«Κατάσκοπο» των Γερμανών συνέλαβαν οι Τούρκοι

Ο δικηγόρος, που συνεργαζόταν με την πρεσβεία τους στην Αγκυρα για θέματα χορήγησης ασύλου, έχει προφυλακιστείΑπό τη
Θεανώ Καρούτα

Νέα πράξη στην ιλαροτραγωδία των γερμανοτουρκικών σχέσεων παίζεται εδώ και μερικές μέρες, με τη σύλληψη στην Τουρκία δικηγόρου, ο οποίος συνεργάζεται με τη γερμανική πρεσβεία στην Αγκυρα για θέματα χορήγησης ασύλου. 

Ο δικηγόρος βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με την κατηγορία της κατασκοπευτικής δράσης, ενώ στον τουρκικό Τύπο γράφτηκε ότι έχει διασυνδέσεις με «τρομοκρατικές οργανώσεις». Η σύλληψη του Γιλμάζ Σ. έγινε στις 17 Σεπτεμβρίου, ενώ βρισκόταν καθ’ οδόν προς τη γερμανική πρεσβεία.

Από τότε οι γερμανικές διπλωματικές Αρχές στην Τουρκία καταβάλλουν προσπάθειες για να επιτύχουν την απελευθέρωσή του, κάτι που ωστόσο λόγω του ρόλου που διαδραμάτιζε θεωρείται μάλλον δύσκολο εγχείρημα. Το αντικείμενο του δικηγόρου ήταν η συλλογή πληροφοριών για Τούρκους πολίτες που έχουν υποβάλει αίτηση για χορήγηση ασύλου στη Γερμανία, κατ’ εντολήν της γερμανικής πρεσβείας.

Πληροφορίες

Ο δικηγόρος αναζητούσε πληροφορίες στην τουρκική αστυνομία και την εισαγγελία, που αφορούσαν το κατά πόσο υπήρχε κάποια δικαστική διαμάχη ή καταδίκη εις βάρος αυτών των προσώπων ή -στην περίπτωση των Κούρδων ακτιβιστών- αν ήταν αντιμέτωποι με την απειλή φυλάκισης αν επέστρεφαν στην Τουρκία.

Στη συνέχεια μετέφερε στη γερμανική πρεσβεία τα στοιχεία που συγκέντρωνε και αυτή, με τη σειρά της, στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών και στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες (BAMF.) Εκπρόσωπος της BAMF επιβεβαίωσε ότι τον Σεπτέμβριο του 2019 συνεργαζόμενος δικηγόρος με τη γερμανική πρεσβεία στην Αγκυρα συνελήφθη και έχει προφυλακιστεί.

Πλην των προσπαθειών για την απελευθέρωσή του, βασικός φόβος της γερμανικής κυβέρνησης είναι ότι με τη σύλληψη του δικηγόρου βρέθηκαν στα χέρια των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών αρχεία και ντοκουμέντα για περίπου 50 Τούρκους πολίτες οι οποίοι έχουν κάνει αίτηση για άσυλο στη Γερμανία. Μεταξύ αυτών βρίσκονται Κούρδοι που απειλούνται από το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οπαδοί του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο εκπρόσωπος της BAMF ανέφερε στη «Süddeutsche Zeitung» ότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν προειδοποιηθεί πως οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες πιθανόν να κατέχουν λεπτομερείς πληροφορίες που τους αφορούν άμεσα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα