Φοιτητικό μπλόκο στις καταλήψεις με ηλεκτρονική ψηφοφορία

«Πέρασε» στην ΑΣΟΕΕ η καινοτόμα πρόταση για συνελεύσεις χωρίς τη φυσική παρουσία των σπουδαστώνAπηυδισμένοι από τη στείρα αντιπαράθεση των φοιτητοπατέρων κάθε κομματικής απόχρωσης, που δεν ενδιαφέρονται για το μέλλον των σπουδών τους, οι απλοί φοιτητές παίρνουν την κατάσταση των πανεπιστημίων στα χέρια τους.

Η ένταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στον χώρο των πανεπιστημίων γεννά την ελπίδα. Ανένταχτοι και ανεξάρτητοι φοιτητές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο με την ιδέα τους για ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας επιχειρούν να κρατήσουν ανοιχτές τις σχολές με νύχια και με δόντια, παρά τους τραμπουκισμούς. Την ίδια ώρα, παραδοσιακές παρατάξεις όπως η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ, χάνουν έδαφος και ισχύ.

Σύμφωνα με το ενιαίο πλαίσιο των «Ανεξάρτητων Φοιτητών ΑΣΟΕΕ» και της «Ανεξάρτητης Φοιτητικής Πρωτοβουλίας», αποφασίστηκε να καθιερωθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας όλοι οι φοιτητές θα μπορούν να ψηφίζουν για τις φοιτητικές συνελεύσεις. Η πλατφόρμα θα είναι ξεχωριστή του e-class, αλλά οι φοιτητές θα έχουν πρόσβαση σε αυτήν με τους κωδικούς του e-class.

Η ηλεκτρονική ψηφοφορία δεν αναιρεί τις φοιτητικές συνελεύσεις, αλλά κάνει αδιάβλητη τη διαδικασία της ψηφοφορίας, καθώς το αποτέλεσμα θα διαμορφώνεται αποκλειστικά από τους φοιτητές και όχι από εξωπανεπιστημιακά στοιχεία. Μάλιστα, το πλαίσιο αυτό υπερψηφίστηκε από τους φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου, δείχνοντας τον δρόμο και στα άλλα πανεπιστήμια προκειμένου να σπάσουν τις αλυσίδες της παλαιοκομματικής συμπεριφοράς που συντηρούν οι φοιτητικές παρατάξεις και νεολαίες.

Πάντως, ακόμα και η ηλεκτρονική ψηφοφορία δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι δεν θα βρεθούν 20, 30 ή 50 άτομα που αυταρχικά θα κάνουν κατάληψη σε μια πανεπιστημιακή σχολή. Αυτό είναι αρμοδιότητα των πρυτανικών Αρχών των πανεπιστημίων, που και αυτές κάποια στιγμή πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί.

Ζυμώσεις

Στο μεταξύ, κλίμα τρομοκρατίας με τη σφραγίδα των αριστερών φοιτητικών παρατάξεων και τη συνδρομή εξωπανεπιστημιακών στοιχείων καλλιεργείται στους απλούς φοιτητές τις τελευταίες ημέρες και συντηρεί τον αναβρασμό στα ανώτατα ιδρύματα, εν όψει της επικείμενης επετείου του θανάτου του Γρηγορόπουλου. Μπορεί η φοιτητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, η Αριστερή Ενότητα, να μην έχει καμία αποδοχή στους φοιτητές, όπως αποδεικνύουν τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών τα τελευταία χρόνια, ωστόσο έχει μια ικανή «μαγιά» φοιτητοπατέρων που είναι διατεθειμένοι να εκτελέσουν πρόθυμα εντολές για την πρόκληση επεισοδίων και τη δημιουργία κλίματος ανασφάλειας στα πανεπιστήμια.

Τα επεισόδια προχθές στο Οικονομικό και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με προπηλακισμούς και τραυματισμούς απλών φοιτητών από κρανοφόρους, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο οι αναρχικοί ισχυρίζονται ότι ανακατέλαβαν τελικά το δωματιάκι τους στο υπόγειο, αλλά από τη διοίκηση του ιδρύματος δηλώνουν άγνοια.

Και στη Θεσσαλονίκη υπάρχει αναταραχή. Μια μικρή ομάδα φοιτητών έκανε χθες ολιγόωρη κατάληψη στο κτίριο διοίκησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, με το πρόσχημα ότι παρατηρείται συνωστισμός στο εστιατόριο (βλ. ρεπορτάζ παραπλεύρως). Χθες έγινε νέο συλλαλητήριο αριστερών παρατάξεων στα προπύλαια του πανεπιστημίου, στο οποίο συμμετείχαν μόνο 350 άτομα, ενώ νέα κινητοποίηση φοιτητών είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο στην Αθήνα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα