώσει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδης ότι εκδόθηκε η «τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για το Ελληνικό», αλλά καθημερινά μαθαίνουμε πως υπάρχουν και άλλες. Ετσι, τα χρονοδιαγράμματα γίνονται λάστιχο και η ολοκλήρωση των διαδικασιών ώστε να υπογραφεί η τελική συμφωνία για τη μεγάλη επένδυση πάει από μήνα σε μήνα. Προεκλογικά η Ν.Δ. έλεγε ότι θα εξέδιδε τις υπουργικές αποφάσεις «σε μία εβδομάδα», μετά έγιναν «δύο εβδομάδες», μετά «μήνας» και τώρα δεν γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει το σίριαλ! Οσο για τις μπουλντόζες που θα έμπαιναν έως το τέλος του χρόνου, τώρα πάνε για το 2020, ενώ λίγοι πιστεύουν τον κ. Γεωργιάδη όταν μιλάει για Ιανουάριο.

Από το αναθεωρημένο Επιχειρησιακό Σχέδιο Αξιοποίησης (ADP) του ΤΑΙΠΕΔ, που εγκρίθηκε προ ημερών από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), προκύπτει ότι για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τη Lamda Development, ώστε η τελευταία να πληρώσει και την πρώτη δόση του τιμήματος των 900.000.000 ευρώ, εκκρεμούν και η διανομή δικαιωμάτων κυριότητας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΤΑΙΠΕΔ επί της έκτασης, καθώς και η μεταβίβαση εμπράγματων δικαιωμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ στην Ελληνικό Α.Ε.

Από το ADP αποκαλύπτεται και το βουνό των εκκρεμοτήτων προκειμένου να προχωρήσει ο διαγωνισμός παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, αν και το ΤΑΙΠΕΔ έχει ορίσει ως ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών τις 21 Φεβρουαρίου 2020. Στην αγορά θεωρούν, πάντως, πως είτε θα δοθεί νέα παράταση είτε θα κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός, καθώς είναι δύσκολο να έχουν καλυφθεί οι εκκρεμότητες έως τότε, ενώ και η κυβέρνηση έχει αλλάξει στρατηγική για την πολιτική των διοδίων.

Στις εκκρεμότητες περιλαμβάνεται, εκτός από τις ΚΥΑ για την έναρξη λειτουργίας των διοδίων σε Ωραιόκαστρο, Ασπροβάλτα και Στρυμωνικό (ήδη εκδόθηκε ΚΥΑ για τους δύο πρώτους σταθμούς), σειρά ζητημάτων. Για παράδειγμα, η Διοικητική Αρχή Σηράγγων πρέπει «να προχωρήσει αμελλητί στην αδειοδότηση του συνόλου των σηράγγων (απεριόριστη ή εκτός επικίνδυνων φορτίων κατά περίπτωση)». 

Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ υπόσχεται ότι μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους θα προχωρήσει στην προκήρυξη νέων διαγωνισμών είτε για την πρόσληψη συμβούλων είτε για την αναζήτηση επενδυτών. Εως το τέλος του έτους εκτιμάται πως θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το ακίνητο της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου, αν και εκκρεμεί το Προεδρικό Διάταγμα για το ειδικό χωροταξικό σχέδιο (ΕΣΧΑΔΑ).

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα