Οι ΗΠΑ πρόδωσαν, μετά τους Κούρδους, και τους Αρμενίους

Μπλόκο στην αναγνώριση της Γενοκτονίας λόγω συμφερόντων…Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Μετά τους Κούρδους της Συρίας, τους οποίους έχουν αφήσει ανυπεράσπιστους στις ορέξεις του «σουλτάνου», οι Αμερικανοί έσπευσαν τώρα να προδώσουν και τους Αρμενίους. Προδοσία που διαπράττεται όχι απλώς ως ένα τεράστιο -πλην όμως ιστορικών διαστάσεων- λάθος, αλλά και ως ύβρη απέναντι στους άνω του 1.000.000 Αρμενίους, θύματα της Γενοκτονίας, που σφαγιάστηκαν κατά την περίοδο 1915-23 από τις τουρκικές ορδές.

Μετά την γκρίνια λοιπόν του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον Ντόναλντ Τραμπ, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν, για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τη Γενοκτονία των Αρμενίων σε ψήφισμα που ενέκρινε (με συντριπτική πλειοψηφία) η Βουλή των Αντιπροσώπων τον περασμένο μήνα, έγινε το… θαύμα, καθώς λίγες ώρες μετά βρέθηκε ο… πρόθυμος για να μπλοκαριστεί τελικά το κείμενο από την ψηφοφορία στη Γερουσία! Ο λόγος για τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκρέιαμ, που όλως τυχαίως (;) εξέφρασε ανοιχτά τις αντιρρήσεις του για το αν η χώρα του, οι ΗΠΑ, πρέπει να αναγνωρίσει τελικά τη Γενοκτονία – υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι οι γερουσιαστές δεν μπορούν, δεν είναι εκείνοι που θα ξαναγράψουν την Ιστορία!

Βέβαια, οι πιο παρατηρητικοί εύκολα διαπίστωσαν ότι ακριβώς την ίδια επιχειρηματολογία χρησιμοποίησε νωρίτερα όχι ο Τραμπ, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου – με το γεγονός να αποτελεί τρανή απόδειξη πως οι τουρκικές πιέσεις έπιασαν τόπο! «Η υπόθεση των Αρμενίων αποτελεί ζήτημα για τους ιστορικούς και όχι για τους πολιτικούς» είχε πει χαρακτηριστικά ο «σουλτάνος», που πλέον έχει κάθε λόγο να τρίβει τα χέρια του όχι μόνο για όσα πέτυχε στις ΗΠΑ, αλλά κυρίως για το γεγονός ότι πλέον θα μπορεί να τα εργαλειοποιήσει «πουλώντας» τα στον σκληρό πυρήνα των ισλαμοσυντηρητικών οπαδών του, εντός τειχών.

Οι αντιδράσεις εντούτοις στις ΗΠΑ για την κίνηση του Γκρέιαμ ήταν σφοδρές. «Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ πρέπει να αποτυπώνει μία ειλικρινή καταμέτρηση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη στη Γενοκτονία των Αρμενίων» δήλωνε, μεταξύ άλλων, και ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, υπογραμμίζοντας απλώς τα ιστορικά αυτονόητα και ενώ τα ερωτήματα που ετίθεντο πλήθαιναν χθες αναφορικά κυρίως με το «γιατί» ο Τραμπ υποδέχθηκε με τόσο θερμό τρόπο τον Ερντογάν.

Απάντηση που με έναν τρόπο, ωστόσο, έχει δώσει η ειδησεογραφία του προηγούμενου διαστήματος, όπως όμως κυρίως και ο ισχυρισμός του πρώην ισχυρού άνδρα του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον, ο οποίος μόλις λίγα 24ωρα πριν σε ιδιωτική συνάντησή του με κορυφαίους πελάτες της Morgan Stanley ανέφερε ότι τόσο ο γαμπρός όσο και η κόρη του Ντόναλντ Τραμπ έχουν προσωπικά, επιχειρηματικά συμφέροντα στην Τουρκία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα