Ουκρανία: Δύο μάρτυρες- κλειδιά «καίνε» τον Τραμπ

Και δεύτερο τηλεφώνημα όπου ζητάει έρευνα κατά του ΜπάιντενΜπορεί την Τετάρτη ο Ντόναλντ Τραμπ να αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του στον πρόεδρο Ερντογάν που επισκέφτηκε τον Λευκό Οίκο, ωστόσο ένας μεγάλος αριθμός Αμερικανών πολιτών προτίμησε να παρακολουθήσει τις πρώτες δημόσιες καταθέσεις μαρτύρων που έγιναν στο πλαίσιο της έρευνας για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου.

Η πρώτη μέρα των δημόσιων ακροάσεων, κατά την οποία κατέθεσαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο υπηρεσιακός πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία Ουίλιαμ Τέιλορ και ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Τζορτζ Κεντ, αποδείχθηκε δραματική, καθώς οι δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έκαναν σημαντικές αποκαλύψεις και έφεραν στο φως νέα στοιχεία. Κατά την ένορκη κατάθεσή του, ο Τέιλορ συνέδεσε τον Αμερικανό πρόεδρο πιο άμεσα με την άσκηση συστηματικών πιέσεων στην Ουκρανία για τη διεξαγωγή ερευνών σε βάρος του Τζο Μπάιντεν και του γιου του Χάντερ, ώστε ο Τραμπ να έχει προσωπικά πολιτικά οφέλη.

Σύμφωνα με τον πρέσβη, ένας συνεργάτης του άκουσε ένα τηλεφώνημα μεταξύ του προέδρου Τραμπ και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ε.Ε. Γκόρντον Σόντλαντ, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Αμερικανός πρόεδρος ρώτησε για τις έρευνες και ο Σόντλαντ απάντησε ότι οι Ουκρανοί ήταν έτοιμοι να προχωρήσουν με τη σχετική διαδικασία. Το εν λόγω τηλεφώνημα έγινε μία ημέρα μετά την επίμαχη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του προέδρου Τραμπ και του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι -στις 25 Ιουλίου- και έως χθες δεν ήταν γνωστό.

Σύμφωνα πάντα με τον Τέιλορ, ο συνεργάτης του στη συνέχεια ρώτησε τον Σόντλαντ για τις σκέψεις που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος για την Ουκρανία. «Ο πρεσβευτής Σόντλαντ απάντησε ότι ο πρόεδρος Τραμπ νοιάζεται περισσότερο για τις έρευνες σε βάρος των Μπάιντεν, για τις οποίες ασκούσε πιέσεις ο Τζιουλιάνι» κατέθεσε ο Τέιλορ, κάνοντας αναφορά στον προσωπικό δικηγόρο του προέδρου Τραμπ Ρούντι Τζιουλιάνι. Οπως ανέφεραν αργότερα πηγές της Βουλής, ο Ντέιβιντ Χολμς, που είναι ο συνεργάτης του Τέιλορ, ο οποίος άκουσε το τηλεφώνημα Σόντλαντ – Τραμπ, αναμένεται να καταθέσει σήμερα κεκλεισμένων των θυρών.

Πάντως, κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών Ανταμ Σιφ δήλωσε ότι η Βουλή ενδέχεται να καταλογίσει στον πρόεδρο Τραμπ «τη δωροδοκία ενός συμμάχου» για τη διεξαγωγή ερευνών με αντάλλαγμα τη στρατιωτική βοήθεια.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα