Λευτεριά στα λαμόγια και στους μιζαδόρους

Δεν υπάρχει καμία σωτηρία για τη χώρα όσο δεν λειτουργεί η Δικαιοσύνη
Ο Τσουκάτος ομολόγησε ότι πήρε από τη Siemens 1.000.000 μάρκα, αλλά τη γλίτωσε λόγω… παραγραφής! Μιλά θρασύτατα για δικαίωση

Η Θέση μας: Μιζαδόροι, κλέψτε ελεύθερα!

Παραγραφή σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία της Μεταπολίτευσης έφερε ο Ποινικός Κώδικας που τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Ιούλιο, οδηγώντας στην απαλλαγή των κατηγορουμένων στην υπόθεση της Siemens για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της δωροληψίας και αφήνοντας στο… απυρόβλητο ακόμη και τον πάλαι ποτέ «στρατηγό» της Χαριλάου Τρικούπη Θεόδωρο Τσουκάτο, παρά την ομολογία για το 1.000.000 γερμανικά μάρκα που έλαβε από τον γερμανικό κολοσσό με κατάληξη τα ταμεία του ΠΑΣΟΚ!

Το κατηγορητήριο για το γαϊτανάκι της μίζας που φέρεται ότι είχε στηθεί γύρω από την αμαρτωλή σύμβαση 8002/1997 για την προμήθεια των ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ από τη Siemens «κατέρρευσε» κατά το ήμισυ, με την έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων να προχωρά έπειτα από ακροαματική διαδικασία τριών ετών στην καταδίκη 22 από τους συνολικά 54 κατηγορουμένους και μόνο για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα, ένοχοι για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος κατ’ επάγγελμα κρίθηκαν ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο από το στάδιο της ανάκρισης καταζητούμενος Χρήστος Καραβέλας και η σύζυγός του Μάρθα, ο Πρόδρομος Μαυρίδης, οι τραπεζίτες Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλοντ Οσβαλντ (πριν από λίγους μήνες έσπασε το «βραχιολάκι» και έκτοτε τα ίχνη του αγνοούνται), οι Γερμανοί Μίκαελ Κουτσενρόιτερ και Ράινχαρτ Σίκατσεκ, καθώς και 14 ακόμη εμπλεκόμενα στελέχη της Siemens και του ΟΤΕ που βρίσκονται αντιμέτωπα με ποινές κάθειρξης έως και 15 έτη.

Στον αντίποδα, η έδρα, υιοθετώντας το πνεύμα της πρότασης της εισαγγελέως Ελένης Σκεπαρνιά, που μετά την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα προχώρησε σε νέα εισήγηση, αποφάσισε την παύση της ποινικής δίωξης λόγω παραγραφής για τα αδικήματα της δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα και της δωροδοκίας υπαλλήλου για τα κατηγορούμενα στελέχη της Siemens, της δωροληψίας στον ιδιωτικό τομέα για τα κατηγορούμενα στελέχη του ΟΤΕ, καθώς και της συνέργειας σε δωροληψία, αδίκημα που βάρυνε 20 κατηγορουμένους, μεταξύ των οποίων και ο Θεόδωρος Τσουκάτος.

Ελεύθερος

Έτσι, παρά την «ομολογία» του άλλοτε ισχυρού στελέχους του κόμματος για μαύρο χρήμα που μπήκε στα ταμεία του κόμματος από τη γερμανική εταιρία, ο ίδιος αναχώρησε χθες από το δικαστήριο ελεύθερος και κατά δήλωσή του δικαιωμένος!

Το αδίκημα που αντιμετώπιζε, άλλωστε, ήταν η συνέργεια σε δωροληψία των στελεχών του ΟΤΕ, το οποίο κατά την εισαγγελική λειτουργό δεν απεδείχθη. Και μπορεί ο ίδιος στην απολογία του να είχε υποστηρίξει ότι μέσω τρίτων προσώπων τα χρήματα ήρθαν σε δόσεις στο γραφείο του μέρα μεσημέρι, όπου οι ταμίες (σ.σ..: του κόμματος) τα μέτρησαν και τα πήραν, αλλά σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τη χθεσινή δικαστική κρίση, το αδίκημα για το οποίο κατηγορείτο ο Θεόδωρος Τσουκάτος είναι παραγεγραμμένο!

Και αυτό καθώς διώκεται πλέον σε βαθμό πλημμελήματος και άρα υπόκειται σε παραγραφή.

«Πήρα την πολιτική ευθύνη λέγοντας την αλήθεια και η δικαίωση ήρθε ύστερα από 11 χρόνια. Στη διάρκεια αυτών των 11 χρόνων απολύτως μόνος (με ελάχιστες εξαιρέσεις δημόσιας στήριξης από τους συναγωνιστές μου) δέχτηκα σιωπηλά συκοφαντίες, ψέματα, διαστρεβλώσεις. Με πίκρα τα αφήνω όλα πίσω» δήλωσε ο ίδιος μετά την εκφώνηση της απόφασης, αφήνοντας άλλη μια φορά αιχμές για το ΠΑΣΟΚ που, όπως είχε πει στην απολογία του, «τον κατέστησε αποδιοπομπαίο τράγο». Με βάση τη χθεσινή κρίση του δικαστηρίου αθώοι κρίθηκαν οι κατηγορούμενοι Νικόλαος Μανασής, Σάββας Γιαννακάκης, Αθανάσιος Ράμμος, Βασίλης Τυρογαλάς και Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκης.

Οι κατηγορούμενοι που κρίθηκαν ένοχοι θα επανέλθουν την Παρασκευή προκειμένου να ακούσουν το δικαστήριο, το οποίο θα αποφανθεί για την αναγνώριση ή όχι των ελαφρυντικών που αιτούνται, απόφαση που άλλωστε θα καθορίσει και την τελική ποινή που θα τους επιβληθεί.

Απειλές Γιάννου κατά του Κοττάκη

Από τη φυλακή όπου βρίσκεται, ο Γιάννος Παπαντωνίου παρενέβη τηλεφωνικά με ωμό τρόπο και απειλητική διάθεση προς τον διευθυντή της «Εστίας» και αρθρογράφο της «δημοκρατίας» Μανώλη Κοττάκη για τον σχολιασμό του επί του κειμένου-ντροπής των 61 υποστηρικτών του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, για το οποίο ο ίδιος παραδέχτηκε πως εστάλη από τη γραμματέα του, πιθανόν να συντάχθηκε κιόλας καθ’ υπόδειξίν του. Σύμφωνα με καταγγελίες του δημοσιογράφου, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ του τηλεφώνησε κατά τη διάρκεια του διαλείμματος της ραδιοφωνικής του εκπομπής στον Real FM, διαμαρτυρόμενος για όσα είχαν ειπωθεί λίγο νωρίτερα διά των ερτζιανών, ότι, δηλαδή, το κείμενο των «61» αποτέλεσε ωμή παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης. Ο κ. Παπαντωνίου φέρεται ότι διαμαρτυρήθηκε πως παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματά του, εξαιτίας της απόφασης «κάποιου ανακριτή».

Ο Μ. Κοττάκης χαρακτήρισε λάθος το κείμενο, θεωρώντας το παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, ειδικά όταν αναφέρεται σε «πολιτικό κρατούμενο», για να λάβει -όπως καταγγέλλει- την απίστευτη απάντηση από τον πρώην υπουργό ότι έγινε λάθος από τη γραμματέα του… Στο ερώτημα του δημοσιογράφου αν έστειλε αυτός το κείμενο και όχι οι «61», επιχείρησε να τα μαζέψει, υποστηρίζοντας ότι έγινε λάθος στη μεταφορά από κείμενο σε κείμενο. Μάλιστα φέρεται ότι ισχυρίστηκε πως δεν μπορεί κάποιος ανακριτής να αποφασίζει να παραμένει στη φυλακή, κατονομάζοντας τον ανακριτή, εκφράζοντας τη γνώμη ότι οι «61» άσκησαν το δικαίωμά τους στην ελευθερία έκφρασης. Σύμφωνα μάλιστα με τον Μ. Κοττάκη, ο κ. Παπαντωνίου μίλησε για την «τρομοκρατία ενός άδικου κράτους» και εξέφρασε τη λύπη του «για τα δημοκρατικά φρονήματα» του δημοσιογράφου.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα